Den konservative kongeklub

En række trænere og instruktører fra Københavns Boldspil-Union var for ganske nylig på besøg i Spanien for at studere måden, hvorpå Real Madrid udvikler unge spillere. Metoderne adskiller sig på flere områder fra dem, der sædvanligvis anvendes i Danmark.



Det siges, at det er lettere for en kamel at komme igennem et nåleøje end for en rig mand at komme i paradis. For en ungdomsspiller i Real Madrid er en plads i 1. holdstruppen næsten lige så opnåelig, som paradiset er for den rige.

For en syvårig, der bliver udvalgt til at spille på Real Madrids yngste årgang, er fodboldtilværelsen et sandt forhindringsløb. Hvert år bliver de 300 spillerne i ungdomsafdelingen vurderet, om de er gode nok, og er de ikke det, bliver deres plads overtaget af udefrakommende spillere. De ikke egnede må finde en anden klub at dyrke deres fodboldinteresse i.

Jesus Gutiérrez, kaldet Guti, er vores kontakt i Real, og han har den klare fordel, at han taler udmærket engelsk. At beherske engelsk er ikke nogen selvfølge i det spanske: Den mand, der varetager Real Madrids udenlandske kommercielle interesser, taler eksempelvis kun spansk.

Guti ikke at forveksle med 1.holdsspilleren af samme navn har selv spillet på Real Madrids tredjehold. På femte år er han cheftræner for årgang 14 og assistenttræner for 2. års ynglinge.

"De yngste spillere i Real vælges blandt fodboldspillende unge i Madrid. Først ved 15-årsalderen begynder Real at hente spillere fra hele Spanien, hvilket står i skærende kontrast til Barcelona, der har seks spillere fra Cameroun på deres årgang-14 hold. Jo ældre spillerne bliver, desto større bliver Reals rekrutteringsområde: Først omfatter det EU, dernæst hele verden," siger Guti.

Han fortæller, at antallet af talentspejdere er øget i takt med, at de gode spillere søges over hele verden. Real havde i 1991 syv spejdere, i 2007 er antallet 24. Det skal dog med, at Real kun har få spillere, der ikke kommer fra Spanien i deres ældste ungdomsårgange.

Udvælgelsen af spillere sker efter bestemte kriterier: Deres boldomgang skal være enestående, og de skal være gode til at træffe beslutninger under pres. Desuden vurderes deres indstilling under kamp og deres udviklingspotentiale.

Specielt det sidste element er ikke nemt at sætte på formel, hvad TIPS-bladets miniserie om De Tabte Talenter sætter i skarpt lys. Adspurgt, hvad potentiale vil sige, svarer Guti, "at spillere, der klarer sig på en bedre fysik, formentlig ikke vil kunne gøre det i al fremtid".

Svaret viser, at selv på højeste plan er det svært at vurdere, hvordan en spiller vil udvikle sig. Og det er selvfølgelig også baggrunden for den massive udskiftning, der sker undervejs på ungdomsholdene i Real Madrid og i andre store klubber.

Guti indvier os i, hvordan de arbejder med spillerne i ungdomsafdelingen: Hos de yngste børn arbejdes der med formel teknisk træning, men ellers forudsættes det, at spillerne er fremragende til det tekniske. Træningen tager udgangspunkt i kamprelaterede øvelser, hvor fx wingen skal trænes i mand-mod-mand dueller. Allerede fra 14-års alderen arbejdes der meget med at specialisere spillerne til forskellige positioner på holdet. Specialiseringen foregår naturligvis teknisk og taktisk, men også lægevidenskaben tages i brug. Målinger af hånden kan vise, hvor høj en spiller bliver som voksen. På baggrund af målingerne vælges de spillere, man med sikkerhed ved bliver høje, som centerforsvarere. Hvis Cannavaro (178 cm) havde trådt sine fodboldstøvler i Reals ungdomsafdeling, var han næppe blevet centerforsvarer. Også sprogligt arbejdes der med spillerne, så alle har en fælles viden og fælles begreber om spillet. Udover de spillemæssige aspekter, får spillerne også psykologisk træning, og de lærer at spise den rigtige kost.

Selv i en klub som Real Madrid er talentudvikling vanskeligere i dag end tidligere. Guti forklarer:

"Manglen på grønne områder, hvor børn kan spille "gadefodbold", kombineret med opblomstringen af en fritidsindustri for børn – ikke mindst computere resulterer i, at børn i dag spiller mindre fodbold. Andre sportsgrene er blevet populære blandt børn, hvilket også trækker børnene væk fra fodbold. De spillere, vi udvikler i Real Madrid, risikerer vi at miste til andre klubber. Der er hård konkurrence klubberne imellem om de gode ungdomsspillere. Ikke mindst Barcelona er ude med snøren efter unge talenter."

Også spillernes attitude bekymrer Guti:

"Spillere helt ned til 13 år, har deres egen agent til at varetage deres interesser. Agenten er med, når der skal snakkes fremtidsplaner for spilleren med Real".

"Vi vil gerne uddanne spillerne i klubbens værdier, så de er loyale overfor Real Madrid", fastslår Guti, som på spørgsmålet om, hvorvidt den manglende loyalitet ikke går begge veje, forstået på den måde, at også Real skiller sig af med en lokal spiller, hvis de finder en anden udefra, der er bedre, svarer:

"Jo, det er rigtigt. For 15 år siden bestod Reals hold stadig af en del lokale spillere, som fx stopperen Sanchis, midtbanespillerne Michel og Martin Vazquez og boksspilleren Butragueño"

Michel er i år blevet ny koordinator for ungdomsafdelingen og han er træner for Castilla FC, Real Madrids andethold, hvor en ganske ung Flemming Poulsen spillede i firserne.

"I ungdomsafdelingen skal vi skabe spillere til førsteholdet, det er derfor ligegyldigt om kampene vindes, når bare spillerne formes og udvikles," udtaler Guti.

Alle ungdomsholdene spiller 4-3-3 med vægt på wingspil. "Vi tilstræber ikke, at ungdomsholdene spiller på fuldstændig samme måde som førsteholdet, da dets træner hurtigt kan blive skiftet ud. Men de ældste ungdomshold spiller alle på samme måde" fortæller Guti.

I de kampe, som de danske KBU-instruktører ser de ældste ungdomshold deltage i, ligner spillestilen til forveksling Galaticos'. Og det er ikke kun ment som en ros. Defensivt spiller holdene med fire mand på linie i backkæden, uanset om modstanderen spiller med kun én angriber. De to midtstoppere bliver konsekvent tilbage, selv når modstanderen har trukket hele holdet tilbage for at forsvare. Begge wings ligger stationært på deres fløj, hvor de skal runde modstanderens back og komme til indlæg – evt. hjulpet af backen. Altså ingen indløb af fløjspillerne, ligesom dybdeløb fra midtbanespillerne er en sjældenhed.

Alligevel bærer ungdomsarbejdet i Real Madrid pænt med frugt: Aktuelt er syv førsteholdsspillere af egen avl. De kendeste er Casillas, Raul, Guti, Raul Bravo. I La Primera spiller 14 spillere, uddannet i Real Madrid, for andre klubber, og i 2. division er tallet 30. På U-18 landsholdet har Real seks spillere og er sammen med Barcelona største bidragyder. Fire spillere er i år rykket fra ungdomsafdelingen op til andetholdet Castilla. Succeskriteriet for ungdomsafdelingnen, incl. Castilla, er at bidrage årligt med en ny førsteholdsspiller.

Real Madrid er en af verdens største klubber, og det kan undre, at ungdomsholdene træner relativt lidt. Fra 14 år og frem trænes fire gange om ugen. Guti forklarer, at det pga. skolesystemet ikke er muligt at træne mere. Børnene går i skole fra 9 til 17 hver dag, og der skal også være tid til lektier. Real Madrid har planer om at bygge skole/college i forbindelse med træningsanlægget, så det bliver lettere at afstemme skolegang og fodboldtræning.

Real Madrid bruger 3 procent af klubbens budget på ungdomsafdelingen incl. Castilla. Det svarer i runde tal til 40 mill. kr., som set i forhold til danske klubber er mange penge, men ikke i forhold til Reals milliardomsætning. Hverken spillerne i Castilla eller trænerne i ungdomsafdelingen er fyrsteligt aflønnet. Guti, som dagligt er på træningsanlægget fra 17 til 21 plus det løse i weekenden, får godt 20.000 kr. om måneden for ulejligheden. Som træner er der ingen jobgaranti; trænerne har kun kontrakt for et år af gangen. Lønnen og usikkerheden som træner betyder, at Guti har fuldtidsjob som lærer ved siden af.

Når man tænker på det fantastiske træningsanlæg og betydningen af talentarbejde, virker det mærkeligt, at trænerne i ungdomsafdelingen ikke tjener meget mere end en dansk serietræner på kørselsgodtgørelse. Det indikerer, at moderklubben ikke helt tror på, at sportslig succes kan opnås gennem klubbens eget talentarbejde. Indkøbene af de unge argentinske talenter Fernando Gago og Gonzalo Higuaín peger i samme retning.







Falliterklæring: Pokalfarce for fuld plade



TOPNYHED

Eriksen-kovending? ‘Der er bred enighed herovre’


‘Jeg ærgrer mig over legitimiteten i VAR-systemet’

Valgt ind i UEFAs bestyrelse



Jubler over mulig pokalfinale i Herning

Superstjerne vil til Dolbergs klub

Mulig pokalfinale i Herning: En trist udvikling

Pokal-boss: Derfor bliver det ikke Parken

Noah Sahsah åbner op om skrækskade



HELT VILDT

Huescas kan blive udvist af Danmark


Stor overraskelse: Pokalfinalen kan blive flyttet

Blæst bagover: ‘Han er perfekt’

Vil hente Premier League-stjerne for 625 mio.

På vippen efter Brøndby-nederlag



TIPSBLADETS DOM

Han er for vild: Pengene vælter snart ind i FCK!


Alle i chok – derfor gav vanvidstackling IKKE rødt

Chelsea og Spurs i målfuser

Raser over Liverpool-sejrsmål

Mourinho hiver fat i rivals næse

Dybt frustreret på tv: ‘Så vinder vi jo aldrig!’


Brøndby-spiller: Kæmpeklub tilbød mig kontrakt


Sådan kan Mohamed Salah komme til Saudi-Arabien

Puha, Mads Hermansen! Se hans store blunder her

Skidt nyt for Jesper Lindstrøm

Randers FC – FC Midtjylland



Thomas Müller kan få danske holdkammerater

– Fuldstændigt vanvittigt, siger Superliga-træner

‘Moralpolitiet i FC København er gået på ferie’

FC Nordsjælland sender angriber til MLS

SL-debutant talte med Schmeichel: Utroligt god fyr

Så meget er Oscar Schwartau nu værd

Dommer erkender fejl i FC Midtjylland-Brøndby

Husker du ham? FCM-flop i kæmpe modvind


Stjerne tror på dansker som en af verdens bedste


‘Udinese kæmper med dansker-gåde’

Anker Dani Alves’ voldtægtssag

Højbjerg til middag med Kongeparret

Nu vil stor Manchester City-stjerne væk

Nyt underskud hos Superliga-klub

Absurd Højlund-påstand passer ikke

AGF-chefer harcelerer mod stadionbesparelser

Superliga-profil går benhårdt efter VM 2026

40 mio pund: PL-bomber har nedrykningsklausul

Revser Patrick Dorgu i ny United-nedtur

Så du det i Parken? Har fået grønt lys

Sarr skyder Southampton i sænk

Bukayo Saka med drømmecomeback

Ikke sket siden 2001: Pokalsensation i Tyskland

Nu fortæller Martin Vingaard om FCK-exit

Superliga-profiler har udløb: Her er status

Raser over VAR: ‘Det er det sygeste’

Thomas Frank roser dansker: Måske aldrig set bedre

‘Mærkelig’ Højlund-beslutning vækker opsigt

Lang pause: Her er status på Kasper Schmeichel

Fantastisk melding om Matt O’Riley

Legende i stort Højlund-forsvar