Antipas – nu med nye ben

Når forårssæsonen for alvor indfinder sig om små to måneder, er Quincy Antipas fra Zimbabwe SønderjyskE’s bedste bud på en mand, der kan spurte og sætte modstanderens forsvar med sine udfordringer. At det overhovedet er muligt skyldes en årvågen læge og efterfølgende operation i slutningen af 2010, der reddede Antipas fra et karrierestop og en…



Bragt i Tipsbladet 13. januar 2012

Da Quincy Antipas landede i Billund Lufthavn i begyndelsen af juli 2008, var han på mange måder det, man i dansk fodbold betegner som en god, gammeldags lottokupon.

Apropos god, så Antipas’ fysiske form ikke noget, der kunne beskrives med positive tillægsord, da han landede i Danmark for to og et halvt år siden.

Angriberen fra landet i det sydlige Afrika, der er mest kendt for at være regeret af Robert Mugabe, kom fra et rendyrket mareridtsår i den marrokanske klub Moghreb Tetouan. Her kunne træneren ikke rigtig bruge ham, han fik ikke sin løn, og til sidst var han så langt fra et fornuftigt forhold til klubben, at han nærmest måtte flygte fra Marokko.

Da Quincy Antipas mødte op til første dag af sin prøvetræning, var de første to personer, han mødte i omklædningsrummet, Stig Tøfting og Marc Nygaard.

»En anden skæg ting var, at jeg aldrig før havde mødt en virkelig høj person i fodbold, selv om jeg har spillet nogle år. Jeg sad alene i omklædningsrummet dagen efter at være kommet til Danmark, og så var den første spiller, der mødte til træning, Marc Nygaard. Jeg blev rædselsslagen! »Min gud, hvad er det, jeg har indladt mig på!« Den fyr er enorm, og det siger noget om, at det foregår på et andet niveau her i Europa,« fortalte Quincy Antipas i sit første interview med Tipsbladet i juni 2009.

Antipas trænede med Superliga-klubben i tre uger og var en af de bedste spillere, Randers havde haft til en prøvetræning. Men cheftræner Colin Todd og assistenttræner Stig Tøfting var ikke interesserede i at give Antipas en kontrakt, og med et par uger tilbage på visummet i Danmark tog Antipas til prøvetræning i Blokhus, hvor sportschefen – den tidligere Randers-talentchef Benny Rosenkvist – havde fået et tip om, at Antipas var god.

Og Antipas var god for Blokhus, der skyndte sig at give den dengang 24-årige angriber en kontrakt.

11 mål blev det til i sæsonen, hvor Blokhus gik markant ned i foråret. Men det burde være blevet til mange flere for Antipas, der var overlegen i 2. division vest. Når ellers hans ben makkede ret og ikke gik i kramper. For det gjorde de ofte.

»Det var virkelig ikke godt i starten med mine ben,« husker Quincy Antipas.

Ben-sygdom truede helbredet

I sommeren 2009 var landsholdsangriberen fra Zimbabwe til prøvetræning i Istres i den næstbedste franske række. Men ligesom i Randers var der ikke gevinst i den franske klub, som Antipas’ franske agent Ralph Nkomo havde fundet. De kunne og ville ikke betale en transfersum til Blokhus FC, og i stedet blev Antipas endnu en halvsæson oppe i Jetsmark i Vendsyssel.

Flere klubber i Superligaen havde haft kig på Antipas, og til sidst valgte HB Køge at hente angriberen til Sjælland ved nytårsskiftet mellem 2009 og 2010, da HB Køge havde kurs mod en stensikker nedrykning til 1. division.

Her var Antipas sammen med Henrik Toft den eneste, der gjorde en positiv forskel i nogle kampe for HB Køge, der vandt over Brøndby, AGF og FCM men ellers brugte foråret på at få klø.

Men der var stadig noget galt. Antipas var kun i stand til at starte inde i lidt over halvdelen af kampene og spillede kun fuld tid tre gange. Klubbens fysioterapeut og læge forsøgte at finde ud af, hvad der var galt, men før man nåede at finde en forklaring, var Antipas taget hjem til Harare for at spille med trøje nummer 10 i en VM-opvarmningskamp mod Brasililen, hvorefter SønderjyskE kort inde i sæsonen købte Zimbabwe-forwarden.

I Haderslev gentog mønstret sig. Antipas var farlig i glimt, men han kunne ikke holde til at spille en hel kamp. Faktisk spillede han ikke en hel Superliga-kamp det efterår, selv om han kom tæt på mod Randers i sidste efterårsrunde, hvor han var på banen indtil næstsidste minut.
Der var et eller andet galt. Angriberen kunne ikke tåle at træne længe og intenst over en længere periode uden at få smerter og hævelser i benene, og så tog Antipas og SønderjyskE’s sundhedsafdeling kontakt til specialister for at få en diagnose.
Læs mere på næste side.


Da Antipas beskrev symptomerne og fortalte, at han havde døjet med samme type problem i flere år, var det ikke svært at stille en diagnose.
Quincy Antipas er en intelligent fyr med et stort ordforråd, afgangseksamen fra gymnasiet i Harare og et stort engagement i sin karriere og sin krop, men da specialisten sagde, at han led af »kompartmentsyndrom«, var angriberen fra Zimbabwe ikke med på, hvad det var.

Og det er der ikke så meget at sige til, for selv blandt sportslæger er kompartmentsyndrom ikke noget, man støder på hver dag.

Sygdommens navn stammer fra engelsk og henviser til de hinder, der indkapsler forskellige grupper af muskler og blodårer i kroppen. Når man lider af kompartmentsyndrom, opstår der er et højt tryk i musklerne og blodårerne inde bag disse hinder, for eksempel når man som en professionel fodboldspiller går op i træningsmængde eller får større og mindre slagskader, som ganske mange fodboldspillere får i løbet af en halvsæson, uden at det holder dem ude af træning og kamp.

»Folk er faktisk ikke klar over det her. Men det har gjort en meget stor forskel for mig, at jeg i slutningen af 2010 blev opereret for den her tilstand, kompartmentsyndromet, som jeg havde i mine ben, da jeg kom til Danmark. Der kom mere fokus på at finde ud af, hvad problemet med mine ben var, da jeg kom op i Superligaen til HB Køge og SønderjyskE. Man er jo mere effektiv med sundhedssektoren i en Superliga-klub. Vi tog nogle test, og så fandt vi ud af, at det var kompartmentsyndromet, jeg led af,« siger Quincy Antipas.

NFL-spilleren Hakeem Nicks fra New York Giants og fodboldspillerne Micah Richards (Manchester City) og Michael Ballack (Leverkusen) er blandt de få offentligt kendte tilfælde, hvor topidrætsudøvere har lidt af det potentielt invaliderende syndrom.

Hvis sygdommen bliver opdaget i tide, kan man behandle den med smertestillende og betændelseshæmmende medicin samt mere skånsom træning i en periode. Men Quincy Antipas havde uden at vide det syndromet i flere år og troede ligesom sine trænere og lægestaben i Blokhus og HB Køge, at det gjaldt om at vænne sig til den fysiske danske træning.

Syndromet gør i perioder voldsomt ondt, når trykket bliver så stort, at blodgennemstrømningen bliver bremset i benet. Og hvis sygdommen ikke bliver behandlet, kan trykket blive så stort, at vævet begynder at dø, nyren svigter og den skadede person omgående skal på operationsbordet for ikke at få skåret benet af.

»Det er en tilstand, hvor du har problemer med dine muskler. Musklerne i mine skinneben hævede op på grund af intensiteten i træningen. Det væv, der dækker musklerne i kroppen, var for stramt i mine benmuskler, og derfor fik jeg hele tiden krampe,« siger Quincy Antipas.

»Jeg havde haft problemer med det før jeg overhovedet kom til Danmark. At jeg fik den operation i december 2010 er nok det største, der er sket i min karriere. Det har gjort en meget stor forskel for mig på banen,« fortæller Quincy Antipas.

For Antipas blev indstillet til en operation, og den fik han i december 2010. Lægen skar hinderne op omkring musklerne i skinnebenet, og SønderjyskE-spilleren blev i Danmark julen over for at passe på benene og genoptræne. Operationen gik heldigvis som planlagt, da hinderne voksede sig større og gav plads til musklerne i skinnebenet, så Antipas for første gang i sin karriere virkelig kunne træne igennem i 2011.

»Den operation i 2010 er nok den begivenhed, der har gjort den største forskel i min karriere. Jeg er taknemmelig over for klubben og for de læger, der fandt ud af, hvad der var galt. Det var rimelig simpelt at ordne, da vi først havde fået en diagnose. At vi først finder ud af det der skyldes jo, at der er flere penge til test og undersøgelser i en Superliga-klub,« siger Quincy Antipas.
Læs mere på næste side.


Vænnet til defensive SønderjyskE

Efter to og et halvt år i Danmark var Quincy Antipas endelig klar til at spille 90 minutter uge efter uge. 12 gange 90 minutter i Superligaen i kalenderåret 2011 er ikke uge efter uge, men havde det ikke været for en hælskade i efteråret, havde Antipas sandsynligvis spillet flere hele kampe og scoret flere mål end de seks, det blev til i løbet af året.

»Vi var bange for, hvor alvorligt det var, og om jeg kunne spille på en eller anden måde, eller om jeg måtte sidde helt ude. Vi var i problemer på holdet med flere skader, og det så ikke for godt ud. Heldigvis fandt mig og vores fysioterapeut Torben Danielsen efter besøg hos et par specialister ud af, at jeg kunne få noget akupunktur, der hjalp på hælen og gjorde mig i stand til stadig at spille kampene. Og det var godt. For holdet,« siger Quincy Antipas.

»Når jeg ikke er skadet, kan jeg holde mig i form og være klar til at gøre en forskel. I denne sæson har jeg været lidt skadet, så jeg har ikke været på 100 procent. Men det håber jeg, at jeg bliver her i foråret. Nogle gange er smerten kommet tilbage under kampene, og du træner ikke ret meget. Det er ret alvorligt, for det er gået ud over mit spil i kampene. Jeg mister noget, når jeg ikke kan træne ordentligt, både spillet og det fysiske,« siger Antipas.

I juleferien har han været på besøg hjemme i Zimbabwe hos sin familie i Harare, hvor SønderjyskE-angriberen har været ude at fiske efter aborrer med sin far, der er træner for topholdet Motor Action og assistenttræner på landsholdet.

Nu er Antipas klar til sin fjerde vinteropstart i Danmark, og han er klar til at knokle.

»Jeg er ved at være vant til vinteren her i Danmark. For hver vinter bliver det nemmere, og det er ikke nær så koldt i år, som det var sidste og forrige år. Efter det kan min krop klare det meste, det var faktisk ret forfærdeligt,« siger Quincy Antipas, der lover flere gode kampe i 2012, hvis der ikke kommer nye skader til.

»Der har været perioder, hvor jeg har ramt mit topniveau. På det her hold tæller udholdenhed og løbearbejde meget mere end i andre klubber, jeg har spillet i. Selv om vi tabte mange kampe i HB Køge, så var vi stadig et boldbesiddende hold. Du skal lave meget mere uden bolden her. Så det tog tid at vænne sig til, da jeg kom til SønderjyskE for halvandet år siden. Min hælskade var meget uheldig, men før det havde jeg i korte perioder ramt mit topniveau,« siger Quincy Antipas.

En anden stor omskiftning for Quincy Antipas er, at først Michael Hemmingsen og nu Lars Søndergaard har gjort den hurtige mand fra Zimbabwe til kantspiller med større defensive pligter, end han nogensinde har prøvet før.

100 procent tryg er Antipas ikke ved sin nye position, og han håber, der bliver plads til to angribere i klubben i stedet for en.

»Jeg har trænet meget mere udholdenhed, end jeg gjorde i Blokhus og HB Køge. Jeg prøvede også at spille på kanten i HB Køge, men der skulle jeg ikke arbejde nær så meget defensivt, fordi holdet var mere offensivt. Der tænkte jeg nærmest kun offensivt. Her har jeg arbejdet så meget mere defensivt,« siger Quincy Antipas.

»Det er en del af jobbet. Træneren mente, at jeg skulle spille den position, og så måtte jeg gøre mit bedste. Jeg gjorde, hvad jeg kunne, og hvis det var godt nok, jamen så var det fint med mig. Og det gik faktisk godt.«
Læs mere på næste side.


»Da vi startede sæsonen, spillede vi med to angribere, og det fik vi ret gode resultater med. Så fik vi skader. Jeg blev skadet, Henrik Hansen blev skadet, vi fik røde kort, og over to-tre kampe mistede vi balancen og fik nogle rigtig dårlige resultater. Siden da har vi forsøgt at finde tilbage til det spil, vi leverede i de første kampe,« siger Quincy Antipas.

»Den her klub har overlevet i ligaen fire år i træk, og når du ser på statistikken, er der kun en topscorer i den periode, der har lavet over 10 mål i en sæson, og det var Kenneth Fabricius. Det siger noget om det hold, vi er. Vi skal lytte til, hvad træneren vil have os til, for stilen har jo været god for klubben.«

»Vi spillede 4-4-2 mod Lyngby, og det gik temmelig godt. Kenneth Fabricius var tilbage efter skade, og når vi har ham oppe foran, er det lettere for os andre offensive spillere. Hvis vi holder os skadesfri i foråret, tror jeg, at vi kommer til at hente bedre resultater og spille bedre. Når vi får skader, ser man, at vi ikke har en så bred trup som de andre hold.«

Fravalgte større tilbud

For at nå hertil, hvor han begynder at dukke op i modstanderens taktiske rapporter og i talentspejderes spiller-filer, har Quincy Antipas altså siddet udenfor i en lille marokkansk provinsklub, valgt at spille i 2. division vest frem for at blive sendt ud af Danmark med udløbet visum, været et halvt år i HB Køge for senere at få sprættet sine ben op af en kirurg, før han i 2011 fik stukket nåle i sin hæl for at kunne slæbe sig på banen om søndagen.

Og han kan lide det. Ikke pinslerne og de små scener i små danske klubber. Men at han valgte at stå igennem og nå til et niveau, hvor hans kampe rent faktisk bliver set af scouts i større europæiske ligaer.

»Jeg har altid ment, at jeg burde spille på højeste niveau, også i Danmark. Jeg arbejdede hårdt for at  komme i Superligaen, da jeg rejste til Danmark, og af forskellige årsager gik det ikke. Men jeg har hele tiden forventet, at jeg ville komme til at spille i Superligaen, og jeg mener, at jeg kan nå videre, hvis jeg fortsætter med at arbejde hårdt,« siger Quincy Antipas.

»Jeg kan ikke klage over, hvordan mit ophold i Danmark har været. Det er jo hele tiden gået fremad, og det skal jeg være taknemmelig for. Jeg minder mig selv om, hvor jeg lagde ud, da jeg kom til Danmark. Det er hele tiden gået fremad for mig, og jeg minder af og til mig selv om, hvordan min start i Danmark var. Det motiverer mig til at blive ved, til at jeg kan opnå hvad jeg vil, så længe jeg bevarer troen og er villig til at arbejde for det,« siger Quincy Antipas.

SønderjyskE-spilleren havde sandsynligvis haft mere på sin bankkonto, hvis han i 2008 ikke havde valgt at forfølge sit mål om at spille i Europa. For han fik et tilbud i en klub i Sydafrikas Premier Soccer League, hvor lønnen er på Superliga-niveau, og hvorfra man kan flyve hjem til Harare på et par timer eller køre selv, hvis man bor oppe i Johannesburg-området.
Læs mere på næste side.


Men han valgte i stedet en hverdag i et koldt, fremmed land med kampe mod AaB’s andethold og selvtræning inde i Aalborg i [daværende Blokhus-spiller] Per Gades fysioterapeut-klinik med en håndfuld andre fuldtidsproffer i Blokhus FC.

»Jeg havde en ambition om at nå noget med min karriere, og de bedste spillere tager til Europa. Men det var virkelig svært dengang, for jeg vidste ikke, hvor og hvordan jeg skulle finde en klub. Jeg havde en klub i Sydafrika, der var interesseret i at skrive kontrakt med mig. Jeg kunne have tjent flere penge på at vælge dem. Men jeg sagde til mig selv, at jeg havde en ambition, at jeg havde en mulighed for at blive i Europa. Jeg sagde til min agent, at jeg ville blive her i Danmark, også selv om det var i 2. division,« siger Quincy Antipas.

»Jeg vil bevare mit drive indtil den dag, jeg stopper min karriere. Sådan er jeg. Min lyst til at spille på et højere niveau vil altid være der. Den dag, jeg stopper med at drømme om det, er det nok bedst, at jeg stopper som professionel fodboldspiller. Jeg ser Champions League-kampe for at få inspiration og motivation,« siger Antipas.

Om lidt over tre måneder fylder angriberen fra Zimbabwe 28 år, og efter sin operation tror Antipas på, at han kan nå sin store drøm om at spille fodbold i Italien, Spanien eller en anden af Europas største ligaer.

»Jeg ser det stadig som en mulighed. Jeg spiller Superliga-fodbold for SønderjyskE, og det er fodbold på et særdeles anstændigt niveau. Det er en liga på et godt niveau. Du ser unge spillere, der rykker til Tyskland og Frankrig fra Superligaen, så jeg tror stadig, at der er en mulighed for mig. Det vil jeg hele tiden tro på.«

UDSTYR

»Han mangler at score mange mål«

SønderjyskE’s sportsdirektør Ole Nielsen var også direktør i Blokhus FC, da Quincy Antipas spillede i klubben. Ifølge Nielsen var han ikke rigtig begyndt i SønderjyskE, da klubben hentede Antipas, men Nielsen kunne straks sige god for at hente Zimbabwe-angriberen i HB Køge, da muligheden var der.

»Han vil meget gerne lære. Han er en ydmyg person, der gerne vil arbejde, og derfor har han udviklet sig her, både i sin fysiske formåen og i sit spil,« siger Ole Nielsen.

SønderjyskE-bossen forventer, at den 27-årige offensivspiller kan gøre en betydelig forskel i 2012, ja han håber og tror på et decideret gennembrud, hvor Antipas for alvor bliver en af de spillere, der tales om i Superligaen.

»Han har udviklet sig en masse i det halvandet år, han har været her. Han er gået fra at være en ok spiller i HB Køge til at være et virkelig stort aktiv for os. Jeg ved, at modstanderen taler om ham i hver evig eneste kamp. Det er ham, de er bange for, og som de har oppe som et emne på taktikmødet. Han har noget særligt i sin fart, sine vendinger og sine udfordringer,« siger Ole Nielsen.

»Han mangler at udvikle sig på et parameter. Hvis han bliver bedre til at afslutte og kommer op og scorer 10-12 mål på en sæson, så bliver han en, mange er interesserede i. Han kan meget af det samme som Gilberto Macena,« siger Ole Nielsen, der også bemærker, at Antipas ud over sine tre mål har haft en afgørende fod i mindst en håndfuld SønderjyskE-scoringer sidste efterår.
Læs mere på næste side.


SønderjyskE-sportsdirektøren kan se en stor forskel i Antipas siden operationen for den sygdom i benene, zimbabweren fik i december 2010. Og han synes, at Antipas’ måde at håndtere den operation illustrerer, hvorfor Antipas er så vellidt i klubben for sin seriøse tilgang til det professionelle fodboldliv.

»Han har taget den hårde vej for at komme hertil. Da han fik den operation i begge sine lægge, så ville han blive her i stedet for at tage hjem til sin familie til jul. Han sagde, at han ville blive og gøre sig klar til opstarten, og at han ikke ville risikere en lang flyvetur. Vi ville ikke holde på ham og syntes, at han da skulle hilse på sin familie, men han ville ikke risikere noget. Det viser hans tilgang til sporten,« siger Ole Nielsen.

Tre Zimbabwe-stjerner
Knowledge Musona+TSG Hoffenheim
Angriber+21 år

Zimbabwes pt mest lovende spiller. Scorede flittigt for Sydafrikas storhold Kaizer Chiefs trods sin unge alder og blev solgt til Hoffeheim for knap 20 millioner kroner, mens Celtic fik en kurv. Scorede mod Ståle Solbakkens FC Köln i pokalturneringen i oktober og kan gå samme vej som Demba Ba, der også fik succes i den tyske rigmandsklub.

Benjani Mwaruwari+Portsmouth
Angriber+33 år

Zimbabwes veteran og store europæiske navn. Har scoret 29 mål i 44 landskampe og toppede som et af Manchester Citys indkøb umiddelbart før klubben begyndte at tage fart i 2008. Er nu tilbage i Portsmouth i næstbedste række i England. Har samme agent som Quincy Antipas.

Ovidy Obvious Karuru+US Boulogne
Midtbanespiller+22 år

Anfører for Zimbabwe ungdomslandshold og nu fast mand i A-landsholdstruppen. Har spillet regelmæssigt for franske Boulogne indtil denne sæson, hvor han er røget ud i periferien af holdet og er på tale til et skifte til Sydafrika.

Quincy Shah Antipas
Født: 20. april 1984 i Harare, Zimbabwe
Højde: 168 cm
Vægt: 68 kg
Position: Angriber
Trøjenummer: 10

Klubber
Ungdom i Arcadia United, Prince Edward High School
2003-2003: Motor Action
2004-2005: Caps United
2006-2007: Moghreb Athletic Tetouan
2007-2008: Moghreb Association Sportive de Fes
2008-2009: FC Blokhus – 14 mål
2010-2010: HB Køge – 13 ligakampe, 3 mål
2010- : SønderjyskE – 43 ligakampe, 8 mål

Landshold
9 landskampe for Zimbabwe, 3 mål





Brøndby-chef fyret: Her er Neestrups svar



” Det mener Tipsbladet

Sløj timing: Det virker amatøragtigt, Brøndby!


FCM-profil kørt på hospitalet

FCK er videre i Conference League



Juventus lurer på dansk angriber

Nu forklarer Brøndby-boss timingen af fyring

I chok: ’Det er jo en kæmpemæssig krise!’

Ekspert: Brøndby ansætter ny chef i morgen

Kasper Schmeichel: Ved I, hvor irriterende han var?



LIGE NU

Gigantisk flertal – Silkeborg IF er solgt


Her er fem bud på en ny Brøndby-træner

Hyrede Brøndby-træner: Overbevist på 30 sekunder

Zorniger-episode drev BIF i mediestorm: ‘Var en såret klub’

Nyder Superliga-livet: Som under Bo Henriksen



Fanklubben
” Tipsbladet’s fan panel

Silkeborg-fan: Her er min drømmetransfer


FCK-stjerne advarer: Så får man aldrig et godt resultat

Skal hans lillebror også til Danmark?

I frostboksen: Det bliver mellem mig og ham

FCK og FCM bød på Brøndbys stjerne: ‘Jeg var i chok’

Tøffe dybt chokeret: Hvad fanden betyder det? 



Fem spilforslag til weekenden 13.-15. December

En pinlig falliterklæring, DBU

Her er reaktionerne på Jesper Sørensens fyring

Thomasberg reagerer på BIF-bombe: Bryder mig ikke om trænerfyringer



Dansker-klub har hentet fem nye spillere

Voldtægtssag mod Mbappé droppet

FC Midtjylland ramt: ‘Det var uheldigt’

Stortalent droppede FCK for FCM

Thomasberg vil gøre ondt på stjerne: Vi skal spille ham hårdt!

Trist Thomas Gravesen: ‘Uklædeligt af Brøndby’

Brøndby meget tæt på sportsdirektør

‘Verona har problemer, men Tengstedt stråler’


TOPNYHED

Lind bomber i Italien: ‘Ustoppelig’


Her er Danmarks næste toptrænere

Niels Frederiksen forbyder det: ‘Jeg sender et signal’

Nu går Thomas Frank viralt

De kan snuppe Andreas Maxsø

– Kent Nielsen gør et eminent arbejde

Drama i Milan: Færdig efter konflikt med Zlatan

Tryllebundet af Braithwaite: Aldrig set lignende!

Købt i stedet for Oskarsson: – Ikke kun ham

Superliga-klub interesseret i norsk mester

Ingen vil have ham: ‘Det er vanvittig besynderligt’

AaB-scoop? Fulgte ham i Manchester United

Brøndby-profil træt af AGF: – Alt irriterer mig

Ildevarslende nyhed for Andreas Christensen

Ekspert revser Brøndbys ledelse: ‘Respektløs behandling’

Chok i Man Utd – på vej til rival? 

Scorer nyt job: ‘Noget i Brøndby var skide-godt’

Hvordan kan han være så dum? Kan koste jobbet

Afsløring: Vendsyssel afviser bud på Øhlenschlæger