Vild AGF-regning: Derfor betaler de ikke selv

Tirsdag kom det frem, at stadionprojektet i Århus bliver 250 millioner kroner dyrere, og ifølge en ekspert er det et godt eksempel på, hvorfor Superliga-klubber oftest ikke betaler deres arenaer selv.



Først skulle det koste 650 millioner kroner.

Et halvt år senere, i januar 2024, kom der så 100 millioner kroner ekstra oven i prisen.

Og tirsdag, mens landsholdet var ved at blive udtaget, og det meste af Danmarks øvrige opmærksomhed blev rettet mod præsidentvalget i USA, gik prisen på stadionprojektet Kongelunden i Århus så fra 750 millioner kroner til lige knap en milliard kroner.

Det er selv i en af landets største kommuner og Danmarks næststørste by mange penge, mens kommunen som så mange andre jagter andre besparelser, og en aftale, der blev sikret af den afgående borgmester Jacob Bundsgaard (S) dagen før hans sidste arbejdsdag.

Kommunen skal betale over 200 millioner kroner af den seneste ekstraregning, mens Salling Fondene kom med 40 millioner kroner.

Og selv om AGF også spæder til projektet med omtrent 180 millioner kroner, størstedelen via et lån fra Aarhus Kommune, som man betaler tilbage over 30 år, er sagen og prisstigningerne for en ekspert et oplagt eksempel på, hvorfor AGF såvel som en række andre Superliga-klubber meget nødig selv vil betale for et helt nyt stadion selv.

– Projektet i Århus viser jo entydigt, hvor svært det bare er at styre omkostningerne til opførelsen, og en fodboldklub vil typisk mindske risici i forhold til andet end deres fodboldforretning, der i sig selv kan være nok så vanskelig at styre på grund af sammenhængen mellem sportslig succes og indtægter, siger Rasmus K. Storm, der er analyse- og forskningschef ved Idrættens Analyseinstitut, til Tipsbladet.

– Langt de fleste fodboldklubber kan ikke forrente den investering, et stort stadion er. Det er vanskeligt at drive stadions, at vedligeholde dem er dyrt, typisk skal de også opgraderes og fornyes hen ad vejen, og der skal meget, meget aktivitet ind i dem for at generere indtægter, der kan betale de udgifter – ud over omkostningerne til lån og renter. Der er stor risiko forbundet med at eje et stadion, siger Rasmus K. Storm.

AGF får mest gavn
Byggeriet har i flere år vakt opsigt og debat i Århus, hvor det ikke er alle naboer til projektet eller skatteydere, der kan se behovet for et så stort projekt, eller at det skal være skatteborgere, der hjælper til med finansieringen.

Foto: Alamy

Den debat accelererer stensikkert nu, hvor den store ekstraregning primært skal dækkes af netop kommunen og dermed skatteborgerne, og det er et markant og dyrt projekt, der er tale om, vurderer Rasmus K. Storm, der har fulgt opførelsen af sportsfaciliteter i Danmark tæt gennem en række år.

– Det er først og fremmest AGF og Superligaen, der får noget ud af det. Derudover sker der også noget for andre grupper, atletik og cykling samt de atleter, der skal bruge Sportens Hus, så jeg vil slet ikke afvise, at der er andre, der får glæde af projektet også. Men det forekommer som et meget stort anlagt projekt i forhold til, hvor mange selve stadionet reelt kommer til gode, siger Rasmus K. Storm og understreger, at det ikke er usædvanligt, at fodboldklubber i Danmark har den lokale kommune med til at betale en betydelig del af regningen.

– Alle klubber prøver at få bedst mulige vilkår for deres drift, så projektet i Århus er ikke særegent i den forstand. Og i nogle byer er der mere gunstige muligheder for at få støtte, fra forskellig side, end andre. Det er nok svært at ændre på, siger Rasmus K. Storm.

Ikke usædvanligt
AGF kommer til at betale cirka 150 millioner kroner i de første 30 år af stadions levetid i et lån, man får af kommunen, og før denne uges ekstraregning stod til klubben at betale 7,3 millioner kroner i årlig leje.

I tirsdagens udmelding planlægger man i Kongelunden med ekstra lejeindtægter fra AGF på i alt 61 millioner kroner over en længere årrække, hvilket altså kommer oven i det hidtidige estimat af huslejen.

Stadion i Århus har været ombygningsramt hele året. Fra nytår flytter man på et midlertidigt stadion i Vejlby i den nordlige del af Århus. Foto: Alamy

Rasmus K. Storm er ikke overrasket over, at projektet ender med at blive dyrere, da det er set meget ofte i andre byggerier af sportsfaciliteter i Danmark såvel som i udlandet.

– Stadionprojekter som det i Kongelunden er jo et eller andet sted et prestigeprojekt, hvor der på en ene side er konsensus om, at der skal bygges noget spektakulært – for at sætte byen på landkortet med afsæt i AGF – mens der på den anden side skal nås mange forskellige mål, som de forskellige interessenter ved bordet har.

– Det gør processen kompleks, og kan nemt føre til forskellige fordyrelser. Det er helt analogt til lignende typer af byggerier i den størrelse og med en særlig interessentkreds, og forskellige strategiske mål, der står bag.

– Komplekse processer og store ønsker fra mange forskellige parter virker altid ind på omkostningerne. I dette tilfælde virker det samtidig til, uden at jeg kender de præcise problematikker, at der nogle forhold, man ikke har taget ordentligt højde for i planlægnings- og udbudsprocessen, siger Rasmus K. Storm.

I tirsdagens melding blev det blandt andet betonet, at prisen stiger, da man ikke ville gå på kompromis med det visuelle udtryk på stadion, ligesom stadionbyggeriet er forsinket i fem måneder på grund af fugtig jord omkring stadion efter de voldsomme regnskyl for et år siden og i begyndelsen af i år.

Før Salling Fondenes ekstra 40 millioner kroner havde den og Lind Invest, milliardæren Henrik Linds firma, doneret 250 millioner kroner hver til projektet, som dermed i udstrakt er finansieret uden om kommunen.

Efter årets forsinkelse er forventningen, at det nye stadion står klar i slutningen af 2026.





Gigant-transfer? Han vil til Real Madrid



ANALYSE

Så presset er din Superliga-klub


AaB – Sønderjyske

Osorio jagter drømmen mod Messi: – Giver aldrig op



Pessimisme i Barca – stjerne er ‘gået i stykker’

Vildt FC Barcelona-comeback

Manchester City slider sig til sejr

‘En stor figur’ forlader Superliga-klub

– ‘Had-kærligheds-forhold’ til David Nielsen



LIGE NU

Dommerekspert: Det ligner, FCK blev snydt


Carlo Ancelotti antyder farvel

Raser over Højbjerg-historie

Er han færdig? PC er utilfreds

Superliga-guld billigt til salg? Ikke sket i 12 år



TOPNYHED

Laudrup spår stort drama: Alle bliver ramt


Wolfsburg-danskere i svime over Bo Henriksen

Brøndby-ejer sælger aktiemajoritet af klub

– Jeg kan sagtens se ham spille i FCK

Emiliano Marcondes runder vild milepæl

Arsenal vil bruge CL-succes som trækplaster


Fanklubben
" Tipsbladet's fan panel

Kære FC København: Hvad venter I på?


Randers er historiske: Her er hemmeligheden

Rundens Hold i Superligaen – 26. runde

Birk: ‘Nu kunne jeg ikke holde ham ude længere’

Nedtoner øget belastning fra klub-VM



Målfest på Gran Canaria

Thomas Frank udpeger: Han er den bedste

Frederik Birk: Hold kæft det havde givet godt!

Fik sin mor haste-fløjet til Danmark

Hylder Brøndby-spiller: Det var meget opløftende

Vild med dansk angriber: ‘Kalder ham køleskabet’

FCN bremser Brøndbys optur

Så du med, Brian Riemer?


EKSKLUSIVT

FCM-stjerne: – Jeg ved ikke, om jeg er enig


Arbejder på aftale med succesdansker

Birk jubler: Tid til at slippe ham løs!

Sådan gik det, da Brøndby og FCN spillede 0-0

Birk med flere overraskelser

På listen i kæmpeklub: Isaksen er interessant

Benhård kritik: Mbappé er en bragende fiasko

Klaiber savner det: Det er min klub

David Nielsen triumferer

Har aldrig set Patrick Mortensen sådan før

FCK, Genoa og Leeds spurgte – prisen stod i vejen

Elkjær revser stjerne: Han er helt væk!

Tager Conrad Harder i forsvar

Topklub frier til dansk profil: Han er fantastisk

– Jeg synes, det er en fejl af Jacob Neestrup

Isaksen tager hatten af: Alle har problemer i Bodø

Politiet bekræfter: Sigtet efter topbrag i Herning

Mangeårig Superliga-profil dybt imponeret

Filip Jørgensen fejlede: Chokerende dårligt

Gravesen hugger til Superliga-træner: Skræmmende!

Lykkelig matchvinder: Min største kamp i Danmark

Sur Froholdt: Vi har snakket om det

– Ikke kommet for at sidde på bænken