Ansvarsfri fodbold. Findes det?

Henrik Brandt, direktør for Idrættens Analyseinstitut og lejlighedsvis Hælspark-kronikør i dette blad, gennemgår perspektiverne i Hans Bondes bog om dansk idræts tætte samkvem med nazi-Tyskland



Forsiden af idrætshistorikeren Hans Bondes nye og omdiskuterede bog om dansk idræt under besættelsen Fodbold med fjenden – dansk idræt under hagekorset er ikke noget rart syn for elskere af det danske fodboldlandshold.

Billedet er ladet med symbolik. Man ser, hvordan den tyske landsholdsspiller, Helmuth Schön, nærmest tramper på den liggende danske landsholdsdebutant Otto Pedersen, idet han angiveligt lægger an til sejrsmålet til 1-0 i landskampen i Hamburg den 17. november 1940.

Jamen hør, var der ikke krig dengang? Var Danmark ikke besat af de selvsamme tyskere på det tidspunkt.

Jo, såmænd. Helmuth Schön, den senere legendariske tyske landstræner i årene 1964-1978, kendt som "Der Mann mit der Mütze", har da også hagekors-emblem på brystet og det hele.

Med nutidsbriller virker det utroligt, at Danmark og DBU kunne indlade sig på en fodboldlandskamp på udebane mod en aggressiv, krigsførende diktaturstat i november 1940. Hamburg blev sågar bombet, mens den danske delegation sad på Hotel Atlantic og ladede op til landskampen.

Ikke desto mindre gentog det danske fodboldlandshold rejsen til en officiel landskamp mod Tyskland i november året efter, da Danmark klarede 1-1 foran 50.000 tilskuere i Dresden.

Tro ikke, at landskampe og opvisningskampe mod Tyskland i en lang række idrætsgrene i årene lige før besættelsen og de første krigsår skete under tvang eller i decideret sympati for den tyske sag. Dansk idræts ledere i førkrigstiden og besættelsestidens første år – og sportspressen med, såmænd – gik bare meget langt i deres bestræbelser på at holde sporten fri af politik, og det er nok det, vi kan lære mest af i dag.

Vel var mange danske idrætsledere og idrætsfolk fascinerede af Hitlers Tyskland, hvor idræt for såvel bredde som elite indgik som en væsentlig del af politikken af folkesundhedsmæssige, såvel som militære og propagandamæssige årsager. De var ikke så flinke ved jøderne og de politiske modstandere dernede, bevares, men sporten under en nazistisk enhedsorganisation fungerede upåklageligt, så hvad kunne der være galt i at spille lidt bold med tyskerne?

Idrætssamkvemmet mellem Danmark og Tyskland blomstrede, mens alle andre ikke krigsførende lande, ja, selv Norge og Sverige, afbrød idrætsforbindelserne til Tyskland i perioden mellem krigsudbruddet i 1939 og besættelsen af Danmark og Norge i april 1940.

Blandt de mest indflydelsesrige arkitekter for idrætssamarbejdet var DIF-bestyrelsesmedlemmet og DBU-formanden Leo Frederiksen.

Hans Bondes bog giver ingen anledning til at dømme Leo Frederiksen eller andre ledere i DIF-toppen som pro-nazistiske medløbere. Man ser da også på et fotografi fra landskampen i Dresden i 1941, hvordan Leo Frederiksen som den eneste på ærestribunen holder hænderne i lommen, mens alle andre rundt omkring ham har travlt med at heile.

DIF-ledernes fornemste mål var at holde tyskerne eller danske nazister borte fra direkte indflydelse over dansk idræt, som det skete i det besatte Norge. Desuden ville DIF-lederne gerne holde idrætten i gang og bevare idrætten som et upolitisk frikvarter.

Fodboldsamarbejdet begyndte først at knage, da danske tilskuere til DBU's officielle fortrydelse kom i håndgemæng med tyske soldater under en opvisningskamp grundlovsdag 1941 i Idrætsparken med det østrigske storhold, Admira Wacker, som på det tidspunkt var en stolt repræsentant for Det Tredje Rige. Festen sluttede definitivt året efter – mest på tysk foranledning – da den tyske hjemmefront land ikke længere fandt behag i internationale sportskampe, mens soldaterne blødte stadigt mere på de fleste fronter.

Jeg skal ingenlunde dømme datidens ledere for deres samarbejdsiver med besættelsesmagten. De kendte ikke facitlisten på forhånd, og sandsynligvis har de fleste bare været naive lidt for længe i deres olympiske idealisme.

Men vi kan nu alligevel godt tage med os til nutiden, at hvis sportspresse, spillere og ledere tror, at det er et 'upolitisk valg' at forholde sig 'upolitisk', over for en sportslig modpart, der skamløst misbruger sporten til politiske eller måske økonomisk lyssky formål, så tager de fejl.

Det er faktisk tilladt at tale og tænke uden for banen – selv i fodbold. Derfor anbefales Hans Bondes bog hermed varmt til nutidens spillere, ledere og fans.

Fodbold med fjenden – Dansk idræt under hagekorset, af Hans Bonde, Syddansk Universitetsforlag, 498 sider, kr. 348,00.

Se også anmeldelse på www.idan.dk







Pokal-boss: Derfor bliver det ikke Parken



TOPNYHED

Eriksen-kovending? ‘Der er bred enighed herovre’


Valgt ind i UEFAs bestyrelse

Jubler over mulig pokalfinale i Herning



Superstjerne vil til Dolbergs klub

Mulig pokalfinale i Herning: En trist udvikling

Noah Sahsah åbner op om skrækskade

Stor overraskelse: Pokalfinalen kan blive flyttet

Blæst bagover: ‘Han er perfekt’



HELT VILDT

Huescas kan blive udvist af Danmark


Vil hente Premier League-stjerne for 625 mio.

På vippen efter Brøndby-nederlag

Alle i chok – derfor gav vanvidstackling IKKE rødt

Chelsea og Spurs i målfuser



TIPSBLADETS DOM

Han er for vild: Pengene vælter snart ind i FCK!


Raser over Liverpool-sejrsmål

Mourinho hiver fat i rivals næse

Dybt frustreret på tv: ‘Så vinder vi jo aldrig!’

Sådan kan Mohamed Salah komme til Saudi-Arabien

Puha, Mads Hermansen! Se hans store blunder her


Brøndby-spiller: Kæmpeklub tilbød mig kontrakt


Skidt nyt for Jesper Lindstrøm

Randers FC – FC Midtjylland

Thomas Müller kan få danske holdkammerater

– Fuldstændigt vanvittigt, siger Superliga-træner



‘Moralpolitiet i FC København er gået på ferie’

FC Nordsjælland sender angriber til MLS

SL-debutant talte med Schmeichel: Utroligt god fyr

Så meget er Oscar Schwartau nu værd

Dommer erkender fejl i FC Midtjylland-Brøndby

Husker du ham? FCM-flop i kæmpe modvind

‘Udinese kæmper med dansker-gåde’

Anker Dani Alves’ voldtægtssag


Stjerne tror på dansker som en af verdens bedste


Højbjerg til middag med Kongeparret

Nu vil stor Manchester City-stjerne væk

Nyt underskud hos Superliga-klub

Absurd Højlund-påstand passer ikke

AGF-chefer harcelerer mod stadionbesparelser

Superliga-profil går benhårdt efter VM 2026

40 mio pund: PL-bomber har nedrykningsklausul

Revser Patrick Dorgu i ny United-nedtur

Så du det i Parken? Har fået grønt lys

Sarr skyder Southampton i sænk

Bukayo Saka med drømmecomeback

Ikke sket siden 2001: Pokalsensation i Tyskland

Nu fortæller Martin Vingaard om FCK-exit

Superliga-profiler har udløb: Her er status

Raser over VAR: ‘Det er det sygeste’

Thomas Frank roser dansker: Måske aldrig set bedre

‘Mærkelig’ Højlund-beslutning vækker opsigt

Lang pause: Her er status på Kasper Schmeichel

Fantastisk melding om Matt O’Riley

Legende i stort Højlund-forsvar

Vildt Mohamed Salah-skifte? ‘Jeg ville elske det’

Conrad Harders værdi er eksploderet