Video : Tipsbladet
Landshold

Gravers bøn til landsholdet: Drop offerkortet!

Thomas Gravesen savner at se nogle tage ansvar på det danske landshold. Pak offerkortet væk, lyder hans bøn.

2023 har sandt for dyden ikke været nogen dans på roser for det danske fodboldlandshold, men fredag aften lignede det, at året trods alt ville slutte med lidt succes.

Med en overbevisende sejr over Slovenien sikrede Danmark sig førstepladsen i sin kvalifikationspulje og en plads ved næste sommers EM. Og så skulle et skadesplaget og decimeret nordirsk mandskab bare slås mandag aften for at slutte godt af.

Sådan gik det ikke.

Kampen endte med en rød-hvid nedtur i Nordirland, hvor Kasper Hjulmands mandskab tabte 0-2. Og dagen derpå er den tidligere landsholdsspiller og nuværende tv-ekspert Thomas Gravesen fortvivlet.

- Man sidder med en underlig følelse og tænker, hvad er det, Hjulmand vil? Hvad er det, han skal se? Han siger, han mangler svar. Når man har været landstræner siden 2020 og stadig søger efter svar og løsninger på, hvordan ens hold skal spille, er der et eller andet galt i mine øjne, siger Thomas Gravesen til Tipsbladet.

- Alle pile peger på Kasper Hjulmand. Hvad er tankerne ved at skifte syv mand ud? Han står og siger, at det nemmeste ville have været at spille videre med det hold, der havde succes. Hvorfor gør du så ikke det? Hvad er begrundelsen for, at du lige pludselig skal se syv forskellige mand komme ind? De kommer fra vidt forskellige klubber og har ikke prøvet at spille sammen før. Du har lige fundet recepten på, hvad der virker i kampen mod Slovenien i Parken. Hvorfor ændre på det?

'

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Kasper Hjulmand gav kun genvalg til fire spillere fra sejren over Slovenien - Kasper Schmeichel, Andreas Christensen, Joachim Andersen og Victor Kristiansen - mens resten af starterne var nye.

Flere af dem skuffede også og fik ikke ligefrem spillet sig tættere på startopstillingen, men det var heller ikke en fair chance, som spillerne fik ifølge “Graver”.

- Hvis nu de kom ind på et hold, der fungerede og havde et fundament, kunne de vise sig frem på en helt anden måde, end når de skal spille med syv andre spillere, der er nye. Morten Olsen havde sit koncept, sine opstillinger, sine spillerne og gav også nye spillere chancen, men aldrig syv-otte nye spillere.

- Det er ikke at give Rasmus Nissen, Jesper Lindstrøm og Matt O’Riley chancen. Gu’ har du ej givet dem chancen, Hjulmand. Du har udstillet dine egne spillere, siger landsholdslegenden og tilføjer:

- Er du i tvivl om nogle af spillerne, så tag afsted og besøg dem. Morten Olsen var kraftedme på besøg hele tiden. Folk spurgte, om det var min far, der var det. Det er nogle af de ting, der er vigtigt. Det er ikke kun relationerne blandt spillerne på banen - spillerne skal også have en relation til deres landstræner.

- Vi burde have 30 point!
Og så stor en udskiftning sender desuden også et “helt forkert signal” over for de danske fans, lyder det videre. 

- Når man har leveret en god kamp i Parken, må man stramme røvballerne og spille den sidste kamp med samme power og energi for at efterlade et indtryk, som vi alle kunne læne os opad. For det har været en frygtelig kampagne.

- Ja, vi har vundet syv kampe og tabt to. Men alle os, der har set fodbold, har set, at det har været en skrækkelig kampagne! Det er skandaløst at sige, men vi har været heldige med at komme videre mod hold, som i bund og grund skulle være banket uden problemer. Vi burde have fået 30 point og en målscore på 30-0, tordner Gravesen.

Men Danmark vinder trods alt gruppen med syv sejre, en uafgjort og to nederlag. Er det ikke forkælet at være utilfreds med det?

- Nej, vi er da ikke forkælede. Vi har spillere i den danske landsholdstrup, som løber og spiller i Europas største klubber. Må man ikke have forventninger til det? Nogle koster en halv milliard, nogle spiller i Tottenham, nogle spiller i Manchester United, nogle har vundet Europa League. Vi skal da have forventninger til dem alle sammen! Og også forventninger til Hjulmand om, at han skal kunne styre det her.

- Hvordan skal vi forholde os til, at vi har spillere fra den øverste hylde? Skal vi passe på med at være kritiske? Hvad er nu det? Det er sgu vores landshold! Det er Danmark, de spiller for, og der gælder bare nogle andre regler, end der gør for klubhold.

- Vi har følelser og passion for landshold. Der rejste 1500 til 2000 danskere til Nordirland en mandag aften. Det viser jo bare, at det her landshold er meget mere, og at der er så dybe følelser omkring vores landshold. Og med rette, for spillerne er fantastiske, siger Gravesen.

Han kan dog godt udpege en positiv ting ved landsholdsåret, der er gået. 

- Det positive ligger jo i, at vi er gået videre. Vi kan kigge på Sverige og Norge, der render rundt med klassespillere og ikke kvalificerer sig. Danmark har kvalificeret sig, siger Gravesen og fortsætter så:

- Men alarmklokkerne ringer bare enormt meget i øjeblikket, fordi man er i tvivl. Man aner ikke, hvad der foregår, og hvad den røde tråd er. Min største ting er, at Kasper Hjulmand er stor fan af Ajax-modellen, hvor kontinuitet er så vigtigt. Så kigger man på hans eget hold, som er fuldstændig i ruiner, hvad angår kontinuitet, topniveau og bundniveau.

DBU har via X takket 37 spillere, der har været inde omkring landsholdet i EM-kvalifikationen i år, og det skyldes ikke mindst, at året også har været plaget af skader og afbud fra nogle spillere. Men “Graver” køber ikke, at den store variation i truppen skulle være et problem.

- Det er kun for mange spillere, hvis der ikke er et fasttømret system at sætte dem ind i. Jeg synes, vi har rigtig mange gode spillere i Danmark, og det er okay at bruge mange, hvis der er et system at sætte dem ind i. Når vi under Morten Olsen kom tilbage til landsholdslejren, var vi aldrig i tvivl om, hvad vi skulle. Vi tænkte aldrig, “nå, nu må vi se, hvad der skal ske”.

- Nej, vi var forberedte. Vi vidste, at Niclas Jensen spillede venstre back og skulle gøre det og det og det. Når han fik bolden, skulle Jesper Grønkjær, Dennis Rommedahl og hvad de ellers hed løbe der og der. Når man ser på landsholdet nu, har de ingen idé om, hvad de skal. Sådan ser det ud fra der, hvor jeg sidder, lyder det fra manden med 66 landskampe.

Til slut fastslår Thomas Gravesen også, at han savner at se en spiller som Kasper Schmeichel tage ansvar for Nordirlands første mål mandag og kalde det hans fejl. Derfor kommer han også med en bøn til landsholdet. 

- Nu gider vi ikke se offerkortet spillet mere. Vi vil se nogle tage ansvar. Nogle, der kan tage det her. Når man er i modgang, læner man sig opad hinanden og vokser sammen. Jeg så billeder af fansene, der var i Nordirland i går, og de klappede af danskerne. Efter sådan en præstation. Så de har fansenes opbakning, men vi vil sgu se noget fra dem, der gør, at de fortjener det!

Danmark skal i aktion igen i marts, hvor der skal arrangeres to testkampe. Det er endnu uvist, hvem Kasper Hjulmands mandskab skal møde til den tid.