Jammerbugt-sagen er en af nyere dansk fodboldhistories største skandaler, og selv her flere år senere påvirker Klaus-Dieter Müllers svindelnumre en lang række fodboldspilleres liv og skæbner.
Jammerbugt gik i august 2022 konkurs efter en nedrykning til 2. Division og et ekstremt kaotisk forløb, hvor den tyske ejer Klaus-Dieter Müller med kreditorer, fodboldmyndigheder og Spillerforeningen i hælene smed gruppe efter gruppe af spillere i aktion for holdet.
I strid med både dansk og tysk lovgivning holdt Müller sit ejerskab af Jammerbugt hemmelig, da han gik konkurs i Tyskland i 2021 med en gæld på omkring 10 millioner euro, og det endte med, at Müller ikke betalte en lang række spillere det, han som ejer af klubben skyldte dem.
I begyndelsen af 2024 blev 18 Jammerbugt-spillere fra den kaotiske periode op til konkursen så tilkendt erstatning fra en særlig fond, FIFA med støtte fra FIFPro dannede i 2020.
Den fond blev til for at hjælpe spillere, der blev fanget i konkurser og af svigefulde ejere, der i en lang række lande har brugt tricks som eksempelvis at lade et professionelt selskab, hvor spillerkontrakter lå, gå konkurs, for så straks at oprette et nyt selskab til at drive klubben videre, uden spillerne fik de penge, de havde krav på i kontrakterne.
Tipsbladet har set dokumentation for, at FIFA har tilkendt Jammerbugt-spillerne kompensation i sagen om de penge, de gik glip af ved Jammerbugts konkurs.
Ifølge Tipsbladets oplysninger er de 18 Jammerbugt-spillere hver især blevet tilkendt et beløb i lejet mellem cirka 10.000 og 75.000 kroner, som især fordeler sig efter, hvad de havde tilbage på deres kontrakt.
Den samlede tilkendte kompensation skal ligge et godt stykke op mod en hel million kroner.
Men til stor forundring og vrede for de involverede parter er pengene til de 18 Jammerbugt-spillere ifølge Tipsbladets oplysninger mod sædvanlig praksis ikke blevet betalt, selv om det nu er otte måneder siden, spillerne fik tilkendt de penge, de blev snydt for i Klaus-Dieter Müllers kaos-regime.
Der er ifølge Tipsbladets oplysninger tale om enkelte danske spillere og en lang række udenlandske spillere, hvoraf flere kom fra relativt små klubber i flere afrikanske lande og ikke siden Jammerbugt har været på store adresser, mens nogle endda ikke er registreret i en klub.
Så selv om beløbene ikke er voldsomt store sammenlignet med eksempelvis en Superliga-månedsløn, der i gennemsnit ligger over det niveau, er pengene for flere af spillerne ifølge Tipsbladets kilder særdeles vigtige.
I det kaotiske slutspil omkring Klaus Dieter Müllers skandaleramte ejerskab af Jammerbugt havde flere spillere ud over manglende løn også udgifter i forbindelse med rejser og opholdet i Danmark.
Stort internationalt problem
Sagen om Jammerbugt-spillerne er langt fra den eneste, hvor spillere i øjeblikket venter på kompensation fra FIFA's særlige fond.
Tipsbladet har kendskab til en række sager i andre lande i Europa, herunder Portugal, Grækenland og Rumænien, hvor spillere ligesom kollegerne i kollapsede Jammerbugt er blevet tilkendt kompensation, i nogle tilfælde på betydeligt større beløb, men uden forklaring ikke er blevet betalt af FIFA, nøjagtig som det er tilfældet i Jammerbugt.
Alt i alt skal over 400 spillere vente på kompensation for et samlet beløb på fire millioner dollar, svarende til cirka 28 millioner kroner.
Tipsbladet har vendt sagerne med flere kilder med stor indsigt i international sportspolitik, og en af overvejelserne på spillersiden er, at FIFA kan have standset behandlingen af betalingerne fra fonden, da projektet kører i samarbejde med den internationale spillerforening FIFPro.
Som Tipsbladet har fortalt, ligger FIFPro og FIFA i en voldsom politisk konflikt.
Det skyldes, at FIFPro blandt andet har anlagt søgsmål mod FIFA for ikke at overholde lovgivningen omkring spilleres arbejdsforhold.
FIFPro har også sammen med de europæiske fodboldligaer i European Leagues og ligaerne Premier League, La Liga og Serie A anlagt sag mod FIFA for at misbruge forbundets dominans som både lovgiver og turneringsarrangør især i forbindelse med den massive udvidelse af klub-VM til 32 hold og flytningen af den til juni og juli 2025, som ifølge spillerne og ligaerne er sket uden, at FIFA har spurgt dem til råds.
FIFPro har ikke ønsket at kommentere denne artikel, mens FIFA ikke er vendt tilbage på Tipsbladets henvendelse.