Den afrikanske forbindelse
"Nej, jeg ka' sagtens ha' dem i én bil."
Akademichef Claus Steinlein er i gang med at aftale afhentning af det næste kuld afrikanske fodboldtalenter over mobiltelefonen med klub-koordinator Anita Hauge. Afrikanerne ankommer fra Lagos i Nigeria til Billund Lufthavn senere i denne uge.
Dermed stifter tre 17-årige drenge det første bekendtskab med Danmark. Men selv om de er tre, og de flytter hele deres tilværelse til Danmark, er én personbil til afhentning rigeligt.
"Når de kommer, har de alle deres ejendele med. Der er ikke mere, end det kan være i en lille rygsæk," siger Claus Steinlein henvendt til den besøgende journalist.
Historien er et billede på det kulturskifte, de nigerianske fodboldspillere står overfor, når de ankommer til FC Midtjyllands fodboldakademi i Ikast.
For nylig blev Lagos i en artikel i Politiken beskrevet som klodens hurtigst voksende storby. I 1950 var der 300.000 indbyggere, i dag har tallet for længst passeret 13 millioner. En by på randen af sammenbrud præget af ekstrem fattigdom. Gigantiske kvarterer med blikskure og ekstreme bunker af affald, udtjente batterier, blikaffald og plastikposer, præger bybilledet.
"Jeg har besøgt Adeola (Runsewe, 2. års-elev på klubbens akademi). Når han er hjemme på juleferie, bor han hos sin mor og søster i et lille hus, hvor der kun er ét rum på otte-ti kvadratmeter. Han sover på en lille to-personers sofa sammen med søsteren, og det lille rum er både køkken, soveværelse, spisestue og dagligstue. Her har familien alle sine ejendele," forklarer Claus Steinlein.
Liv under lygtepæl
"Nogle af de drenge, vi har på akademiet, har inden de kom levet under en lygtepæl på gaden i Lagos. Byen er total kaos, og folk er så fattige, vi ikke forestiller os det," forklarer han videre.
Den ældste af FCM-nigerianerne, Ajilore Oluwafemi, er mere diplomatisk, når han beskriver forskellen på det land, han kommer fra, og det, han er kommet til.
"I Nigeria er livet hårdt. Der er slet ikke samme faciliteter, som man finder i Danmark. Skal du på hospitalet, koster det penge. Det samme gør det at gå i skole, så vil du have en uddannelse, skal du have mange penge. Og det er der mange mennesker i Nigeria, der ikke har. Derfor er livet meget hårdt, og mange mennesker er fattige. Det er let at se, hvem der er fattig, og hvem der er rig. I Danmark er der ingen fattige mennesker," siger Ajilore Oluwafemi.
Men FC Midtjyllands akademi og investering i den nigerianske fodboldskole er ikke noget humanitært projekt. Det er en elitær satsning på fodboldtalent.
"Vi giver dem en mulighed for at prøve deres talent af, og vi giver dem en uddannelse," siger Claus Steinlein.
FC Midtjyllands afrikanske satsning er ved at give udbytte. Det første talent fra FC Ebedeis fodbold-akademi, Ajilore Oluwafemi, er et vigtigt omdrejningspunkt på det succesrige SAS Liga-mandskabs midtbane. I efteråret fik han selskab af 18-årige Adigun Salami, der trådte ind på scenen med så stor appel, at han i sin juleferie har været til prøvetræning i Chelsea.
Næste mand i rampelyset ventes at blive angriberen Baba Collins, der fyldte 18 år i december, og dermed er klar til fodbold i SAS Ligaen.
"Om det bliver i foråret eller senere, han får sit gennembrud, er svært at sige. Umiddelbart ville man jo afvise det, når det handler om en førsteårs-senior, og det kommer da også an på skades-situationen etc, om det bliver her i foråret. Men jeg har fulgt ham længe, og han har et kæmpe potentiale. Han er klar til SAS Ligaen. Som i tilfældet med Salami, hvor han kom med på grund af en skade og gjorde det så godt, at han fastholdt pladsen, kan det imidlertid også blive tilfældigheder, der afgør, hvornår Baba Collins slår igennem. Jeg kan bare sige, at han er fremtidens mand i FC Midtjylland, han vil komme til at score mange mål, og han vil helt sikkert havne i en udenlandsk klub," siger Claus Steinlein.
Det første salg mangler
Netop et salg til en udenlandsk klub vil være den ultimative dokumentation på den afrikanske succes for FC Midtjylland. Forbindelsen til FC Ebedei er skabt for at styrke FC Midtjylland – både sportsligt og finansielt ved videresalg af de afrikanske spillere. Og endnu mangler det første afrikanske salg.
Det er FC Midtjyllands sportsdirektør Jens Ørgaard, der har skabt forbindelsen til FC Ebedei. Sportsdirektøren har gennem årene rejst meget i Afrika og synet talenter, og her krydsede vejen Churchill Oliseh, bror til den tidligere stjernespiller Sunday Oliseh. Churchill var dengang ejer af FC Ebedei.
Efter at FC Midtjylland gennem et investeringsprojekt har overtaget ejerskabet af klubben, er Churchill Oliseh fortsat som direktør for klubben, hvis bedste hold er placeret i Nigerias næstbedste række, ligesom han er chef for klubbens fodboldskole, hvorfra FC Midtjylland rekrutterer sine talenter.
Og det er et vildt sted, FC Midtjylland har valgt at satse en del af sin talentudvikling.
"Men jeg gemmer de mest sindssyge oplevelser til den dag, jeg udgiver en bog. Jeg kan blot sige, det er et vanvittigt sted. Drab er dagligdag, og ofte støder man på døde menneskekroppe med afrevne lemmer efterladt på gaden. Drengene på fodboldskolen er gadens børn, fodbolden er deres eneste mulighed," siger Jens Ørgaard.
Men hvorfor vælge lige netop Lagos?
"Vi samler talenterne fra et område omkring Lagos, hvor der bor op mod 30 millioner mennesker. Uofficielt bor der 162 millioner mennesker i Nigeria, så det giver sig selv, at det er her, vi har de største muligheder for at finde stortalenterne. Vi startede i Ghana, men satser nu på FC Ebedei i Nigeria, også fordi det er et engelsksproget land, hvilket gør tingene lidt nemmere," forklarer Jens Ørgaard.
FC Midtjylland har endnu ikke været i den situation, at de har måttet sende en nigeriansk akademi-spiller hjem, fordi han ikke slog til. Men den dag vil komme. Claus Steinlein er dog ikke bekymret for en social slagside.
"Under alle omstændigheder vil drengene være bedre rustet, når de vender hjem, end de havde været uden opholdet i Danmark. De har fået en uddannelse, oplevet en anden kultur og lært sprog. Det vil give dem et forspring," siger Claus Steinlein.
I fjor var den 21-årige Timothy fra FC Ebedei på prøvetræning i Ikast i tre måneder, men han var ikke god nok og blev sendt retur.
"Det er klart, at en drøm er bristet for ham. Så selvfølgelig er der en mental side i det. Men rent økonomisk er han bedre stillet i forhold til ikke at have været i Danmark. Vi gav ham et beløb svarende til en nigeriansk årsløn med hjem, og siden har han fået endnu en årsløn. Og han tjener det samme ved at spille fodbold i FC Ebedei, som han gjorde før opholdet i Danmark," forklarer Claus Steinlein.
I alt 11 nigerianske spillere fra FC Ebedei i Lagos opholder sig i FC Midtjylland.
Allerede etableret:
Ajilore Oluwafemi (årgang 85)
Adigun Taofeek Salami (årgang 88)
På vej (i 1. holdstruppen):
Baba Collins (årgang 88)
Akeem Agbetu (årgang 88)
Ayinde Jamiu Lawal (årgang 88)
Ynglinge-liga:
Yakubu Abubakar (årgang 89)
Adeoloa Runsewe (årgang 89)
Jude Nworuh (årgang 89)
Netop ankommet (ynglinge liga):
Izunna Arnest Uzochukwu (årgang 90)
Sekou Jabateh Oliseh (årgang 90)
Sylvester Emeka Igboun (årgang 90)