Det var et besynderligt skue, da dommeren afbrød pokalfinalen efter en halv times spil. Han kaldte alle spillere sammen i midtercirklen, og netop som de tilstedeværende undrede sig over, hvad der foregik, gav stadionspeakeren i Esbjerg besked:
Alle skulle sætte sig på den plads, de havde fået anvist. Ellers ville kampen ikke blive genoptaget.
Sådan blev det ved i næsten et kvarter, inden alle de forsamlede AaB-fans enten havde fundet deres pladser eller forladt stadion. Aktionen fra dommeren og kamparrangøren virkede koordineret, og det var den også.
- Det har været diskuteret på forhånd, hvordan man ville håndtere det blandt sikkerhedsfolkene og blandt dommerne. Det er ikke en fast procedure, som ligger nedskrevet. Men det er en procedure, som dommeren også benytter, hvis man har andre ting, der ikke skal foregå på tilskuerpladserne, siger Claus Thomsen til tipsbladet.dk.
Han er direktør for Divisionsforeningen, som sammen med DBU afholdte pokalfinalen onsdag aften. På spørgsmålet, hvorfor der skulle tages affære lige netop i den kamp, når man også i nogle Superliga-opgør kunne observere tilskuere, der ikke holdt den påbudte meters afstand, svarer Thomsen:
Læs også:Pokalfinalens efterspil: 44 personer blev anholdt
- Der er forskel på det her. Vi taler om de kampe, hvor der har været 500 personer, og der har været nogle andre rammer omkring dem. Så var det her kamp nummer fire med det her setup (over 500 tilskuere tilladt, red.), hvor de tre andre kampe har været eksekveret, uden det har været nødvendigt. Det var så nødvendigt her, og så blev det håndteret, som det skulle. Det er vi glade for, det blev.
Nogle vil måske mene, at signalerne forvirrer. Hvornår må man stå tættere sammen end én meter, og hvornår må man ikke? Claus Thomsen erkender da også, at fodboldmyndighederne kunne have skredet ind i tidligere kampe.
- Vi kunne givetvis have taget det mere alvorligt, da der var færre mennesker. Vi kunne have prøvet at regulere det mere. Det kan vi godt stå bagefter og sige, at det kunne vi have taget mere fat i, siger han til Ekstra Bladet.
Man skal dog passe på med at lægge sig for meget fast på en bestemt fremgangsmåde, mener Divisionsforeningens direktør. Man skal også have fornemmelse for situationen.
- Det er ikke noget, man kan tilrettelægge inden. Det er noget, man skal tilrettelægge i situationen. Det dårligste, man kan gøre, er at lave nogle rigide rammer og så handle forkert. Så det handler om at have erfaring og handle rigtigt i situationen, siger Thomsen.
Læs også:AaB-assistent forsøgte dialog med fans: Regler er regler
Det endte som nævnt med, at pokalfinalen var afbrudt i et kvarters tid, mens de AaB-fans, der bidrog mest til stemningen, forlod stadion. 44 af dem blev anholdt efterfølgende.
Var det det rigtige at gøre?
- Det er jo ikke det rigtige, at kampen skal afbrydes i et kvarter. Men det blev håndteret, som det skulle. Der er flere ting, man skal tage højde for. Så kan man sige: Hvorfor gør man det ikke med det samme? Det handler også om, at man skal prøve at håndtere situationen til alles bedste. Man skal også sørge for, at den ikke eskalerer, og man skal have den rette timing i, hvornår man gør tingene, siger Thomsen og advarer mod konsekvenserne, hvis fans ikke overholder coronarestriktionerne.
- Jeg synes, vi håndterede det rigtigt i dag. Vi er jo nødt til at lære alle sammen, at vi ikke kan se fodbold, som vi plejer, under de her omstændigheder. Det skal vi lære, for ellers kan vi ikke se fodbold.
I den kommende weekends Superliga-kampe bliver der igen lukket mere end de 500 tilskuere ind på stadionerne. Se oversigten her.
Læs også:AaB-anfører: Tilskuerbøvl kunne være løst under opvarmningen
Læs også:AaB-direktør tager skarp afstand: Fanopførsel skal evalueres
Læs også:Ærgerlig AaB-træner: Som at tage hjem fra en fest uden at score