Når Anna Pihl og kollegerne i det fiktive københavnske politikorps suser igennem Fælledparken for at stoppe de vanvittige hooligans, der har travlt med at tæve en familiefar foran en pølsevogn, tror en stor del af fodbolddanmark, at sådan ser det ud hver søndag i Fælledparken. Det gør det bare ikke. Som i alle andre aspekter af livet, skal man heller ikke, når det drejer sig om fodboldfans tro på alt, hvad man ser i fjernsynet.
Jovist, der findes casuals i dyrt mærketøj, som man ser det i Anna Pihl-afsnittet, der har affødt meget kritik i fanmiljøerne i Danmark. Men de render ikke rundt og hamrer familiefædre med en knægt på skuldrene ned i en af Københavns mest befærdede parker.
Bevares – nogle af disse casuals slås skam – ingen tvivl om det. Men de gør det med ligesindede og oftest på afsides steder, hvor uskyldige ikke kommer i klemme – og hvor politiet ikke blander sig.
Blandt andet derfor mener to af Danmarks førende eksperter på området, at både hooliganproblemet samt politiets nyeste tiltag – det såkaldte hooliganregister – er skudt over målet og strengt taget er unødvendigt.
Kristian Rasmussen er videnskabelig medarbejder på Århus Universitet og deltog i arbejdet med bogen Homo Fanaticus, der blandt handler om danske hooligans. Han meget skeptisk overfor det nye register.
“Et register er meget at sætte i verden for 3-400 mennesker, og man overdriver nok problemet lidt. Det virker som om, urolighederne i Parken i oktober til kampen mellem FCK og Brøndby var andledningen til, at nu skulle der ske noget. Men her var det altså ikke kun casuals, der sloges og smed med stole. Det var også almindelige folk. Alle mennesker kan blive ramt af den aggression, der ligger i en gruppe. Man har fejlfortolket situationen,” siger Kristian Rasmussen og påpeger, at det er interessant, at til den næste kamp mellem de to hold i Parken – godt en måned senere – var der kun tre anholdelser, mens der til den i oktober var over hundrede.
Til den første kamp var politiet massivt til stede og kørte deres nul-tolerancepolitik, mens ordensmagten til den anden kamp havde ændret taktik og holdt sig i baggrunden. Det resulterede i en aften stort set uden ballade.
I Danmark blev mellem fire og fem hundrede personer ifølge vicedirektør ved Københavns Politi sidste år sigtet i forbindelse med fodboldkampe. Og langt de fleste af disse er anholdt for overtrædelse af politvedtægten, hvilket oftest er småting som at råbe noget dumt efter en betjent eller at tisse på gaden. Tallet skal ses i forhold til, at der på det år kom 1.501.544 mennesker på stadions til Superligakampe.
Juraprofessor med speciale i Databeskyttelsesret ved Københavns Universitet, Peter Blume, sammenligner tallene med udlandet:
” Her ville de næppe lægge mærke til de her tal og da slet ikke tænke på at lave et stort forkromet register.”
Fans frygter at komme i klemme
Idrætsforsker med speciale i fankultur, Birger Peitersen frygter, at uskyldige bliver ramt:
“Det bedste eksempel er jo det, der er sket i forbindelse med Ungdomshuset. Mange af dem, der er anholdt har efter eget og andres udsagn bare været på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Og folk der bliver varetægtsfængslet uskyldigt har det ikke godt med myndigheder bagefter. Det skal man være opmærksom på, og der vil komme mange uskyldige i fedtefadet med det her register.”
Og det er ikke kun eksperterne, der er skeptiske overfor registret. En stor del af de ikke-voldelige fans vender også tommelfingeren nedad, når snakken falder på registret.
Mads Holm fra den ikke-voldelige ultrasgruppe Fanatikos fra Viborg er en af dem.
“Det vil gå ud over folk, der ikke slås. Det er blevet mainstream i Danmark at være casual og gå i tøjet, og derfor er der kommet kæmpe fokus på det. Men der er altså ikke særligt mange voldelige fans i Danmark, selv om folk tror noget andet. Det er skræmmende, at vi skal sættes i bås med kriminelle, når vi bare er helt almindelige mennesker.”
Ace fra Urban Crew, der er en ikke-voldelig Ultrasgruppe, som følger FCK, er enig:
“Vi har slet ikke brug for det. De danske politikere og politiet er i gang med at lave en storm i et glas vand. Og så er det hele uklart. Hvornår kommer man i det register? Er det, hvis man tænder et romerlys, og det ved et uheld antænder i et sæde? Vi frygter at blive ramt.”
Almindelige vagter skal hjælpe med register
Der har været meget snak om, hvordan det fremtidige register skal skrues sammen, og hvordan det skal administreres. I Viasat Sport-programmet Det’ Bare Fodbold fremførte vicedirektør i Københavns Politi og en af hovedmændene bag den såkaldte hooliganrapport fra 2005, Mogens Kjærgaard Møller, at de private vagter på de forskellige stadions skulle have en rolle i administreringen af registret.
Det har vakt undren blandt eksperter. Blandt andet Peter Blume, der er juraprofessor med speciale i databeskyttelsesret ved Københavns Universitet, som ser problemer med den ide:
“Det er helt i orden, at man har vagter, der sørger for, at der ikke sker noget på stadion. Men det med at holde folk ude på grund af et register er en politimæssig opgave,” fastslår professoren, der også frygter, at følsomme oplysninger vil lande hos de forkerte.
“Der er mange vagter, og der er risiko for, at oplysningerne bliver spredt,” siger han.
Birger Peitersen er heller ikke vild med ideen om tanken om de frivillige vagter, der skal hjælpe med registret.
“Det er problematisk. For det første er det de fleste steder frivillige, der står som vagter, og det er en uhyrlighed at bede frivillige mennesker om at være politibetjente. Det må være politiets opgave,” siger Birger Peitersen og han bakkes op af Kristian Rasmussen, der peger på, at forholdet mellem vagter og nogle fans ikke er lige godt alle steder.
“Hvis der er et anspændt forhold i forvejen, kan man håbe, at vagterne er tilstrækkeligt professionelle, men de er også kun mennesker, og det kan være, at det bliver misbrugt. Og det er jo ikke den bedste start, når vagterne i Parken blandt fans går under navnet Tæskeholdet,” siger Rasmussen.
Læs i næste uge: Grebet strammes – ikke-voldelige fans føler sig behandlet som kriminelle.

Falliterklæring: Pokalfarce for fuld plade

José Mourinho får karantæne

Brøndby IF – AGF

FCM’er gik viralt: 99 procent positivt

Aston Villa sejrer i egen hule

Inter smider point mod bundhold

Fanklubben: Hvad er planen, Menno?

Afslører: Afviser bud fra AGF på angriber

Huescas kan blive udvist af Danmark

Paris Saint-Germain er franske mestre

Enorm Real Madrid-fiasko

Kæmpe forløsning for Yussuf Poulsen

TV-vært drømmer om at købe sig ind i dansk klub

Han er for vild: Pengene vælter snart ind i FCK!

Arsenal dummer sig mod Everton

Sindssygt: Man Utd-talenter vinder ligakamp 13-1

Stor Fredericia-triumf mod OB

Stor opblomstring: Det var svært for “Nees”

Råder Premier League-klub: Hent AC, men…

Brøndby-spiller: Kæmpeklub tilbød mig kontrakt

FC Københavns Robert Silva er skadet

FCK-backup vil være stjerne for AGF

– Han kan blive fremtiden på landsholdet

Superstjerne ser to sider af Benjamin Tahirovic

Dommere får ros af cheftræner: ‘Super håndtering’

Thomas Müller er færdig i Bayern München

Første gang nogensinde i dansk topfodbold?

Dansk kamp afbrudt grundet homofobiske tilråb

Tidligere Superliga-træner mister kørekortet

Lyv ikke for jer selv om Brøndby Stadion

Teenager blev Randers-helt: Fik besked onsdag

Er det Andreas Christensens næste destination?

Stjerne tror på dansker som en af verdens bedste

Chok i FC Midtjylland: – Det skuffer mig mest

14 spillere kan forlade Superliga-klub

Solide Lille udmanøvrerer Les Gones

Dansk landstræner jubler: ‘Sindssygt spændende’

Bertelsen afviser: ‘Så kan de tro om igen’

Monster-skuffet: Overholder ikke aftalerne

Tilbage i træning: Skal håndtere smerten

Danskerklub frier til Kevin De Bruyne

– Meget bekymrende for Thomasberg og FCM-ledelsen

Randers bryder 12 år lang forbandelse mod FCM

Værsgo’, FCK: FCM flirter med katastrofen!

Frank i stor hyldest: Jeg er en smule chokeret

Kæmpe sensation: Det gik helt amok, siger dansker

FC Nordsjælland – FC København

Sådan gik det, da Randers slog FC Midtjylland

Tidligere Brøndby-træner spøger i storklub

Samarbejde med Bendtner: Der er en mangel generelt

Silkeborg IF – Lyngby Boldklub

Sur Ruud van Nistelrooy smider profil af holdet

Real Madrid-stjerner får betingede straffe af UEFA

Vejle Boldklub – AaB

Tilbud over 100 mio: Har fornemmelsen med alle tre