Video : Tipsbladet
Landshold

Den mørkeste aften i dansk fodboldhistorie

Danmark er i årenes løb løbet ind i det ene smertelige nederlag efter det andet mod Spanien. Det mest traumatiske af slagsen fandt sted i Sevilla den 17. november 1993, hvor et dansk superhold med Peter Schmeichel og brødrene Laudrup havde en soleklar forventning om, at de skulle til VM i USA. Tipsbladet har talt med journalist Gisle Thorsen, der har udgivet en bog om 1-0-nederlaget til Spanien i 1993.

- Jeg kan bare huske det fra min tid, at man hadede jo, når vi skulle møde Spanien, for det gik altid galt. Det var et forfærdeligt hold for dansk landsholdsfodbold.

I aften skal Danmark op imod de spanske europamestre fra Spanien, og det er historisk set en modstander, som har tildelt danskerne en lang række smertelige nederlag. En af dem, der har oplevet størstedelen af disse, er journalist Gisle Thorsen, der arbejder for Mediano og har en fortid på Ekstra Bladet og Tipsbladet. 

- Vi er ret mange, der har nogle traumer fra firserne og starten af halvfemserne, lyder det fra Gisle Thorsen, der tidligere i år udgav en bog, 'Døden i Sevilla', om den mest sorte aften i dansk fodbolds historie. 

I løbet af firserne tabte Danmark til Spanien ved tre slutrunder i træk, men i 1992 kom så den helt store triumf med EM-guldet, og derfor var der selvsagt en klar forventning om, at Danmark kunne levere noget stort til VM i USA i 1994. Men først skulle europamestrene selvfølgelig lige kvalificere sig. 

Der var over to millioner, der så den kamp. Det var jo sådan en kamp, der lagde gaderne øde.

Gisle Thorsen
Journalist og forfatter til bogen 'Døden i Sevilla'

- Danmark kommer jo direkte fra et europamesterskab i ‘92 og starter så kvalifikationen dårligt ved at spille 0-0 mod både Letland og Litauen.

- I næstsidste runde kunne Danmark faktisk have kvalificeret sig til VM, med lidt hjælp fra Irland, der ikke havde tabt på hjemmebane i rigtig lang tid, men der vinder Spanien 3-1. Og det betyder så, at Danmark helst skal vinde over Nordirland for at have den der matchbold, hvor vi kan nøjes med uafgjort.

- Og vi vinder så også 1-0 på en sen scoring af Brian Laudrup. Problemet er bare, at vi kun vinder 1-0. Havde vi vundet 2-0, så havde vi faktisk kunne tåle at tabe med ét mål nede i Sevilla og alligevel komme til VM. Så tæt var det, fortæller Gisle Thorsen. 

I 1993 havde Danmark et hold, der bugnede med kvalitet, og derfor var forventningerne til landsholdet også derefter.

- Det, man skal vide, det er jo også, at det danske landshold undervejs i den kvalifikation jo får Michael Laudrup tilbage. Han laver et overraskende comeback på landsholdet. På det tidspunkt havde vi verdens bedste målmand i Peter Schmeichel.

- Vi havde Brian Laudrup, der var rigtig, rigtig god. Vi havde Flemming Povlsen. Og vi havde Michael Laudrup, som jo var en af verdens bedste spillere på det tidspunkt. Det var bare et rigtigt godt hold, lyder det fra Gisle Thorsen. 

Peter Schmeichel blev stoppet med ulovlige midler, da Danmark missede kvalifikationen til VM-slutrunden i USA. Foto: Alamy

'Det er Sterling gange fem'
Efter 1-0-sejren over Nordirland venter der altså Danmark en udekamp mod Spanien på Ramon Sanchez-Pizjuan i Sevilla den 17. november 1993, hvor et enkelt point vil sende Danmark til VM i USA.

- Det starter jo faktisk ret vildt efter en 10-11 minutter, hvor Zubizarreta, Barcelonas målmand, fuldstændigt uprovokeret spiller den lige ud i fødderne på Michael Laudrup, der så tager et træk forbi ham lige uden foran feltet. Zubizarreta har et valg mellem at lade ham score eller nedlægge ham og få rødt kort. Og han vælger så det sidste. Han trækker simpelthen en udvisning.

- Og ude på bænken sidder en ung Santiago Canizares, der på det tidspunkt aldrig havde spillet en landskamp. Han bliver kastet ind til sin allerførste landskamp. Så Danmark er efter 10 minutter i en position, hvor vi er en mand i overtal og vi kan nøjes med uafgjort. Og Danmark var et hold, der kun havde lukket ét mål ind i hele kvalifikationen. Vi skulle bare køre den hjem, fortæller Gisle Thorsen. 

På det tidspunkt havde vi verdens bedste målmand i Peter Schmeichel. Vi havde Brian Laudrup, der var rigtig, rigtig god. Vi havde Flemming Povlsen. Og vi havde Michael Laudrup, som jo var en af verdens bedste spillere på det tidspunkt. Det var bare et rigtigt godt hold

Gisle Thorsen
Journalist og forfatter til bogen 'Døden i Sevilla'

Men efter 63 minutter sker der så det, der ikke må ske. En uretfærdighed, der stadig sidder i Gisle Thorsen og et hav af andre danske fans her tre årtier senere. 

- Man kan spørge: ‘Skulle der overhovedet have været hjørnespark?’ Der er en situation, hvor Michael Laudrup prikker til bolden, og der bliver dømt noget, hvor man kan sige ‘hov, der var faktisk nok en dommerfejl der’. Men de får altså et hjørnespark, og den bliver slået ind over, og Schmeichel går ud og skal gribe den, som han har gjort så mange gange før. 

- Og så står en af banens mindste spillere, Bakero, som godt kunne se, at han manglede en 20-25 centimeter i forhold til Peter Schmeichel, og fuldstændigt bevidst kigger han lige op og bakker ind i Schmeichel, som så ikke når ud til bolden, hvorefter Hierro så header den ind. Et soleklart frispark, som kampens græske dommer Nikakis overser. Det var jo aldrig sket med VAR. Nu er jeg ikke nogen VAR-tilhænger, men lige der havde det da været rart, lyder det med et lille grin fra Gisle Thorsen. 

Forfatteren drager herefter en parallel til Danmarks EM-semifinale mod England på Wembley for tre år siden. 

- Du kan huske, hvordan danskere følte det efter EM-semifinalen, hvor man mente, at Raheem Sterling havde filmet sig til et straffespark. Men det her, det var Sterling gange fem, vil jeg vurdere. Den her uretfærdighed, som ramte. For her kan der ikke være to meninger om, at der var frispark til Peter Schmeichel. Der var jo en følelse af, at Danmark var blevet svindlet og snydt af Spanien og Bakero.

- Det sjove er jo, at Richard Møller Nielsen bliver interviewet lige efter kampen, og der siger han: ‘Jamen, det viser jo, at forbrydelse betaler sig’. Men der er det faktisk ikke Bakero, han er efter, men i stedet den udvisning, som Zubizarreta tager på Michael Laudrup. Men Peter Schmeichel og alle de andre var naturligvis rasende.

Vi er ret mange, der har nogle traumer fra firserne og starten af halvfemserne.

Gisle Thorsen
Journalist og forfatter til bogen 'Døden i Sevilla'

Set i et rent sportsligt perspektiv mener Gisle Thorsen godt, at nederlaget til Spanien den 17. november 1993 kan betragtes som 'den mest sorte aften i dansk fodbold', i hvert fald hvis man ser det ud fra, hvilket nederlag, der har været det mest bitre. 

- Det er jo sådan lidt et traume, for det blev jo en ret fed VM-slutrunde i ‘94 i USA, og det kunne have været Danmark, der var gået i semifinalen eller kvartfinalen. Nu blev det i stedet Sverige. Der var en følelse af, at der var noget, der blev taget fra os på uretfærdig vis, siger Gisle Thorsen og fortsætter:

- Der var over to millioner, der så den kamp. Det var jo sådan en kamp, der lagde gaderne øde. Alle tunede ind. På den måde var landsholdet i endnu højere grad et samlingspunkt dengang, end det er nu. Der var heller ikke så meget at vælge mellem i tv. Det var hele Danmark, der sad og så den kamp.

Tipsbladet har også talt med Morten Olsen om Danmarks mildest talt svære historik mod Spanien. Det kan du læse om HER

Det er i aften klokken 20.45, at Danmark i Murcia møder Spanien i Nations League. Kampen sendes på TV 2 og TV 2 Play.

Se Danmarks historik mod Spanien her.