GLOSTRUP (Tipsbladet): Han har været der før, Kasper Hjulmand. Til en slutrunde som dansk landstræner. Ja, faktisk to gange: EM i 2021 og VM i 2022.
Begge gange har på sin vis været ekstreme. EM 2021 var slutrunden med Christian Eriksens kollaps og den enorme succes efterfølgende, som sluttede med et nederlag til England i semifinalerne. Og så var VM i Qatar en gigantisk skuffelse, hvor Danmark røg ud af en ellers på papiret overkommelig gruppe.
Nu venter hans tredje slutrunde som dansk landstræner, og det er med værdifulde erfaringer i bagagen. Det fortæller Kasper Hjulmand, da Tipsbladet møder ham en onsdag på Glostrup Park Hotel.
- Vi har mange lektioner, synes jeg. Der ligger en klokkeklar lektion fra Qatar om at kunne skabe det nødvendige nærvær og fokus, når man spiller kampe på det her niveau. Man kan jo lave målinger på fodboldspillere, at de føler det som liv eller død, når de spiller slutrunder. Og det skal det være.
- Det nærvær var ekstremt svært at skabe i Qatar. Så er der selvfølgelig nogle fodboldmæssige ting, men grundlæggende har jeg også lært mig selv, hvor jeg kan bruge mig selv bedst, og hvor meget fokus og nærvær, der skal til.
- Og hvor meget folket betyder. Vi kommer til Tyskland med 50.000 billetter solgt til de tre første kampe, og det bliver en helt anden oplevelse at komme ind på et stadion, hvor der sidder 20.000 danskere og giver den gas. Det er et kæmpe privilegium og et pres, som vi elsker, når danskerne er med os, siger Kasper Hjulmand.
Jeg har brug for mit space og brug for at være alene og trække mig nogle steder og komme ud i naturen og så videre. Jeg ved mere om mig selv nu
Kasper Hjulmandom hvad han har lært om sig selv
Landstræneren har også lært en del om sig selv.
- Personligt har jeg jo lært, at det her med energiniveauet er ekstremt vigtigt i forhold til, hvordan jeg kan passe på mig selv. Jeg har fundet ud af om mig selv, at jeg er meget mere introvert, end folk tror. Jeg har brug for mit space og brug for at være alene og trække mig nogle steder og komme ud i naturen og så videre. Jeg ved mere om mig selv nu, og om hvordan jeg hver eneste dag kan komme med den power, der skal til.
- Jeg har også en større forståelse af gruppen og staben, og hvordan jeg skal lede igennem det. De erfaringer, jeg har gjort mig fra de to første slutrunder, er guld værd nu. Og så er der aldrig to slutrunder, der er ens. Men jeg føler mig godt rustet til det, fortæller Hjulmand.
- Historien er brolagt med sådanne historier
I Danmarks pulje til EM er England favorit til at tage førstepladsen, mens Hjulmands mandskab skal kæmpe med Serbien og Slovenien om andenpladsen og videre avancement.
Peter Møller, fodbolddirektør i DBU, har tidligere udtalt, at målet er at gå videre fra puljen.
Artiklen fortsætter efter billedet...
På spørgsmålet om Danmarks målsætning til den kommende slutrunde i Tyskland, er svaret fra Kasper Hjulmand lidt anderledes. Her er det stadig drømmen om at vinde noget, der fylder.
- Det bliver hurtigt sat op til at være en succes eller fiasko, men for mig har det altid været sådan - og det forandrer sig ikke - at vi drømmer om at vinde. Vi gør alt, vi kan, for at optimere muligheden for at vinde det hele, siger landstræneren og tilføjer:
- Er vi favoritter til det? Nej, det er vi ikke. Er der nogen, der har bedre forudsætninger? Ja. Er det muligt inden for mulighedernes land? Ja. Så vi drømmer om at vinde nu eller på et tidspunkt igen. At stå som i ‘92. Det er det, vi går ind til det med.
- Vi vil skabe store øjeblikke for befolkningen, hvor den kan samles og blive begejstret, og vi vil have, at der er flest mulige danskere, der føler sig stolte af holdet, og at vi har leveret alt, hvad vi kan. Det er det, der skaber forudsætning for, at vi kan komme så langt som muligt. Men i fodbold kan alt jo ske. Jo færre kampe vi taler om, jo større mulighed er der for overraskelser.
Ovenpå VM i Qatar og en EM-kvalifikation, hvor det danske landshold fik meget kritik for ikke at imponere spillemæssigt, er stemningen omkring det danske landshold imidlertid ikke på sit højeste. Noget, Hjulmand udmærket godt ved.
- I de flestes billede står vi jo ikke så stærkt, som vi gjorde, da vi gik ind til VM. Vi ved godt, at vi skal løfte os, og at vi har noget, vi skal gøre, og at der er et topniveau, som vi ikke har ramt i et stykke tid, men som vi skal ramme, hvis vi skal gøre os forhåbninger om at komme langt, siger han og tilføjer:
- Historien er brolagt med sådanne historier. At man enten står mega stærkt og ikke gør det godt eller omvendt. Alt kan ske i fodbold. Det, vi skal, er at fokusere på det, vi kan samlet, og vi skal tænke positivt og optimistisk og proaktivt. Vi skal jagte noget og angribe det, vi har foran os, og det er spillerne fuldstændig klar over. Vi ved godt, at vi skal samle os og løfte os, og det kommer vi også til.
- Jeg har et ret godt billede af truppen
Før vi kommer så langt, skal EM-truppen udtages. Og der er adskillige spørgsmålstegn før den udtagelse.
Flere af landsholdets bærende kræfter som Christian Eriksen, Pierre-Emile Højbjerg og Simon Kjær har ikke været fast inventar på deres klubhold. Samtidig brillerer nogle af dem, der er mere på vippen til en EM-udtagelse, på deres klubplan såsom Matt O’Riley i Celtic og Morten Hjulmand i Sporting CP.
Artiklen fortsætter efter videoen...
Men, som Hjulmand så indskyder:
- Så skal man sætte det ind i den kontekst om, hvordan den skotske liga er i forhold til Superligaen, Bundesligaen eller Spanien. Det er vi jo fuldstændig klar over. Der er konstante overvejelser, siger han og tilføjer:
- Det første er skader, og derfor har vi også opgraderet. Vi har tre mand - en sports scientist og vores to fysiske trænere - som laver projekter nu og får data hjem fra samtlige træningspas, kampe og behandlinger, spillerne får, så vi virkelig forsøger at vide alt om spillerne. Så selvom de ikke har spillet, ved vi, om de har nok “specific load” - altså fodboldtræning - med den rigtige intensitet, de rigtige bevægelser, nok accelerationer og decelerationer. Eller om de ikke har.
- I modsætning til Qatar har vi faktisk også tid den her gang, og vi har to kampe, så vi kan træne nogle og gøre nogle varme. I Qatar mødtes vi og spillede syv dage senere. Der er kæmpe forskel på de to scenarier.
- Men hver gang du sætter en streg, er der nogen på den anden side, så det er ikke et nemt valg, men jeg har et ret godt billede af, hvordan det kommer til at blive.
Er staben oprustet specifikt på grund af forårets situation, hvor flere ikke har fået så meget spilletid?
- Nej, det er sådan, det burde være. De burde være fuldtidsansatte i DBU, men jeg har halvanden mand ansat. Jeg var nede og besøge Roberto Martinez, og han har 21 ansat i Portugal. Alle vores ansatte er daglejere, som er ansat i klubber. Vores to fysiske trænere er ansat i to klubber i Europa, som spiller hver tredje dag, så vi burde have en større stab, og vi er i gang med at se, om vi kan få gjort vores performanceafdeling større.
I løbet af det seneste år har der også blandt nogle fans og eksperter været skreget på et generationsskifte på landsholdet. En debat, der ikke mindst har fået medvind efter svingende præstationer.
- Generelt synes jeg, at det er fedt med debat og meninger, så der skal bare diskuteres løs, siger Hjulmand og tilføjer:
- Faktum er, at det foregår hele tiden. Faktum er, at vi havde fire U21-landsholdsspillere med i den sidste lejr. Nogle gange er der måske for kort hukommelse på, hvornår spillerne er kommet. Jeg tror, jeg er den landstræner nogensinde, der har givet flest debuter, så det foregår hele tiden. Der er hele tiden et helt naturligt rul, og det er der også på vores hold.
- Jeg udtager dem, som vi synes er de bedste spillere til at vinde flest muligt kampe. Jeg skeler ikke til, om man er 35 eller 18 år. Jeg laver ikke en udskiftning, fordi jeg synes, at det kunne være sjovt, eller fordi nogen synes, at man ikke vil se på ham mere, slår han fast.
Danmark indleder EM den 16. juni mod Slovenien. Før det venter der to testkampe mod henholdsvis Sverige og Norge.