Det rådne VM-valg
Australien, der længe har været en outsider i kapløbet og lige nu glæder sig over kaos efter Sunday Times' afsløringer, bør heller ikke pudse glorien alt for hårdt. Avisen Sydney Morning Herald kunne i juli fortælle, at det australske fodboldforbund i 2009, efter henvendelse fra Jack Warner, sponsorerede en træningslejr på Cypern for Trinidad og Tobagos U/20-landshold, mens Warners nære allierede i eksekutivkomiteen Rafael Salguero (Guatemala) og dennes kone fik en ferie i Australien i december sidste år. Bag disse og andre bemærkelsesværdige kontakter mellem Australien og ledende FIFA-chefer står Peter Hargitay (tidligere personlig rådgiver for Sepp Blatter) og Fedor Radmann.
Radmann var fra 1979 til 1989 administrerende direktør i det nu krakkede medierettigheds-firma ISL, der i 2001 gik konkurs og ved en schweizisk domstol vedkendte sig at have betalt returkommissioner for 138 millioner schweizerfrank til idrætsledere. Radmann var ikke på nogen måde involveret i retssagen. Han og Hargitay fungerer som lobbyister for den australske VM-komite, og de to står ifølge Sydney Morning Herald til at indkassere op mod 50 millioner kroner af de australske skatteyderes penge, hvis Australien bliver VM-vært i 2022. Qatar investerede op mod 50 millioner kroner i venskabskampen i Doha mellem Brasilien og England i november sidste år for at vise, at de sagtens kan afholde store begivenheder, og sådan kan man blive ved med at opremse de tiltag, som de ni kandidater til slutrunderne bruger for at vise, at de er den rette til at afholde en VM-slutrunde. Til konferencer, i interviews og på deres hjemmesider smiler kandidatlandenes ledere og frontfigurer stort og har ikke et ondt ord at sige om konkurrenterne. Men bag kulissen antyder flere FIFA-ledere og potentielle VM-værter, at britiske journalister er lige lovlig velinformerede om processen, mens de håbelunde nationer som vist konkurrerer benhårdt om eksempelvis Jack Warners gunst og hyrer lobbyister for million-honorarer.I de seneste uger er kapløbet mellem Rusland og England eksempelvis blevet så hårdt, at ledende folk i Ruslands VM-komite åbent har kritiseret England for den britiske presses fokus på hooliganisme og racisme i russisk fodbold.
»Vi går ikke ind i slagsmål, selvom vi har meget at sige,« sagde Alexei Sorokin til avisen Sport Ekspress og modsagde øjeblikkeligt sig selv.
»For eksempel er det ingen hemmelighed, at London har den højeste kriminalitetsrate sammenlignet med andre europæiske byer, og det højeste alkohol-indtag blandt unge mennesker,« fortsatte Sorokin, hvilket har fået den engelske VM-komite til at indgive en officiel klage til FIFA's overbebyrdede etiske komite.
Korruptionen stikker dybere
Ifølge avisen Daily Mail undersøger FIFA's etiske komite ud over sagerne med Amos Adamu og Reynald Temarii også syv andre medlemmer af den 24 mand store komite for at have byttet stemmer, så de stemmer »på hinanden« som VM-vært til henholdsvis 2018 og 2022. Ifølge journalisten Charles Sales oplysninger er det Hany Abo Rida, Mohamed bin Hammam, Worawi Makudi, Rafael Salguero, Ricardo Teixeira, Julio Grondona og Spaniens Angel Maria Villar Llona, der er under efterforskning. Men ifølge en kender af international sportspolitik, Jens Sejer Andersen, der er direktør for den kritiske organisation Playthegame, der arbejder for demokrati og ytringsfrihed i sport, leder undersøgelsen næppe til det store.