Der er overhængende fare for, at Rusland bliver udelukket fra EM i fodbold, og at landet må opgive at afvikle kampene i Skt. Petersborg. Det kan få stor betydning for det danske landshold, der er i gruppe med russerne, og hvor halvdelen af gruppekampene skal spilles i Skt. Petersborg.
Årsagen er den seneste udvikling i den årelange sag om statsstøttede doping i russisk idræt. Det international anti dopingagenturs (WADA) ledende organ, eksekutivkomitéen, mødes den 9. december, hvor den skal drøfte anbefalingerne fra en uafhængig komité, som har efterforsket forhold i Ruslands dopingforseelser.
Den uafhængige komité udsendte mandag en pressemeddelelse, hvor den anbefaler eksekutivkomitéen at udelukke Rusland fra international idræt i fire år.
Direktøren for Anti Doping Danmark, Michael Ask, mener, at samme straf er vejen frem igen.
- Med mindre Rusland kan hive en kanin op ad hatten, så tyder alt på, at der er blevet manipuleret med data. Det vil sige, man har snydt endnu en gang. Så er vores holdning selvfølgelig, at hvis det er tilfældet, skal Rusland udelukkes fra international idræt i et eller andet tidsrum, som må være op til i første omgang WADA at beslutte, siger han til tipsbladet.dk.
Læs også:Vandt lodtrækning foran Rusland: Danmark får en ekstra EM-kamp i Parken
Det, WADA skal tage stilling til den 9. december, handler om nogle data, som Rusland har udleveret. Landet fik fjernet sin non-compliant-status for et år siden, blandt andet fordi det lovede at udlevere nogle data om sit anti doping-arbejde. Der manglede dog data for nogle positive dopingprøver, som en whistleblower tidligere havde afsløret. Og det er det, Michael Ask mener med, at Rusland har manipuleret.
En udelukkelse kan komme til at gå ud over OL til sommer og EM i fodbold. Den uafhængige komité under WADA anbefaler endda, at Rusland ikke får lov til at afholde "Major Events", hvilket meget vel kan komme til at gå ud over Skt. Petersborgs EM-værtskab. Det, mener Michael Ask, bør også være i spil.
- Jeg må indrømme, at det har jeg ikke taget stilling til endnu. Det kommer meget an på, hvilken grad af skyld der ligger hvor i det russiske system. Hvor meget fodboldforbundet i givet fald har med det at gøre, har jeg meget svært ved at gennemskue, siger han.
- Men jeg vil godt sige så meget, at det er en overvejelse værd. Det her handler om politik, mere end det handler om sport. Vi kan konstatere, at Rusland har snydt med deres dopingsystem for at opnå nogle resultater i idræt, og det må de have gjort ud af nogle politiske interesser om det russiske image udadtil. Det er også derfor, det er en af sanktionsmulighederne. Man ved godt, at det er et prestigetab – det vil det være for ethvert land, det vil det også være for Danmark – hvis man mister et værtskab, fordi man har snydt.
Selv hvis WADA eksempelvis udelukker Rusland fra international idræt, kan russerne appellere til den internationale sportsdomstol, CAS. Det vil formentlig udsætte den endelige straf, vurderer Michael Ask. Men så bevæger vi os også ud på så usikker grund, at han ikke tør lægge hovedet på blokken.
Normalt - når der er tale om sager mod individuelle atleter, der eksempelvis er testet positiv - bliver atleterne udelukket midlertidigt, mens sagen kører. Lidt ligesom en person bliver varetægtsfængslet, hvis forbrydelsen er slem nok, og mistanken stærk nok. Men her er der tale om et helt land, og så er det mere uklart.
Læs også:DBU-boss om EM i Parken: Jeg tror ikke, folk fatter, hvor stort det her bliver
- Mit gæt vil være – og jeg understreger, at det er et gæt – at man ikke vil gøre noget her og nu. WADA kommer med deres afgørelse den 9. december, og hvis det bliver en udelukkelse på et højt niveau, så er der ingen tvivl om, at Rusland vil anke den sag til CAS. Men indtil CAS har talt, tror jeg ikke, der vil være nogen midlertidig udelukkelse. Det tror jeg faktisk ikke, man har mulighed for, og jeg tror heller ikke, det vil ske, siger Ask fra Anti Doping Danmark.
- Det interessante er, hvor lang tid det vil tage. Det kan jeg heller ikke svare på. Men jeg tror, alle har en interesse i, at det her bliver afgjort så hurtigt som muligt. Vi har OL til sommer, og vi har et EM i fodbold, der skal spilles. Så et bud vil være, at CAS vil afgøre den sag så hurtigt som muligt.
Ruslands dopingsag er i det hele taget så kompliceret og så uhørt, at det er svært at forudsige præcis, hvad der kommer til at ske. Da WADA erklærede Rusland non-compliant senest, var landet udelukket fra OL, men de enkelte atleter fik lov til at stille op under neutralt flag. Men det har Michael Ask svært ved at se i fodbold. Det er trods alt ikke en individuel sport.
- Man kan jo ikke udelukke, at Rusland som land ikke får lov til at stille op til EM. Men i modsætning til individuel sport kan man ikke forestille sig 11 fodboldspillere plus reserver stille op i grå trøjer og bare sige, at de spiller for et neutralt land. Det er en meget interessant problemstilling, siger anti doping-chefen.
Michael Ask er desuden formand for iNADO, som er sammenslutningen af national anti doingagenturer. Han tilføjer, at iNADO vil sørge for at minde WADA om, at WADA i fjor varslede hårde straffe til Rusland, hvis det viste sig, at landet havde manipuleret med data om dopingprøver.
Rusland har endnu ikke afgivet en officiel forklaring på datafejlene, og deadlinen for at gøre det er udløbet. Det ventes dog, at landet vil appellere til CAS, hvis WADA idømmer det hårde sanktioner som udelukkelse og fratagelse af værtskab.
Læs også:Danmark vandt lodtrækningen: Åge Hareide jubler
Læs også:Peter Møller fløj op af stolen: Vi kan ikke tabe i øjeblikket
Læs også:To på plads, to i spil: Her er de hold, Danmark skal og kan møde til EM