Video : Tipsbladet
Generelle

DBU-chef i stormvejr: Vil høre forklaringen

Chefen for Norges fodboldforbund Lise Klaveness er bekymret for den del af et forslag fra en komité anført af DBU-chef Jesper Møller , der giver UEFA-præsident Aleksandar Ceferin mulighed for at sidde en ekstra valgperiode.

TRONDHEIM (Tipsbladet): Da fodboldverdenen for nogle år siden stod i brand med massive korruptionsskandaler i FIFA og en række store fodboldforbund, var et af de tiltag, der blev indført, en begrænsning i, hvor længe præsidenter i forbund som FIFA og UEFA kan sidde på deres poster.

Men sidste år fik FIFA's embedsværk med bred opbakning fra fodboldpolitikere ændret reglerne i FIFA.

Det betød, at FIFA-præsident Gianni Infantinos første valgperiode ikke talte med i de maksimalt tre valgperioder, han må sidde, fordi han tog over et stykke inde i den skandaliserede forgænger Sepp Blatters valperiode.

Og nu har UEFA's juridiske komité med DBU-formand Jesper Møller i spidsen i slutningen af 2023 også arbejdet på regelændringer, der på nøjagtig samme måde giver UEFA-præsident Aleksandar Ceferin mulighed for at fortsætte til 2031, i stedet for at han skal slutte i 2027, noget Politiken var først til at rapportere i Danmark i slutningen af 2023.

Jeg kommer aldrig til at svare noget der splitter os, jeg synes, det er meget vigtigt, at vi holder sammen

I et interview i 2017 sagde Aleksandar Ceferin ellers soleklart, at hans aktuelle, første valgperiode talte med, men med henvisning til nogle juridiske uklarheder vil UEFA nu skrue reglerne sådan sammen, at Ceferin alligevel kan blive siddende til 2031.

Denne plan møder hård kritik og fik i sidste måned UEFA's' tekniske direktør Zvonomir Boban, der ifølge Tipsbladets kilder var et muligt bud på en afløser for Ceferin i 2027, til at sige op med henvisning til disse lovændringer, der altså giver Ceferin mulighed for at sidde en periode ekstra.

- Jeg talte med UEFA's præsident om et problem, der opstod i forbindelse med det seneste møde i eksekutivkomitéen i Hamborg – forslaget om at ændre UEFA's regler, så Ceferin kan få et nyt kandidatur, når hans sidste embedsperiode udløber, skrev Zvonomir Boban i den forbindelse på sin konto på det sociale medie Telegram.

Udvidelsen af Infantinos og Ceferins mulighed for at blive siddende i posterne følger en trend i international sport, hvor tiltag efter korruptionsskandalerne i 10'erne til at skaffe udskiftning og mere åbne politiske processer bliver rullet tilbage.

Og det huer ikke præsidenten for det norske fodboldforbund Lise Klaveness, at der er en bevægelse mod at løsne de regler, der blev indført for at skabe bedre ledelse, åbenhed og kultur i international fodbold, og i dette tilfælde i UEFA.

- Vi har ikke lyst til at stemme for noget, der gør organisationen mere sårbar eller svagere set i forhold til governance. Vi skal se de statutter, der skulle afklares i forhold til præsidentens valgperiode. Det er en pakke mange forslag, for eksempel at øge kvindelig repræsentation, hvilket vi i meget høj grad er for, siger Lise Klaveness i et interview med Tipsbladet og en række andre danske og internationale medier på konferencen Play the Game i Trondheim.

Lise Klaveness vil ikke lægge sig fast på Norges stemme, før hun har alle informationer, og hun vil blandt andet høre UEFA-præsidentens og UEFA's eksekutivkomités udlægning af, hvorfor pakken med lovændringer fra den juridiske komité med Jesper Møller i spidsen er en god idé.

- Der er en juridisk og en politisk side, og vi ser frem til at høre præsidenten og EXCO's motivation for forslagene og til at se, om det hele er delt op i enheder eller kommer som én stor blok. Vi bruger vores tid omkring kongressen og træffer så en beslutning. Og det er ikke kun mig, det er også vores bestyrelse. Vi har ikke anden agenda end at forstå og så stemme. Og så skal vi også forstå, hvilken retning, det tager organisationen i, siger Lise Klaveness.

Ikke splid
Lise Klaveness understreger i et interviewet, at hun mener, Norge, Danmark og de øvrige fodboldforbund fra Norden generelt bør stå sammen, og at de på de fleste punkter er enige.

- De nordiske lande har samarbejdet længe før jeg kom til. Da vi stillede op til eksekutivkomitéen sidste år, stillede Jesper Møller også op. Undervejs i valgkampen indså jeg, at det er meget geografisk betinget. Mange lande, jeg mødte, problematiserede, at vi var for mange fra norden, der stillede op.

- Hvorfor stillede jeg ikke op til kvinde-positionen? Jeg følte, at den kvinde-position var en spændetrøje. Det gav også spændinger mellem landene. Det var mit første år i politik, så det var mildest talt en spændende oplevelse.

- Jeg kommer aldrig til at svare noget der splitter os, jeg synes, det er meget vigtigt, at vi holder sammen. Men fra norsk side har vi gjort det tydeligt, at vi vil have forandring.

- Ceferin har gjort mange gode ting i UEFA, på mange områder har der været en god udvikling. Men på mange områder er det ikke mere tid, der hjælper. Det er aktivt at søge at skabe forandring, sier Lise Klaveness.

Aleksandar Ceferin har indtil videre ikke sagt, om han er interesseret i at stille op til en ny valgperiode i 2027 til 2031.

Der er møde i UEFA's eksekutikomité onsdag og UEFA-kongres i Paris på torsdag, hvor ændringerne af UEFA's love, herunder muligheden for at Ceferin kan sidde en ekstra valgperiode, forventes at gå igennem.