Video : Tipsbladet
Generelle

DKs 11 største: Her havner FCK og BIF's koryfæer

Hvem er de største fodboldnavne i Danmark, siden Tipsbladet blev til en november-dag i 1948? Vi har talt med eksperterne og bringer her nummer 8 til 5 i vores store jubilæums-nedtælling.

Gennem 75 år har Tipsbladet fortalt historier fra fodboldens forunderlige verden. Men hvem har præget fortællingerne her til lands gennem historien? Hvem har haft betydning for spillet på og uden for banen? Og hvem har både trukket læsset og overskrifterne fra 1948 til 2023? Med hjælp fra nogle landets mest erfarne og flittige iagttagere, kårer vi de mest betydningsfulde personer i dansk fodbold i Tipsbladets levetid og finder ansigterne til dansk fodbolds Mount Rushmore.

I første afsnit i serien så vi nærmere på pladserne 9 til 11, og da ikke mindst alle dem, der ikke klarede udtagelsen. Den artikel kan du læse her.

Se også nummer 4 til 1 herhttps://www.tipsbladet.dk/nyhed/generelle/stor-kaaring-her-de-fire-stoerste-i-dansk-fodbold

Her følger vores rangliste fra nummer 8 til nummer 5.

Hvem er de 11 største (8 til 5)

Vi bringer listen i tre dele af hensyn til læsevenligheden.

8. Richard Møller Nielsen

Vi bliver ved EM 1992 og fremhæver landstræneren, der måtte så grueligt meget igennem, inden han vandt EM-trofæet og det halve kongerige. Men Richard Møller Nielsen var ikke kun landstræner; han var også landsholdsspiller i 1960’erne og en stor succes som cheftræner i OB.

”Han er jo gigantisk på Fyn, og det er han jo af en årsag. Der er nok mange, der kun forbinder ham med EM i 1992, men han er jo en kæmpemæssig skikkelse i fynsk fodbold. Han førte OB til to danske mesterskaber, og OB er en stor og betydningsfuld klub i Danmark. Han førte dem op fra sølet til toppen, og der er folk på Fyn, der siger, at årsagen til, at det blev OB og ikke nierne eller B1913, det var at Richard Møller valgte OB i 1975,” siger Morten Bruun.

Men det er på grund af EM-guldet i 1992, at Richard Møller Nielsen hører til på denne liste.

”Der er bare en særlig aura over EM i 1992. Sådan må og skal det være. Det er langt større at vinde en turnering, end at komme i semifinale eller kvartfinale. Det er jo helt vildt, at vi vandt, og det er jo det, der står som et pejlemærke. Det gør det jo stadigvæk. Spørg en vis om helst dansker, hvornår vandt vi EM? Det vil de jo sige 1992. Og hvis du spørger på samme måde, hvornår kom vi i semifinalen i EM, så vil de være i tvivl. Det er bare et bevis på, at EM 1992 og EM-triumfen bare trumfer alt. Vi vandt, så selvfølgelig skal han med,” siger Morten Bruun om en figur i den danske fodboldmytologi, der både havde venner og fjender.

Som Dan Hammer udtrykker det: ”Jeg kom først ind i Richard Møller Nielsens fanklub, efter han holdt op ved at være træner.”

I dag er Richard Møller Nielsen en mytisk figur i dansk fodbold og en legende af rang, men i hans samtid blev han ofte kritiseret.

Richard Møller Nielsen stod fast på sine meninger og var ofte i stormvejr som træner, men han vandt EM i 1992 til Danmark og skabte dermed en historisk bedrift. Måske derfor kommer han heller ikke højere op på denne liste.

”Mange af dem, der har spillet under ham, var vilde med ham som leder, men jeg synes ikke, at han tegnede dansk fodbold særlig godt, når han stillede sig op og tog verbale slagsmål med journalister. Men han stod med pokalen til sidst, og det er en god ’Den Grimme Ælling’-fortælling, som vi også godt kan lide herhjemme,” siger Dan Hammer.

7. Flemming Østergaard

Han blev kaldt Don Ø, da han i en årrække som direktør og bestyrelsesformand stod i spidsen for FC København, mens klubben overtog herredømmet i dansk fodbold og blev en mastodont, som også klarede sig internationalt. Derfor er Flemming Østergaard sikret en plads på listen på trods af det kedelige efterspil, der fulgte i hans karrieres kølvand.

”Der var jo nogle år, hvor alt omkring Flemming Østergaard var breaking news. Han placerede virkelig klubfodbold og i særdeles FC København et sted i dansk showbiz, hvor det ikke havde været før. Politikere og sangere og kunstnere og musikere; de ville jo give deres højre arm for at få lov til at gå op i Flemming Østergaards lounge i Parken. I dag er Parken nærmest fyldt til ganske almindelige klubkampe, hvor der kommer 25.0000 tilskuere til en kamp mellem FCK og Viborg. Det er vanvittigt, og det var Flemming Østergaard, der startede det. Det var hans vision. Der skete en masse ting efterfølgende, men det fjerner ikke hans aura,” siger Morten Bruun om Flemming Østergaard, der transcenderede fodbold og blev berømt uden for sporten.

Men mest af alt var han en afgørende faktor i dansk klubfodbold gennem mere end 10 år, hvor det at drive en Superliga-klub kom til at handle om store millioner og flere forretningsben.

Det er ingen hemmelighed, at vores ene ekspertkilde Dan Hammer har arbejdet sammen Flemming Østergaard i en årrække, og han husker også Østergaards betydning.

”Han forstod elitesportens inderste kerne i forhold til hvilken rolle, en ikke sportslig leder har; nemlig at beskytte dem, der skal præstere hver søndag samtidig med at han stillede krav til dem. Flemming havde et samspil med trænerne i FC København, så han kunne trække alle op. Det var en helt ekstrem egenskab. Jeg kunne godt hænge lidt med muffen, når Rangers havde slået os i Champions League-kvalifikationen eller hvis vi havde tabt til Brøndby, men så stod Flemming i min døråbning på kontoret og sagde: ’Nu græder du lige ud, og så går du på arbejde i morgen og arbejder endnu hårdere!’ Sådan nogle mennesker har man brug for i verden som fodbold, hvor alle har en mening, og hvor det kommer til at gå både op og ned.”

6. Per Bjerregaard

Per Bjerregaard er den tredje klubleder på listen, og Brøndby-legenden kommer lige et nøk over de andre, fordi han gennem mere end 25 år stod i spidsen for Brøndbys utrolige rejse fra Danmarksserien til Champions League. Doktoren var en kæmpe skikkelse i dansk fodbold, og han var manden bag børsnotering, fuldtidsfodbold og en masse andre landvindinger i dansk klubfodbold.

”Der var flere personer, der stod for innovationen, men ude i forstæderne skabte han en ny klub i det danske toplandskab. Det var den anden klub i verden, der blev børsnoteret, og hele den evolution, der fulgte, stod Per Bjerregaard for. Der er meget vigtige skikkelser som Hans Bjerg og Flemming Østergaard, der spillede en stor rolle, men for mig er det Per Bjerregaard, der må fremhæves foran dem,” siger Joakim Jakobsen.

Morten Bruun fremhæver Bjerregaard for de kvantespring som dansk fodbold tog med indførelsen af fuldtidsprofessionel fodbold.

”Per Bjerregaard viste alle andre, hvad der kunne lade sig gøre. Op gennem 70’erne og 80’erne havde jeg aldrig haft en følelse af, at danske klubhold kunne gøre sig for alvor i en europæisk sammenhæng. Brøndby kom til en europæisk semifinale, og jeg har hverken før eller siden oplevet, at hele Danmark holdt med det samme hold, men sådan var det med Brøndby i Europa dengang,” siger Morten Bruun om Europa-kampagnen i 1991, hvor Brøndby nær var kommet i UEFA Cup-finalen.

”Det var Per Bjerregaards værk, og det fortsatte op gennem 90’erne på trods af Interbank. Brøndby var lokomotivet i mange år. Per Bjerregaard var i spidsen for Brøndby i mere end 20 år, og så kan det godt være, at han mistede sit gyldne touch til sidst. Det var lidt sørgeligt at se, hvordan det endte for ham, for hvis der skulle rejses en statue på Brøndby Stadion, skulle den være af Per Bjerregaard.”

Dan Hammer arbejdede i adskillige år for Bjerregaards rivaler i FC København, men han taler også med stor respekt om Brøndby-lederen, som også oplevede problemer undervejs.

”Folk, der ikke anerkender Brøndbys betydning for dansk fodbold de sidste 40 år, er fanblinde. Det var nogle kolossalt modige og moderne tanker, som Brøndby blev bygget op omkring, og det er ironisk, at Per Bjerregaard med Interbank også forsøgte sig med en forretningsmodel, som på mange måder mindede om den, som FC København bruge som løftestang 10 år senere. Hvis det var lykkedes, havde et været meget svært at indhente Brøndbys forspring.”

5. Allan Simonsen

Efter at have talt om ledere, trænere og direktører på de foregående pladser, skal vi ind på banen igen. Allan Simonsen vandt Ballon d’Or i 1977 som foreløbigt eneste dansker nogensinde, og tilmed har han scoret i tre forskellige europæiske finaler og været en afgørende person i dansk fodbold.

”Folk drømmer ikke om, hvor, hvor, hvor god han var. Hvis han havde spillet 20 år senere, så ville hans karriere have været helt anderledes, fordi spillerne i dag er bedre beskyttet af reglerne og dommerne. Men Allan Simonsen, wow, hold da kæft, en spiller, han var. Han var helt enestående, og det var tragisk, at han op gennem 1970’erne skulle spille på et så latterligt landshold,” siger Joakim Jakobsen.

Allan Simonsen var i karrierens efterår med til EM i 1984 og 1986, men fik ikke sat et aftryk på grund af det brækkede ben i åbningskampen i ’84. Men hans aftryk er enormt, og hans straffesparksscoring på Wembley i EM-kvalifikationen i 1983 er et enestående moment i dansk fodboldhistorie. Læg hertil en imponerende klubkarriere i Vejle, Mönchengladbach og FC Barcelona.

”Allan er jo forholdsvis introvert, men han var også en superstar dengang. Der var star quality over ham, og i tysk fodbold er han også en kæmpe spiller, der bliver valgt til historiske all-star-hold fra hele Bundesligaen. Han var megastor som spiller. Det blev aldrig rigtig stort efter tiden som spiller, men spillerkarrieren var bare så stor, at han ikke er til at komme uden om. Det ville være historieløst. Det er Europas bedste fodboldspiller i 1977, og så behøver vi egentlig ikke at sige mere,” siger Morten Bruun.

KRITERIERNE OG JURYEN

Hvordan laver man en liste over de vigtigste og mest betydningsfulde personer i dansk fodbold gennem de seneste 75 år? Det er ikke let, men vi har primært sket til tre afgørende kriterier.

Her er de kriterier, der har defineret udvælgelsen af navne til listen:

1: PERSONENS AFTRYK PÅ DANSK FODBOLD

Har vedkommende flyttet noget afgørende eller været en del af dansk fodbold, mens en markant udvikling har fundet sted på eller uden for banen?

2: PERSONENS BETYDNING FOR DANSK FODBOLDS POPULARITET

Har personen været med til at gøre fodbold populært eller kendt i Danmark i kraft af sine præstationer eller i kraft af de resultater, vedkommende har haft andel i?

3: PERSONENS INTERNATIONALE AFTRYK

Har personen været med til at sætte dansk fodbold på det internationale landkort og gøre dansk berømt på verdensplan gennem resultater eller andre bedrifter?

Med til at lave listen og byde ind med kommentarer og synspunkter har vi allieret os med tre mænd, der har fulgt fodboldens udvikling gennem årtier fra forskellige perspektiver.

Her er de tre panelister, der har deltaget i tilblivelsen af listen:

Morten Bruun

Journalist og tidligere fodboldspiller med mere end 200 Superliga-kampe på cv’et samt en trænerfortid i Silkeborg IF og SønderjyskE. Siden 2001 kommentator, ekspert og skribent hos en lang række danske medier og forfatter til bøgerne ’På banen’, ’Matchday’ og ikke mindst Kampdag – et værk om dansk fodbold historie på klubplan.

Dan Hammer

Direktør i Royal Arena og nuværende bestyrelsesmedlem i FC Nordsjælland. Tidligere leder gennem et årti i FC København og Parken Sport & Entertainment samt forfatter til bøgerne ’Ståle’ om Ståle Solbakken og ’Hvor svært kan det være’ om fodboldledelse. Herudover livslang fan af Fremad Amager og kommentator og ekspert hos blandt andre fodboldmediet Mediano gennem en årrække.

Joakim Jakobsen

Journalist på Weekendavisen og forfatter til to markante bøger: ’Guld Harald’ om Harald Nielsen og ’Tynd Luft’ om dansk landsholdsfodbolds kulturhistorie med VM i 1986 som omdrejningspunkt. Desuden skarp debattør og iagttager af fodboldens udvikling i Weekendavisens spalter.

Herudover har Tipsbladets chefredaktør Troels Bager Thøgersen og Mediano-journalist Sebastian Stanbury (tidligere Tipsbladet) bidraget med deres synspunkter til listen, der i sidste ende er redigeret af journalist og forfatter Martin Davidsen.