Football Leaks-afsløringer vælter frem i disse uger, og nu er det så skyggesiden af den kvindelige topfodbold, der kommer frem i lyset.
Den danske avis Politiken er nemlig kommet i besiddelse af fortrolige dokumenter, der viser, at de engelske topklubber har fået indskrevet en ret til at opsige kvindelige spillere med "langvarige skader" i standardkontrakten for Women's Super League, der organiseres af det engelske fodboldforbund, FA.
Det er der som sådan ikke noget bemærkelsesværdigt ved, fordi det står også indskrevet i standardkontrakten for Premier League for mænd. Der, hvor det bliver interessant og kontroversielt, er under punkt 38-41, hvor længden på en "langvarig skade" defineres:
- Hvis en spiller ifølge en skriftlig vurdering fra en passende kvalificeret lægelig konsulent, instrueret af klubben, er ude af stand til at træne med eller spille for klubben på grund af skader eller sygdom i en fortløbende periode på tre måneder, skal spilleren anses for at have lidt en "langvarig skade", står der i dokumenterne ifølge Politiken.
Samtidig fremgår det, at klubben har ret til opsige kontrakten ved at give spilleren tre måneders skriftlig varsel, hvis hun anses for at have en "langvarig skade".
Det betyder helt konkret, at en spiller som Nadia Nadim, der til dagligt spiller i Manchester City, kan blive fyret, hvis hun får en skade, som holder hende ude i minimum tre måneder. Og det står i slående kontrast til de mandlige fodboldspillere, som ifølge dokumenterne skal have lidt af den samme skade i 18 måneder i en periode på 20 måneder, før at klubben må fyre dem. Opsigelsesperioden er desuden mellem 6 og 12 måneder.
Flere kritiserer klausulerne, da kvindelige spilleres grundløn er markant mindre end mændendes, og at de derfor vil blive ramt endnu hårdere af fyringer. Det engelske fodboldforbund forsvarer dog standardkontrakten for kvinder i Women's Super League:
- Den blev udviklet i samråd mellem FA, klubberne og PFA (den engelske spillerforening, red.) for at forme en kontrakt, som kvindernes fodboldpyramide kan opretholde økonomisk – og som afspejler den voksende status for kvindernes professionelle fodbold i England.
- Den adskiller sig fra mændenes professionelle fodbold, som er mere etableret og bedre egnet til at rumme det ekstra økonomiske ansvar ved langvarige skader, forklarer FA i et skriftligt svar til Politiken.
Den engelske spillerforening, PFA, afviser, at der er tale om en fælles aftale.