Video : Tipsbladet
Landshold

HB Køge, Vendsyssel og Helsingør præger landshold

Det danske U18-landshold råder over spillere, der bemærkelsesværdigt ikke gør sig i de bedste danske klubber, men i stedet i danske divisionsklubber. Det er der en god forklaring på.

Hvordan rimer landsholdsfodbold på HB Køge, Vendsyssel FF og FC Helsingør? Måske ikke helt godt, men det er faktisk sådan det er på det danske U18-landshold. 

Tager man et kig ned over de spillere, som er udtaget, så går klubber som FC København, FC Nordsjælland, FC Midtjylland, OB og AaB igen. Ja, sågar Manchester United og Bologna optræder.

Af de klubber er der langt ned til HB Køge og Vendsyssel FF fra NordicBet Ligaen og FC Helsingør i 2. Division, men de tre klubber kan altså også bryste sig af at forsyne spillere til ungdomslandsholdet. Det har de gjort med henholdsvis Alfred Gøthler (HB Køge), Mads Houkjær (Vendsyssel FF) og Hjalte Lærke (FC Helsingør). 

Hvordan hænger det så sammen, for umiddelbart må der være en væsentlig forskel på at spille i en af de tre divisionsklubber og så FCK, FCN og FCM eksempelvis, som hvert år skyder millioner af kroner i akademiet? Det giver U18-landstræner Morten Eskesen en ganske fornuftig forklaring på.

- Hvis du tager Hjalte Lærke, så spiller han fast i 2. Division. Han træner med seniorspillere og spiller mod divisionsspillere. Det giver ham noget seniorerfaring, noget hårdhed og noget andet, end hvis du spiller i U19 Ligaen.

- Han bliver i sine kampe, hvis du sammenligner med en almindelig U19-spiller, matchet fysisk af nogle ældre spillere, som har flere års erfaring på bagen, siger Eskesen til Tipsbladet og fortsætter:

- Sådan noget er godt, når man er på U18-landsholdet. U19 Ligaen er god på nogle områder, men i forhold til at blive matchet rent fysisk, som vi gør, når vi spiller internationale landskampe, så har det været en fordel for ham, at han har spillet seniorfodbold så tidligt. 

Hjalte Lærke er den, der får mest spilletid af de tre divisionspillere, men fælles for dem alle er, at de regelmæssigt har prøvet kræfter med seniorfodbold. 

Er det en fordel i den alder at gøre som de tre og spille divisionsfodbold end U19 i eksempelvis Brøndby eller FCK?

- Det kommer meget an på, hvor meget spilletid du får. Hvis ikke du får spilletid i halvanden måned, er det bedre at spille U19 fast. Men så spiller de jo også U19 i deres respektive klubber i HB Køge og Vendsyssel, siger Eskesen og uddyber:

- Det vigtigste for alle i truppen er at spille kontinuerligt. Jo højere, jo bedre, men hvis du spiller U19 hver uge, og du også spiller pokalkampe, er du inde i en rigtig god kampform, som gør, at når du skal spille på landsholdet, er du vant til at spille 90 minutter.

Fælles for stort set alle spillere på U18-landsholdet er, at de på en eller anden måde er med i noget transitionstræning i Superligaklubberne, hvor de træner fast med nogle gange om ugen. Flere af dem spiller også med i Future Cup, altså reserveholdskampe. 

Det danske U18-landshold fik en glimrende start på denne landsholdssamling, da de onsdag aften slog Finland 2-1 i en testkamp. Her startede Mads Houkjær, Hjalte Lærke og Alfred Gøthler alle på banen. Allerede fredag møder de Finland igen i en testkamp, hvor de tre divisionsspillere igen kan få spilletid.

Det er ikke kun på U18-landsholdet, at Vendsyssel kan glæde sig over at råde over landsholdsspillere. I denne landsholdssamling har klubben også sendt Benjamin Clemmesen, Mads Nybo og Gustav Mortensen afsted med det danske U20-landshold.