Sådan kan FCM hjælpe Brentford med transfer-fordel
Foto: Getty Images
Superliga

Sådan kan FCM hjælpe Brentford med transfer-fordel

Brentford kan sende spillere, der ikke kan få arbejdstilladelse i England, til FC Midtjylland, hvor de har gode chance for at opfylde kravene efter ét år.

De seneste år har Brentford nydt godt af et væld af danske spillere og trænere, men motorvejen fra Herning til London blev ved årsskiftet indsnævret til en smal landevej. Fremover bliver det væsentligt sværere for danske spillere at blive solgt til England.

Brentford kan dog åbne et nødspor ved hjælp af FC Midtjylland. Spillere, der ellers ikke lever op til de nye krav om arbejdstilladelse, vil i løbet af én sæson kunne få lov til at arbejde i Storbritannien alligevel.

Simon Chadwick, professor ved Emlyon Business School, sammenligner det med en kendt støvsugerproducent, der ikke længere producerer sine støvsugere i landet, men bare sender det færdige produkt til De Britiske Øer.

- Vi har set firmaer, der har tilpasset sig hurtigt til brexit. Det er lidt ligesom Dyson. I stedet for at samle deres støvsugere i Storbritannien har de flyttet alt til udlandet, siger han til tipsbladet.dk.

Efter Storbritannien forlod EU den 1. januar, får EU-borgere ikke længere automatisk arbejdstilladelse i landet. Heller ikke fodboldspillere. Derfor har FA udviklet et pointsystem, der skal afgøre, om spillere bliver indstillet til at få arbejdstilladelse.

Scorer man for få point, kan man ikke skifte.

Læs også:Derfor er de nye engelske transferregler et problem for Danmark

Der er to måder at score nok point: enten ved at spille en høj nok procentdel af kampene på sit landshold eller ved at score mindst 15 point ud fra disse kriterier:

  • Landskampe
  • Spilleminutter i ligaen
  • Spilleminutter i kontinentale turneringer
  • Spillerens nuværende klubs ligaplacering
  • Klubbens kontinentale avancement
  • Ligaens styrke

Alle kriterier gælder for den senest gennemførte sæson. 


Tildelingen af point eller automatisk godkendelse på baggrund af landskampe afhænger af landsholdenes placering på FIFA's verdensrangliste.

Sådan kunne det fungere
FA har inddelte ligaer i seks niveauer alt efter ligaernes styrke. Bedre ligaer, flere point. Superligaen ligger i Niveau 5, hvilket betyder, at der er meget få point at hente for spillere i danske klubber. Derfor er de afhængige af at spille på et landshold eller i en kontinental turnering, hvilket for Europas vedkommende vil sige Champions League eller Europa League.

Og det er altså her, at FC Midtjyllands europæiske kampe, hvis de bliver ved med at spille sådan nogle, kan komme håbefulde Brentford-spillere til gode. Lad os tage et eksempel.

Brentford hentede tyske Vitaly Janelt i Bochum i det seneste transfervindue. Havde de nuværende regler gjaldt dengang, havde han kun optjent otte point i FA's system og dermed ikke fået arbejdstilladelse. Men Brentford kunne have købt ham og lejet ham ud til FC Midtjylland.

Havde Janelt spillet nogenlunde fast i Superligaen og Champions League, ville han have tjent rigeligt med point. Hvis vi for eksempel lægger de point, som Alexander Scholz tjente ved at spille europæisk fodbold, oven i Janelts 8, lander vi på 23. Dermed kunne Vitaly Janelt få arbejdstilladelse i England til sommer.

Det nummer kan alle klubber selvfølgelig lave, men eftersom Brentford og FCM har samme ejer - og Rasmus Ankersen er sportsdirektør det ene sted og bestyrelsesformand det andet - er det noget lettere for de to Matthew Benham-klubber.

Læs også:Engelske transferregler får betydning i Danmark: Det er skidt

- Jeg tror, vi kommer til at se Brentford sende spillere til Danmark og holde øje med dem. Selv hvis de ikke kvalificerer sig til at komme til England, kan de måske sælge dem til eksempelvis Espanyol med et profit, siger professor Simon Chadwick.

- Det er næsten som at omgå reglerne. Jeg kommer til at tænke på skattely. Mange britiske forretningsfolk registrerer deres overskud i skattely. Måske vil vi på samme måde se klubber operere i "oaser", hvor de køber og sælger spillere i samarbejde med udenlandske klubber. Enten for at opnå arbejdstilladelse eller sælge spillere med profit.

Uformelle snakke
I FC Midtjylland har administrerende direktør Claus Steinlein naturligvis også noteret sig regelændringerne på den anden side af Nordsøen. Han kan dog endnu ikke sige, hvordan de kommer til at påvirke Brentford og FCM's transfers.

- Vi skal til at finde ud af, hvordan markedet sætter sig, og hvordan reglerne præcist er skruet sammen. Vi har haft nogle uformelle snakke, men der er ikke sat noget i gang, siger han.

- Her i foråret sætter vi os sammen og ser på situationen. Vi har hjulpet hinanden i forhold til big data, scouting og talentudvikling, og vi kommer selvfølgelig også til at se på, om der er andre områder, hvor vi kan samarbejde.

- Vores Champions League-kampe tæller ret meget i forhold til det pointsystem, der gælder for fodboldspillere, der skal til Storbritannien efter brexit. Det gør jo, at FC Midtjylland som deltager i de europæiske gruppespil kan sende spillere direkte til Premier League, hvilket de fleste Superliga-klubber ikke vil være i stand til, som reglerne ser ud i dag.

Hvis spillere scorer 10-14 point i FA's system, har klubben mulighed for at bede om en individuel vurdering. Danmarks placering helt nede i Niveau 5 sammen med ligaerne i Serbien, Slovenien, Chile Uruguay og Kina er ikke fastlåst for evigt. FA revurderer inddelingerne hvert år.

Reglerne beskrevet i denne artikel gælder seniorspillere. Der gælder andre regler for ungdomsspillere og trænere.

Læs også:Brexit får nu klare konsekvenser: Sådan bliver reglerne nu i Spanien
Læs også:Brexit besværliggør danske spilleres Premier League-drømme
Læs også:Manchester City-ejere køber endnu en klub