Video : Tipsbladet
Landshold

Chok! Her skal landsholdet træne om 13 dage

Tipsbladet fik sig noget af et chok, da vi besøgte den "bane", som landsholdet om kun 13 dage skal træne på i tyske Freudenstadt.

FREUDENSTADT (Tipsbladet): Et mindre chok mødte Tipsbladet, da vi besøgte landsholdets træningsbane under EM.

For omtrent tre uger siden blev det af UEFA og DBU besluttet, at landsholdets træningsbane i Tyskland skulle rives ned, og at der skulle lægges et helt nyt græsttæppe.

Derfor tog Tipsbladet en tur til den tyske by Freudenstadt, hvor landsholdet er indkvarteret under EM, men med under to uger til landsholdets ankomst er der stadig langt igen.

Tipsbladet blev mødt af en stor jordbunke og en håndfyld tyske arbejdere, der med stor hast arbejdede på at gøre banen klar til landsholdets ankomst den 11. juni.

Gravkøerne og traktorerne kørte forhastet rundt, men på trods af den stramme deadline var tyskerne glade og imødekomne, da Tipsbladet troppede op med kamera og mikrofon. 

Selvom de begrænsede engelskkundskaber hos arbejderne ikke lagde grobund for den længste og dybeste samtale, så var det tydeligt at mærke, at den nye bane skabte glæde. 

Men der venter mange timers arbejde. Billederne taler vist for sig selv. Det er ikke tæt på at være en fodboldbane endnu:

Løbebanen står skarpt, men der er lidt vej tilbage, før græsset er klar til landsholdet. Foto: Malte Dunk

De tyske arbejdere i er fuld gang med traktorerne og gravkøerne. Foto: Malte Dunk

Der bliver gravet hul til vandigssystemet. Foto: Malte Dunk

Efter en halv times tid ved banen kom en rød bil trillende op ad den høj, som banen ligger på. Ud af bilen steg Stefan Kaelberer, der fra sit kontor på kommunen vist havde fået nys om, at danske journalister rendte rundt ude ved banen. 

Ligesom arbejderne var Stefan Kaelberer, der er kommunens sportssupervisor, utroligt imødekommende, og han fortalte glædeligt om den store renovering af banen. 

Selvom det lige nu er en stor jordbunke, så er Stefan Kaelberer sikker på, at banen nok skal stå skarpt, når Danmark den 11. juni har første træning i Freudenstadt. 

- Banen skal nok være klar til landsholdets ankomst. Den 5. juni får vi leveret græsset, og det tager omkring en dag at få lagt.

- Lige nu er vi igang med at få indstalleret vandingssystemet til banen, så alt er klar, når græsset kommer.

- Når græsset er lagt, så skal det have en masse vand, så det kan nå at gro ordentligt fast, men banen skal nok være klar til den 11. juni, siger han.

Men hvad er der så gået galt, siden banen med så kort varsel skal totalrenoveres? Svaret er: regn.

- Sidste år blev banen vurderet af UEFA, og her fik banen den næstbedste vurdering. Men i vinter var der seks måneder med regn, ikke sne, og så er der kommet for meget vand på banen.

- Det er en god ting for Freudenstadt, for efter EM har vi en rigtig god bane her i byen, fortæller Stefan Kaelberer.

Tipsbladet har efter besøget i Freudenstadt snakket med Karsten Paaske, der er formand for Groundsmen Denmark, og han spår banen i Freudenstadt gode chancer.

- Jeg er ikke bekymret. Den skal nok blive klar. De skal have bunden bygget op og lavet fast underlag, og det gør de med de bulldozere, og så ved jeg, at de har valgt store rullemåtter, som er fire centimeter tykke. De vil kunne lægges ud og spilles på rimelig hurtigt, så jeg er sikker på, at de har valgt den rigtige løsning,

Er der noget, der kan gå galt?

- Ja, alt kan gå galt, hvis man gerne vil have det, men de baner skal vi nok ikke tænke i. Jeg tror ikke på, at det går galt, men der er altid en risiko, når man gør noget så sent op til. Jeg tænker på, at man måske skulle have gjort det tre uger før, men jeg er sikker på, at det nok skal gå godt, siger Karsten Paaske.

Dyr omgang for kommunen
Det har ikke været helt billigt at få totalrenoveret banen – endda med så kort varsel. Kommunen er endt med størstedelen af den store regning, mens UEFA, DBU og DFB (det tyske fodboldforbund, red.) har spædet en smule til.

- Hele projektet koster 250.000 euro (1,9 millioner kroner, red.). Heraf betaler UEFA 35.000 (263.000 kroner, red.), DBU og DFB betaler 32.000 euro (240.000 kroner, red,) sammen, og så betaler Freudenstadt kommune de resterende 183.000 euro (1,4 millioner kroner, red.)

- Men det var også på tide, at vi fik en ny bane, og denne her vil leve op til de højeste standarder i Europa, så det er vi glade for, fortæller Stefan Kaelberer til Tipsbladet.

Stefan Kaelberer og også meget beæret og stolt over, at det danske landshold kommer til Freudenstadt i Sydtyskland.

- Alle i byen glæder sig meget til at landsholdet kommer. Vi er allerede ved at pynte op i byen, så den er helt klar til det danske landshold, fortæller kommunens supervisor.

Teltet, hvor landsholdet skal have sine cykler og isbade, står allerede klar. Foto: Malte Dunk

DBU på besøg
Selvom banen har været dyr, så glæder Freudenstadts greenkeeper, Björn Valquardsen, sig over den nye bane.

- Det har ikke været en billig omgang for kommunen, men jeg mener, det er på tide, at vi får skiftet banen ud.

- Den skal gerne skiftes hvert år, og vinteren har været rigtig hård ved banen, så derfor var derfor er det dejligt, at det sker, fortæller han.

DBU kommer onsdag også til Freudenstadt for at tjekke, hvordan det går med arbejdet, fortæller kommunens greenkeeper.

- Onsdag skal jeg hente landsholdets græsansvarlige, Anders Faber Nielsen, i lufthavnen, og så kører vi ned og tjekker banen.

- Jeg håber selvfølgelig, han er tilfreds med det arbejde, vi er i gang med her, fortæller Björn Valquardsen til Tipsbladet.

Se Tipsbladets reportage fra landsholdets bane i Freudenstadt i klippet øverst i artiklen.