Til sommer skal Sergej Milinkovic-Savic, Aleksandar Mitrovic, Luka Jovic og en række andre serbiske fodboldstjerner møde Kasper Hjulmands danske landshold i en potentielt altafgørende puljekamp om aftenen 25. juni på Bayern Münchens sædvanlige hjemmebane Allianz Arena.
Men hvor Danmark bruger marts-landskampene til et par fredsommelige møder med Schweiz og Færøerne, vækker Serbiens fodboldforbund stor opsigt ved at have sendt de serbiske profiler til en landskamp i Moskva mod Ruslands landshold.
Kampen blev spillet torsdag aften og endte med en russisk 4-0-sejr efter en serbisk udvisning midt i 1. halvleg, men det er ikke så meget resultatet som det faktum, at UEFA lod Serbien spille mod Rusland som det første UEFA-land siden invasionen af Ukraine i 2022, der får sindene i kog rundt om i Europa, og som går lodret mod blandt andre Danmark og DBU's kurs i forhold til udelukkelsen af Rusland.
- Ved at iscenesætte venskabskampe i verdens mest populære sportsgren og andre former for sportsbegivenheder udnytter Kreml-toppen sporten som et effektivt redskab i sit omfattende propagandaapparat, en strategi de har finpudset over årtier, mens den internationale sportsverden ofte har set den anden vej, siger Stanis Elsborg, der er senioranalytiker ved Play the Game og ekspert i international sportspolitik.
- Og denne venskabskamp i Moskva er jo ikke bare en sportslig begivenhed; den er en arena for helt andre storpolitiske og diplomatiske forhold. For med Rusland og Serbiens udenrigsministre på lægterne, til tonerne af nationalmelodierne, flyttede storpolitikken jo endnu engang direkte ind i den sportslige sfære, siger Stanis Elsborg til Tipsbladet.
Varm kartoffel
Trods stærke kulturelle og politiske bånd mellem Rusland og Serbien, har kampen også vakt opsigt hjemme i Beograd, hvor især yngre, pro-demokratiske serbere langt fra alle støtter regeringens velvilje over for Vladimir Putin.
Og kampen er ifølge Tipsbladets oplysninger også en varm politisk kartoffel internt i UEFA og europæisk fodbold, hvor kampen af nogle ses som endnu en flanke og et forsøg på at normalisere Ruslands deltagelse i europæisk fodbold trods udelukkelsen efter Ukraine-invasionen, efter UEFA's eksekutivkomité med Jesper Møller blandt medlemmerne og præsident Aleksandar Ceferin forsøgte at lukke russiske ungdomslandshold ind i UEFA-turneringer sidste efterår.
En baneløber til torsdagens kamp i Moskva mellem Rusland og Serbien.
Og efter Stanis Elsborgs vurdering er det påfaldende, at UEFA tilsyneladende stiltiende har accepteret at lade Rusland spille mod et UEFA-land trods udelukkelsen af russiske fodboldhold fra alle internationale turneringer.
- Det er jo på mange måder dybt mærkværdigt, at UEFA på den ene side udelukker russiske hold fra at kunne deltage i UEFA-sanktionerede turneringer, men samtidig er ganske tavs, når det russiske fodboldforbund arrangerer kampe med andre medlemslande af UEFA.
- Og manden, der arrangerer disse kampe er endda medlem af UEFA’s eksekutivkomité. Det er nemlig ingen ringere end Alexander Dyukov, der udover sin UEFA-post er præsident for det russiske fodboldforbund. Det er fuldstændig uholdbart og dybt problematisk, at UEFA har så højt rangerende russiske sportsledere siddende, mens landet fører en blodig krig i Ukraine. Det handlingsrum og de muligheder for at påvirke beslutninger skal russiske ledere jo slet ikke have mulighed for i denne tid. Der må og skal siges fra, siger Stanis Elsborg.
DBU må ikke tie stille
- Vi synes, det er uacceptabelt at politisere sport. Den vestlige linje fortsætter med støtte fra sportspolitikerne. Det lader ikke til at være ovre foreløbig.
Sådan sagde Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov blandt andet i forbindelse med torsdagens kamp i Moskva, der kommer få dage efter forlængelsen af Vladimir Putins valgperiode ved et såkaldt valg og dagen før, Ruslands regime opskalerede indsatserne i krigen i Ukraine ved for første gang åbent at kalde det en 'krig' i stedet for en 'særlig militæroperation'.
Den serbiske superstjerne Sergej Milinkovic-Savic (med nummer 20) havde sammen med Lazio-holdkammeraterne en 'stop krigen'-tshirt på til en kamp få dage efter Ruslands invasion i 2022. Nu har det de unge serbiske profiler været i kamp i Moskva i en kamp med storpolitiske dimensioner og involvering fra højeste regeringsniveau i både Rusland og Serbien.
Efter Stanis Elsborgs vurdering er det ikke bare på sin plads men direkte nødvendigt, at DBU-formand Jesper Møller bruger sin stemme i UEFA og forbundets eksekutivkomité til at sige fra over for den type politisk teater, som Serbien-kampen i Moskva reelt var.
- Det vil jo være fuldstændig absurd, at begynde at adskille de to ting i denne sag, når modparten - Rusland - så åbenlyst udnytter sporten til at politisere, siger Stanis Elsborg, der finder det problematisk, at Jesper Møller og kollegerne i UEFA accepterer at lade Aleksandar Dyukov fortsætte ufortrødent i UEFA-regi.
- Dyukov bidrager jo blandt andet til at sammenblande sport og politik, og han kan udnytte sin rolle i UEFA’s bestyrelse [eksekutivkomitéen] til at tale det russiske styres interesser og påvirke andre medlemslande. Her er venskabskampen jo et vidunderligt redskab for Putins regime. Den mulighed bør man ikke give Putin, der har været dette årtusindes dygtigste præsident til at udnytte sporten i sin geopolitiske og indenrigspolitisk agenda. Og hvor han ofte har draget nytte af det i sin krigspropaganda.
- Man må formode at DBU forsøger at få deres stemme hørt i de fora, hvor de har adgang - og her er forbundet jo begunstiget i at have Jesper Møller siddende i UEFA's eksekutivkomité. Og Møller har generelt stor opbakning her. Det er klart, at det, at så mange russiske idrætsledere stadig har så betydningsfulde poster, er et stort problem, som ikke kan nævnes og problematiseres nok, siger Stanis Elsborg.
- Og så er det da helt legitimt at stille spørgsmålstegn ved, hvad et medlemsland af UEFA har gang i, når de plejer idrætssamkvem med en krigsførende nation som Rusland og en usurpator som Putin? Det er grotesk, siger Stanis Elsborg.
Danmark spiller jo ikke landskampe mod Rusland eller russiske klubhold. Hvorfor skal DBU og dansk fodbold overhovedet engagere sig i det her?
- Fordi at der er langt mere på spil end blot lige danske fodboldlandsholds kommende kampe. UEFA er også Danmark, og det er her dansk landsholdsfodbolds fremtid og interesser afgøres. Dansk fodbold er en del af europæisk fodbold, en del af et større fællesskab. Dansk fodbolds repræsentanter skal så vidt muligt forsøge at beskytte og fremme danske værdier og sportens eget proklamerede værdisæt, for at sikre fodboldens fremtid, der på den helt store klinge er enormt under pres af mere autokratisk sindede nationer i disse år. Den kamp foregår også i egen baghave - i UEFA, siger Stanis Elsborg.
Aleksandar Dyukov, der altså sidder i UEFA's eksekutivkomité med Jesper Møller, har også en særdeles påfaldende og alternativ rolle i Rusland ud over jobbene i forbundet og Gazprom. Læs mere om det her.