Tipstjenesten under hårdt pres

Det går tilsyneladende godt i Kongeriget Danmark. I hvert fald på spillefronten. Dansk Tipstjenestes omsætning er stigende ikke kun på nationens traditionelt store folkefornøjelse, Lotto, men også på Oddset. Trods den megen omtalte konkurrence fra, hvad spillemonopolets folk samt store dele af den danske politikerkreds ynder at referere til som “pirater”, de udenlandske bookmakere, holder…



Tilbage i 1994-95, omkring på det tidspunkt, hvor Internet blev alle mands eje, var bookmakernes omsætning i Danmark mindre end 30 mio. kroner om året, men siden er djævlen sluppet løs.

I dag lægger danskerne mere end 50 gange det beløb hos de udenlandske spiludbydere. Rystende for nogle måske, men ikke for de, der følger med i den hastige udvikling på Internettet, hvor spillebranchen forlængst har overhalet porno og overtaget førstepladsen for alle brancher, hvad angår Internet-handel og -omsætning.

Der forelægger hos nogle af de tunge aktører på det internationale spillemarked omfattende analyser over, hvordan spillemarkedet forventes at bevæge sig de kommende år. Væksten, der de seneste 10 år har været tæt på 50 procent om året, forventes at aftage om ca. fem år, men kun ned til et niveau på en vækstrate omkring 30 procent om året.

Det niveau set på verdensplan vil holde sig i hvert fald 15 år frem i tiden, og længere går troværdige analyser ikke (her skal der gøres opmærksom på, at der ikke tages højde for eventuelle nye markeder som f.eks. Kina, men udelukkende opereres med eksisterende markeder).

På papiret kunne det umiddelbart se ganske godt ud med Tipstjenesten Oddset-omsætning, men ved nærmere eftersyn tabes der altså konstant markedsandele, og det går hurtigt.

Hvordan synes spillemonopolet egentlig selv, det går?

TIPS-bladet fyrede et par skarpe spørgsmål af til det damske spillemonopols informationschef Thomas Rørsig.



Konkurrencen fra de internationale bookmakere er vokset gradvist siden 1995. Tipstjenestens omsætning på Oddset har alligevel været støt stigende, dog har Jeres andel af markedet gennem de seneste 10 år været og er stadig faldende. Hvad er din kommentar til det?

Thomas Rørsig: “At TIPS-bladets vurdering sandsynligvis er korrekt, men at Tipstjenesten fremdeles vil gøre, hvad vi kan, for at levere det et bedst mulige resultat på en ansvarlig måde”.

Er I tilfredse med jeres omsætningstal på Oddset de seneste par år?

Thomas Rørsig: “Ja. I lyset af den øgede konkurrence ser det ikke så tosset ud”.

Hvad er målet for omsætningen for Oddset i 2006?

Thomas Rørsig: “Samme niveau som i år og måske lidt ekstra på grund af VM”.

Er der nye tiltag i vente – der har jo været en del de seneste år, højere odds, doubler tilladt, flere kampe på Den Lange – som kan forventes at stimulere spilleinteressen yderligere?

Thomas Rørsig: ” Ja da. Jeg vil nøjes med at nævne en enkelt: Live Betting. Men TIPS-bladets forventningsfulde læsere kan også glæde sig til to-tre andre forbedringer.

Dansk Tipstjeneste sover således ikke i timen, og der er da heller ingen tvivl om, at man i spillemonopolet godt ved, at vejen frem til større markedsandele er øget fokus på kunde-service.

Gamblerne vil have så gode odds som muligt, og de vil også have en så bred pamflet af kampe og væddemål som overhovedet muligt.

Hvad det sidste angår, har Tipstjenesten udstrakt handlefrihed, men hvad angår odds, altså tilbagebetaling, træffes de tunge beslutninger reelt af politikerne inde på Christiansborg, og her er man af hensyn til de mange modtagere af tipsmidler ikke meget for at lette på skruetvingen.

Den holdning er imidlertid kortsigtet, hvilket historikken tydeligt viser.

Efter pres ikke mindst fra Tipstjenesten selv lykkedes det i 2002 at få politikerne til at indse, at forbedringer af Oddset var en tvingende nødvendighed for fortsat at være i stand til at konkurrere med de internationale bookmakere, og resultatet af bl.a en nedsættelse af tilbagebetalingen viste sig da også øjeblikkeligt.

Efter at omsætningen på Oddset var stangneret i fire år, gav højere odds og tilladt doublespil i 2003 en fremgang på eksplosive 88 procent.

Tipsmiddel-modtagernes store malkemaskine er ikke Oddset, men Lotto, men en potentielt endnu større indtjeningsmulighed har vist sig på scenen, nemlig Internet-Poker. De seneste år har Poker overgået alt. På TV er det stort, der spilles ustandseligt turneringer, både live og på Nettet, og flere og flere hopper dag for dag med på poker-dillen.

Internet-pokers vækst har været nærmest astronomisk. De seneste to-tre år er spillet vokset fra tæt på ingenting til nu at omsætte for over en en mia. kroner i døgnet world wide.

Eksperter indenfor branchen regner med, at der hver dag bliver spillet poker for ca. 1,3 mia. kroner, og Skandinavien er vældigt godt med. Spillet har i den grad fået fat i de kølige nordiske hjerner, og imponerende 150 mio. kr. af den daglige omsætning kommer fra de skandinaviske lande, hvor Sverige og Norge trækker det største læs, men med Danmark ikke langt efter.

I Danmark alene anslås det, at der hver dag klikkes for minimum 30 mio. kroner ind i puljen på det virtuelle grønne klæde (til sammenligning er Tipstjenestens Lotto-omsætning godt 50 mio. om ugen), og væksten i poker lader til at forsætte med uformindsket fart.

Dansk Tipstjeneste har imidlertid valgt ikke at springe på poker-vognen, selvom det ligner en stensikker gevinst for staten Danmark og de mange tipsmiddel-modtagere, der altid er åbne for større tilskud. Det kan undre, og tingene står måske heller ikke 100 procent klart for spillemonopolet selv.

Hvorfor har Dansk Tipstjeneste afvist at udbyde poker, selvom lovgivningen giver mulighed for det? I Sverige har man valgt en anden vej. Det får jo næppe danskerne til at stopppe med at spillle poker, de går blot andre steder hen på Nettet og gør det?

Et godt spørgsmål. Pointen i Svenska Spels begrundelse for at udbyde poker kunne man sagtens føre frem også i Danmark – også i forhold til den bevilling,Tipstjenesten arbejder efter. Problemet er, at Tipstjenesten udtrykkeligt blev frarådet at gå ind på markedet, idet Center for Ludomani argumenterede for, at dette ville være en blåstempling af et farligt spil, og at spilafhængige kunne fristes til at opsøge spil med store indsatser/puljer, når de havde trænet hos Tipstjenesten. Men verden udvikler sig jo, og Tipstjenestens beslutning er ikke eviggyldig. Dog har vi ingen planer om poker netop nu.

Tipstjenesten er en forrygende forretning, ingen tvivl om det, men fundamentet på sportsspil-markedet ser ud til at skride.

I disse Internet-tider shopper kunden, hvor varen er bedst, og trods de kraftige forbedringer, Den Lange har været udsat for de senste år, er der stadig langt til den service, gode Internet-bookmakere udviser.

Skal Tiptjenesten kunne leve op til det niveau, er det nødvendigt med endnu højere tilbagebetaling, hvilket vil sige højere odds og mulighed for at singlespille samtlige kampe.

Derudover skal der også være mulighed for at spille på praktisk taget alle kampe og interessante spilobjekter, hvorved vi taler om et udbud på måske 1.000 mulige kampe og endnu flere special-væddemål i en gennemsnitlig uge.

På disse punkter er det vanskeligt at se Tipstjenesten forbedre sig tilstrækkeligt, og det uanset om viljen fra spillemonopolet selv måtte være til stede.

Live Betting til sommerens VM-slutrunde i fodbold vil være et skridt på vejen frem, og den “gratis” service-forbedring at offentliggøre samtlige odds på Den Lange allerede ved ProgramBladets udgivelse bør også være mulig.

Men de ting, der virkelig koster på bundlinien, hvilket primært er en højere tilbagebetaling, det vil politikerne sætte sig imod, hvormed Tipstjenestens handelfrihed og praktiske muligheder for at tage kampen effektivt op med de udenlandske Internet-bookmakere vil være praktisk taget lig nul.

Og derfor vil Tipstjenesten i længden tabe denne kamp.

Efter Tipstjenestens undersøgelser gambler danskerne for flere kroner hos de internationale bookmakere end hos Tipstjenesten.

Vi er netop trådt ind i 2006. Når der om tre år skiftes til 2009, er det ikke kun et godt, men også sikkert gæt, at de udenlanske Internet-bookmakere vil omsætte mere end dobbelt så meget som Dansk Tipstjeneste.

Det eneste, de på bookmaking-fronten synes at kunne gøre, er at stritte imod så længe som muligt og så forsøge at fastholde den endnu stadig store kunde-gruppe, der spiller på Oddset.

Men – lidt ligesom med tipningen, der snart sagt kun spilles af pensionister og andet godtfolk med rødder tilbage i lørdags-fodbold fra England – så vil Tipstjenestens målgruppe langtsomt udvikle sig til at bestå af primært ældre borgere, der ikke ikke er fortrolige med Internettets muligheder samt er vanemennesker. Nye sportsspil-kunder skal Tipstjenesten næppe forvente at få mange de kommende år.

De unge potentielle nye kunder i Tipstjenestens Oddset-butik er og vil være alt for Internet-trænede og derfor meget vanskeligere at narre til at købe den dårligere Oddset-vare (lavere odds, mindre spiludvalg), end den bookmaker-pendant, der tilbydes blot et par alternative klik væk.

Ligesom deres mødre og bedstemødre var eksperter i at købe billigt ind efter butikkernes rabat- og slagtilbud, så er den nye generation af gamblere rigeligt smarte til at foretage Net-shopping, hvor varen er billigst og bedst. Og det er den på sportsspil-området sjældent hos Tipstjenesten.

Det kan derfor ikke andet end undre, at Tipstjenesten ikke i stedet vil gå ind og satse stort på Poker, som kunne vise sig en endnu større indtjeningskilde end selv guldgruben Lotto.

Hvis Tipstjenesten (eller måske rettere politikerne) ville afstå fra at lade grådigheden løbe af med sig og undlade at charge en større rake end de nuværende poker-udbydere, ville de kunne tilbyde akkurat samme vare som alle andre poker-sites, og det ville med Tipstjenestens enestående positionering på markedet give alle muligheder for at tiltrække de danske poker-entusiaster.

Det til fordel for alle. Staten ville tjene på det, tipsmiddel-modtagerne ville få endnu mere kronede dage end i dag, og det ville som noget helt nyt også være en fordel for spillerne – Tipstjenestens kunder.

Agerer Tipstjenesten professionelt, er der nemlig ingen som helst grund til, at deres poker-produkt skulle blive ringere end Internet-konkurrenternes, og pengene vil med andre ord strømme ind.

Og det moralske aspekt?

Som påstanden om at poker skulle være hasard?

Det rene vås, i længden vinder den dygtige spiller nemlig altid. Og undskyld, men det er altså vanskeligt at se, at det skulle være mere umoralsk at tilbyde Internet-Poker end f.eks. Net-Lotto eller Net-skrab.






TOPNYHED

Eriksen-kovending? ‘Der er bred enighed herovre’


‘Jeg ærgrer mig over legitimiteten i VAR-systemet’

Valgt ind i UEFAs bestyrelse



Jubler over mulig pokalfinale i Herning

Superstjerne vil til Dolbergs klub

Mulig pokalfinale i Herning: En trist udvikling

Noah Sahsah åbner op om skrækskade

Stor overraskelse: Pokalfinalen kan blive flyttet



HELT VILDT

Huescas kan blive udvist af Danmark


Blæst bagover: ‘Han er perfekt’

Vil hente Premier League-stjerne for 625 mio.

På vippen efter Brøndby-nederlag

Alle i chok – derfor gav vanvidstackling IKKE rødt



TIPSBLADETS DOM

Han er for vild: Pengene vælter snart ind i FCK!


Chelsea og Spurs i målfuser

Raser over Liverpool-sejrsmål

Mourinho hiver fat i rivals næse

Dybt frustreret på tv: ‘Så vinder vi jo aldrig!’

Sådan kan Mohamed Salah komme til Saudi-Arabien


Brøndby-spiller: Kæmpeklub tilbød mig kontrakt


Puha, Mads Hermansen! Se hans store blunder her

Skidt nyt for Jesper Lindstrøm

Randers FC – FC Midtjylland

Thomas Müller kan få danske holdkammerater



– Fuldstændigt vanvittigt, siger Superliga-træner

‘Moralpolitiet i FC København er gået på ferie’

FC Nordsjælland sender angriber til MLS

SL-debutant talte med Schmeichel: Utroligt god fyr

Så meget er Oscar Schwartau nu værd

Dommer erkender fejl i FC Midtjylland-Brøndby

Husker du ham? FCM-flop i kæmpe modvind

‘Udinese kæmper med dansker-gåde’


Stjerne tror på dansker som en af verdens bedste


Anker Dani Alves’ voldtægtssag

Højbjerg til middag med Kongeparret

Nu vil stor Manchester City-stjerne væk

Nyt underskud hos Superliga-klub

Absurd Højlund-påstand passer ikke

AGF-chefer harcelerer mod stadionbesparelser

Superliga-profil går benhårdt efter VM 2026

40 mio pund: PL-bomber har nedrykningsklausul

Revser Patrick Dorgu i ny United-nedtur

Så du det i Parken? Har fået grønt lys

Sarr skyder Southampton i sænk

Bukayo Saka med drømmecomeback

Ikke sket siden 2001: Pokalsensation i Tyskland

Nu fortæller Martin Vingaard om FCK-exit

Superliga-profiler har udløb: Her er status

Raser over VAR: ‘Det er det sygeste’

Thomas Frank roser dansker: Måske aldrig set bedre

‘Mærkelig’ Højlund-beslutning vækker opsigt

Lang pause: Her er status på Kasper Schmeichel

Fantastisk melding om Matt O’Riley

Legende i stort Højlund-forsvar

Vildt Mohamed Salah-skifte? ‘Jeg ville elske det’