Før U21-EM: En meget, meget vigtig erfaring

Spillerne på det danske U21-landshold kommer til at opleve helt nye ting i den kommende periode ved EM-slutrunden i Ungarn.



Nu begynder U21-EM med et gruppespil, hvor Danmark skal spille tre kampe i Ungarn mod Frankrig, Island og Rusland. 

Det danske U21-landshold har kvalificeret sig til turneringen for fjerde gang i træk og skal nu spille om et europamesterskab – men også samle erfaring til den videre karriere.

Hvad den består i, kan Union Berlin-spilleren Marcus Ingvartsen og DBU's talentudviklingschef Flemming Berg uddybe – for den har de nemlig høstet gennem de seneste års deltagelser.

Hvad får man egentlig ud af at spille ungdomslandskampe?

DBU's talentudviklingschef Flemming Berg svarer på det ved pege på konsekvenserne for den store gruppe af spillere, som det seneste års tid har været ramt af coronaens restriktioner, der har aflyst så godt som alle U-landskampe.

"Vi har jo nogle årgange, der vil komme ud med cirka en fjerde-eller femtedel færre ungdomslandskampe end dem, de skal op og konkurrere med senere. Det kommer til at betyde noget for spillerne," siger Flemming Berg.

"Det er ikke sådan, at vi har en tabt generation, for vi kan godt komme til at indhente noget af det, men jeg tror ikke, det vil være forkert at sige, at vi har en generation, som vil være otte-ti måneder efter, når de kommer op som seniorer, i forhold til at nå det niveau, de skal nå. Der vil være nogle spillere, som vil være senere klar, end de ellers vil være," siger talentudviklingschefen.

Det handler om matche spillerne – ikke kun at prøve dem af på et højere niveau end det, man finder i de hjemlige ungdomsrækker, men også om det, som Flemming Berg kalder for kulturel matchning.

"Der er at opleve de ting, der er omkring en rejse, at skulle ud og præstere i nogle andre kulturer, hvor man spiller i Serbien, og publikum kaster ting ind på banen efter en. Og når vi for eksempel møder et hold som Mexico, som vi har mødt nogle gange i løbet af de sidste år, så har de en anderledes måde at gribe kampene an på."

"Spillerne oplever nogle ting, de ikke oplever andre steder. Når vi møder Sverige, er der ingen, der står og sparker en i haserne i forbindelse med en indkastsituation, bare fordi dommeren ikke lige kigger den vej. Men det oplever de, når de spiller mod nogle spillere med en anden kultur."

"Jeg siger ikke noget dårligt om det overhovedet. Det er sundt for vores spillere at prøve at lære, for det skal de også kunne håndtere. Der oplever vi nogle ting i den kulturelle matchning, som er vigtige for dem i deres udvikling," siger Flemming Berg.

TÆT PÅ A-LANDSHOLDET
Der har været undtagelser fra de mange aflyste landskampe. Kvalifkationen til U21-EM blev spillet færdig hen over efteråret, og landstræner Albert Capellas førte Danmark ubesejret igennem, så landsholdet nu skal deltage i slutrunden.

Den afvikles ikke som normalt. I næste uge begynder et syv dage langt gruppespil, hvor Danmark i Ungarn møder Frankrig, Island og Rusland. Først i slutningen af maj spilles knockoutfasen i Ungarn og Slovenien.

Men selv om alt ikke er som før, er det vigtig læring til resten af karrieren, som de unge danske landsholdsspillere får med sig.

"Vi prioriterer U21-landsholdet og har det som vores første præstationslandshold. De andre landshold kommer også til turneringer og slutrunder, og de er også vigtige, men U21-slutrunden og U21-kvalifikationskampene, hvor man spiller to år op til, ligger tættest på det, de skal, når de bliver A-landsholdsspillere."

"Og slutrundeerfaring er meget, meget vigtig for en spiller. Det er ikke et tilfælde, at første gang et hold er med til en slutrunde, har spillerne det svært, for der er bare nogle ting, man skal lære."

"De lærer at være afsted i lang tid, for det er de ikke på deres klubhold. Nu er det lidt specielt i år, fordi turen " bare" er på 10 dage. Normalt når vi har en slutrunde, ligger vi i træningslejr i 14 dage inden. Det er en lang periode, hvor spillerne skal gå op og ned ad hinanden, men hvor man også forbereder sig frem mod noget, der så skal udløses på kort tid, uden at det bliver forkrampet og overgearet, fordi man bliver overtændt."

"Den erfaring får spillerne på U21-landsholdet, og den kan de bruge, når de kommer op på A-landsholdet," siger Flemming Berg og nævner Andreas Skov Olsen som en spiller, der, hvis han kommer med til EM til sommer, vil have høstet værdifuld erfaring fra som 19-årig at have været med til U21-slutrunden i Italien i 2019.

I den turnering var Marcus Ingvartsen også en del af den danske trup, ligesom han også var det i Polen to år forinden.

"Det var bare en fed oplevelse. Som ung spiller er det et af de første tidspunkter, hvor man kan få en slutrundefølelse, fordi man er i en boble i tre-fire uger, alt efter hvor langt man kommer i turneringen."

"Det er fede kampe, for man har ikke tid til at komme ind i turneringen, man skal være der fra start, for ellers går man ikke videre," siger Ingvartsen, som tror, det har gavnet hans karriere at høste erfaring fra U21-landsholdet.

"Også bare det at spille kvalifikationen. Der kommer nogle ekstra kampe ind i løbet af sæsonen. Selv om der kan være blandet kvalitet i de kampe, man spiller i kvalifikationen, skal man være der, og så giver en slutrunde også noget."

"Der er et andet pres på. Man har kun tre kampe i gruppespillet, og så er det hjem, hvis man ikke har været klar. Man skal kunne håndtere det pres og stå imod på en anden måde, end i en lang sæson hvor man kan nå at redde en eventuelt dårlig start," siger Ingvartsen.

UDKOGT PASTA I POLEN
Det er blevet sædvane, at U21-landsholdet kvalificerer sig til EM. Der var dansk deltagelse i 2015, 2017 og 2019, og nu sker det altså for fjerde gang i træk. Inden den stime havde U/ 21-landsholdet end ikke haft to succesfulde kvalifikationer på stribe.

Det betyder, at det ikke kun er spillerne, der høster erfaringer.

Det samme gør DBU.

"Der er ingen tvivl om, at qua den erfaring, vi har haft med de seneste slutrunder, så er vi rigtig godt forberedte. Forberedte på de ting, vi skal være opmærksomme på, forberedte på nogle af de fejl, vi lavede tidligere, og hvordan vi skal gribe det an for bedst muligt at kunne optimere det i en slutrunde," siger Flemming Berg.

Det handler blandt andet om noget så banalt som varme. Det er ikke et problem, hvis turneringen som i år afholdes i marts, men til sommerturneringer kan det være vigtigt, at der er lagt et program, så spillerne kommer hurtigst muligt ind i bussen efter en træning.

Det kan for eksempel gå ud på at lade spillerne strække ud et andet sted end på selve træningsbanen.

"Det var noget, vi arbejdede meget med, da vi før OL var i Korea og spillede forberedelsesturnering der, men selvfølgelig også under turneringen i Brasilien. I Italien i ' 19 var det pissevarmt, og vi skulle træne klokken 12."

"Vi tog nogle af de ting med om, hvordan vi kunne være effektive i den forbindelse, fordi den halve time ekstra i solen betyder bare noget, når det er dagen inden en kamp," siger DBU-udviklingschefen.

Så snart U21-landsholdet i efteråret havde kvalificeret sig, holdt man i DBU et møde, hvor sundhedsstab, kommunikationsafdeling, talentudviklingschefen og andre udvekslede erfaringer.

Hvad havde man lært fra de foregående rejser og turneringer?

For eksempel noget om maden.

"Da vi var afsted i ' 17 i Polen, boede vi på et rigtig fint hotel, men vi boede der i 10 dage, og det var noget forfærdeligt mad. Det var smagløst, udkogte grøntsager, udkogt pasta. Vi drog den erfaring, at selv om vi skulle til Italien, skulle vi stadig have en kok med. Når vi er så tæt sammen, er det vigtigt, at de ting spiller. Spillerne skal glæde sig til at komme ned for at spise. Det er et socialt event."

"Det er første gang, at Albert skal til en slutrunde, Steffen [ Højer, assistenttræner] også, men vi har den samme massør med, vi har den samme sundhedsstab med, vi har den samme kok, vi har de samme kommunikationsfolk. Vi er meget erfarne med det her. Det betyder, at vi er meget rolige."

"Vi ved, at vi er godt forberedte. Så skal vi finde ud af, om vi kan få det til at forplante sig på banen," siger Fleming Berg.

Danmark møder Frankrig torsdag klokken 21.00, Island søndag og Rusland onsdag i næste uge. De to ebdste går videre fra hver af de fire EM-grupper, men på grund af corona-følger, bliver knockoutfasen først afviklet fra 31. maj. 





Stort Kvistgaarden-skifte? ‘Kan være snart’



TIPSBLADET SPECIAL

Køb denne Superliga-stjerne, Brøndby!


Lens dominerer usprudlende Champagne-klub

Jysk rivals lynhurtige angriber er transfer-guf



Viborg FF – Silkeborg IF

Forhandlede kontrakt med far: ‘Speciel situation’

Norsk fodboldeventyr fortsætter mod Lazio

David Nielsen og AC Horsens smadret i topkamp

Sådan bliver bødepengene i dansk fodbold brugt



EKSKLUSIVT

Afsløring: Sune Jensen stopper i FC Nordsjælland


Superliga-klubber betaler millioner i bøder

Bødehelvede i FCK og Brøndby: Pengene fosser ud

FCK-profil topper international liste

Grytebust lider med dansker: ‘SÅ hjerteskærende’



EKSKLUSIVT

Scorer kæmpe kontrakt: ‘Selvfølgelig dejligt’


FCK-stjerner besøgte Rigshospitalet

Wass uddeler derby-bøder: Helt forbudt!

Afsløring: Rømer tilbudt udenlandsk kontrakt

AaB – Lyngby Boldklub

Vil udvise Rodrigo Huescas af Danmark


Tidl. Superliga-spiller får hug som TV-ekspert


Brøndby-keeper sender stikpille til FCK-fans

Brøndby holder vejret: Misser de braget mod FCK?

‘United var måske ikke det klogeste valg af klub’

Tøffe om Eriksen: Det er en kæmpe succes



‘Forelsket i FCK – åben for retur’

Træner har undskyldt til dansk stjerneangriber

Manchester City vil lave monsterhandel i Newcastle

Superligaens hotteste: I min bedste version

Målfarligt talent skriver kontrakt med Brøndby

Laudrup: Det er ikke helt fair

Serginhos arvtager? – Været fantastisk for os

Thomas Frank åben for dette trænerjob


TOPNYHED

Eksperter sætter kombineret FCK- og BIF-opstilling


Målbonanza i Nordnorge

PSG overvinder forskrækkelse mod Aston Villa

Sprudlende Barcelona ydmyger Dortmund

Succes i FCM-samarbejdsklub: ‘Lærte mig meget’

Vallys’ forvandling: En genistreg, eller?

Kontant Laudrup: Han har virkelig irriteret mig

Bekymrende melding om Jesper Lindstrøm

Nu taler han om Kasper Dolberg-transfer

14 har udløb i SL-klub: Så dropper jeg alkohol!

Jan Mølby: Jeg er virkelig imponeret

Historisk dansker: Det var næsten en forbandelse

Kæmpe stikpille: Jeg har løftet trofæer

Storklub forsøgte at købe Superliga-stjerne

Modstander med kæmpe sviner af André Onana

Dansker er endelig klar efter skrækskade

NFL-superstjerne skylder dansker kæmpe tak

Kritiserer Højlund: ‘Han har en lidt lad attitude’

Av, av: FCM kan sætte negativ klubrekord

Paul Scholes opsøgt af rasende Man Utd-spiller

Brøndby tildeles ny pyro-bøde

Tidligere FCM-profil vender tilbage til Brentford

Wow! Sket for første gang i historien