Generelle

Matematikken bag poker

Det er efterhånden gået op for de fleste, men får at slå det fast med syvtommersøm: Poker er ikke kun held. Det at kunne læse modstanderen, spille taktisk klogt og ikke mindst kunne matematikken er, hvad der adskiller poker fra ren heldbaserede spil som lotto. I denne uge ser vi på matematikken bag poker.

Det er vigtigt at lære pokerspillets matematiske parametre, da det er en af grundstenene for at blive en vindende pokerspiller. Hvis du flopper fire kort til en flush - uden at kende dine chancer for at få flush, hvad gør du så, når det er din tur?

Du skal vide i hvilke situationer, det er korrekt at folde, bette, calle og raise.

Det er essentielt at vide, hvornår din situation er positiv, ellers handler du forkert. På kort sigt spiller held ind, hvilket man skal acceptere som det er. Det der tæller er, at dit spil er profitabelt på sigt.

Forstil dig, at du står overfor et $10 call i en pulje på $50, men du er 1:3 underdog til, at din hånd bliver den vindende.

Tager du denne situation 100 gange, vil du tabe $10 75 gange, dermed samlet tabe $750. Men i 25 af tilfældene vinder du $50- det giver en total på $1.250. Din nettogevinst er altså $500.

Det er nemlig ikke vigtigt, at du vinder den enkelte hånd. Tager man de $500 og dividerer dem med de 100 spillede hænder, kan du se, at hver korrekt beslutning var $5 værd.

Det er i princippet ikke anderledes end en vilkårlig fodboldkamp.

Sandsynlighed er udtryk for den procentvurdering man kan stille op for en given kamp, og disse skal sammenlignes med de odds, man kan få hos bookmakeren.

Er sandsynligheden større end, hvad bookmakeren har stillet til grund for oddset, ja så har man et godt bet.

Bemærk at odds i denne artikel sættes, ved hjælp af underdog / favoritmetoden.

Dette kan illustreres således: Udfald 1 = 90% og udfald 2 = 10%.

Har man udfald et vil man være 9:1 favorit, da man vil vinde ni og tabe en gang ud af 10.

Omvendt vil man være underdog 1:9, såfremt man har udfald 2.

I en situation hvor du flopper flushtræk (to spar på hånden og to på bordet), skal du udregne, hvad sandsynligheden er for at få flush.

Der er 13 spar i et spil kort - du har set de fire, så der er ni tilbage. Der er 52 kort, hvoraf du kender de fem, der er altså 47 tilbage. 38 kort giver ikke flush, mod de ni der gør. I denne situation er du underdog 38:9 - ca. svarende til 4.2:1 for at få flush på turnkortet

Din viden om odds og sandsynlighed skal nu anvendes i praksis.

Du skal beregne "Pot odds". Dette gøres ved at undersøge, hvor mange chips, du skal investere for at være med i spillet.

Et eksempel kan være, at der er $300 i puljen efter riverkortet.

En spiller satser $60, puljen er nu på $360 og du skal betale $60 for at calle. Du har pot odds 6:1. Er du bedre end 6:1 underdog bør du calle.

Pot odds er ligeledes meget brugbare, når man skal draw til en bedre hånd. Du sidder med firekort til flush, og der bettes $5 ud i et $20 pot.

Du er 4.2:1 underdog. For at kunne calle, skal der være fire gange så mange chips i puljen sammenlignet med det beløb, du skal calle. $5 ud i et $25 pot giver dig oddsene til at calle. Du kan calle hænder ned til 5:1 underdog, så selv en åben straigthdraw er god nok i denne situation (4.75:1)

Da vi beregnede pot odds beregnedevi kun udfra, hvad der allerede var i puljen.

Implied odds tager et skridt videre, da man medregner bets, der er endnu ikke er lagt i puljen.

"Hvor meget kan jeg vinde, hvis min hånd bliver god" (rammer straight, flush etc.).

Du skal altså vide med sikkerhed, at din modstander vil calle.

Vi kan tage et eksempel:

Der er $320 i puljen og din modstander better $120. Du er 4.2:1 underdog for at ramme din flush, men puljen giver dig ca. 3.7:1. Ifølge strikse regler om pot odds, kan du ikke calle i denne situation. Rammer du på næste kort, kan du medregne endnu $120, da du ved, at din modspiller af ren nysgerrighed vil calle dit bet.

Så puljen er beregnet i implied odds ikke $440 - men $560, hvilket giver dig gode nok odds til at calle.

Når man beregner i implied odds, skal man altså være "sikker" på at modstanderen vil calle et tilsvarende bet - EFTER at din hånd bliver god. Hvis det ikke sker, vil du i længden tabe på disse calls.

En del odds er gode at kunne på rygraden, eksempelvis:

Du rammer trips på flop med pocket pair 7.5:1.

Du er 2:1 underdog til at ramme mindst en konge eller es med es/konge på hånden.

Du er 7.5:1 underdog for at få mindst to mere af samme farve, hvis dine kort er af samme farve.

Hvis du flopper et flushtræk, er du 4.2:1 underdog for at få flush på turn. Du er 4.1:1 underdog efter, at du har set turnkortet for at få flush på riveren (du har set et kort mere, der ikke gav dig flush). Du er 1.9:1 for at få flush efter turn og riverkortet, idet du flopper fire til en flush.

Hvis du har en åben straightflush draw (f.eks. Js-Ts og floppet kommer 9s,8s,3h, er du 1.2:1 favorit til at få straight eller bedre på turn og river.

En åben straight er 4.9:1 underdog for at lykkedes på enten turn eller river.

Hvis du flopper en åben straight, er du 2.2:1 underdog til at få den på turn og river.

Med et indside straight draw er du 11:1 underdog for at få din straight efter næste kort (turn eller river).

Forfatterne til TIPS-bladets pokerskole-serie, Erik Smith og Gert Rasmussen, er begge tilknyttet Casino.dk. Serien fortsætter de næste tre fredage i TIPS-bladet Weekend.