FC København har på papiret en god mulighed for at komme i Conference League, når man i aften og næste torsdag møder skotske Kilmarnock.
FCK-fans vil nok have nogle bange anelser efter sidste uges nederlag i kampen mod Banik Ostrava, hvor man kun klemte sig videre på straffesparkkonkurrence og en god indsats af den nye målmand Nathan Trott.
Men skuffelsen vil være stor, hvis det ikke lykkes at vippe undertippede Kilmarnock ud, selv om skotterne skabte en lille overraskelse ved at slå norske Tromsø ud i 3. runde.
Europa-deltagelse er et fuldstændig centralt element af FC Københavns sportslige og økonomiske strategi.
Og hvor det i Champions League rent finansielt har været fantastisk at være med, også de gange, hvor man fik få point, vil det interne krav om at nå langt ind i Conference Leagues knockoutkampe i foråret være højt.
For her er det ikke de voldsomme beløb, man får for at kvalificere sig, heller ikke i det nye ligaformat, Conference League ligesom Champions League og Europa League får, slet ikke med mindre man netop når langt i foråret. Når Olympiakos kan vinde finalen tidligere i år og Basel og AZ Alkmaar nåede semifinalerne i 2023, vil FCK også sigte højt.
For der skal vindes kampe og sikres avancement et stykke ind i knockoutfasen, før pengene batter noget sammenlignet med et enkelt mellemstort spillersalg for en så stor klub som FC København.
Tipsbladet har med hjælp fra kilder med stor indsigt i de nye turneringer og fordelingen af midler set nærmere på, hvad FC København står til at tjene på en tur i Conference League.
Tallene
Hvor der i Champions League estimeres at være 18,5 milliarder kroner i præmiepenge i den kommende sæson, ligger Conference League på mere beskedne 2,1 milliarder kroner fordelt over de 36 klubber, der kvalificerer sig til ligaspillet (Europa League ligger på cirka 4,2 milliarder kroner).
START-GEBYR
Man får cirka 23,5 millioner kroner i startgebyr for at kvalificere sig til det seks runder lange ligaspil, hvis ellers UEFA's estimater holder stik.
RESULTATER
En sejr giver tre millioner kroner og uafgjort én million i de seks runders ligaspil.
PLACERING I LIGASPILLET
I det nye ligaspil er det så at sige alle mod alle, præcis som det er i Champions League og Europa League. I Conference League spilles der seks kampe mod seks forskellige modstandere fordelt så lige som muligt over seedningslagene.
Ergo møder man ikke samme hold ude og hjemme – der er kun én kamp mod hver af modstanderne i ligaspillet.
Alle 36 klubber dyster altså direkte mod deres 35 rivaler i én stor liga. Nummer 1 til 8 går direkte til ottendedelsfinalerne, mens nummer 9 til 24 spiller 1/16-finaler, mens nummer 25 til 36 er ude.
Når ligaspillet er spillet færdig i december, får holdet placeret sidst på 36. pladsen omkring 200.000 kroner, 35. pladsen får cirka 400.000 kroner, og så videre op i systemet.
FC København kommer med garanti til at have tårnhøje ambitioner i turneringen, hvilket heller ikke kan være anderledes, når FCK vil være et af de højst rangerede hold i turneringen vurderet på UEFA-ranglisten.
Hvis vi anlægger et ambitiøst mål i turneringen for FCK, hvor holdet bliver nier og spiller sig fra 1/16- over ottendedels- til kvartfinalen, får FC København en solid pose millioner.
En 9. plads i ligaspillet vil give FC København omkring 5,5 millioner kroner og en 1/16-finale mod nummer 24 i ligaspillet.
Og så vil de tre knockoutrunder giver omkring 17 millioner kroner i præmiepenge.
MARKEDSVÆRDI / 'VALUE PILLAR'
Dette er den svære post.
Som i Champions League er denne pulje præmiepenge splittet op i en europæisk og en ikke-europæisk pulje, hvor Europa forventes at fylde cirka 75 procent.
50 procent af den europæiske del afhænger af, hvor stor en medieaftale, UEFA har i den pågældende klubs land for de kommende tre års Conference League. Jo større landets tv-aftale er, jo bedre en rangering får klubben i dette parameter.
Hvor Danmark ligger her er umiddelbart svært at sige med en ny rettighedshaver i Disney+, men det vil være overraskende, hvis den danske medieaftale ligger højt oppe i det europæiske hierarki. Omvendt er der i Conference League langt flere hold fra små nationer med end i Champions League, og derfor ligger FC København sandsynligvis relativt højere her, end FC Midtjylland vil i Champions League eller Europa League.
De sidste 50 procent er en simpel rangering af de 36 deltagende klubber på UEFA's femårige klub-koefficientliste, hvor FC København ligger højt på ranglisten, alt efter hvem der slår sig vej gennem kvalifikationen i den kommende uge.
Det er sandsynligt, at FC København havner tæt på toppen i både den europæiske del af den såkaldte 'value pillar', og at man gør det samme for den ikke-europæiske del anslået til cirka 25 procent, som afgøres ud fra UEFA's 10-årige klubkoefficient, en liste hvor FC København liggende fremragende efter mange sæsoners europæiske gruppespil.
Ligesom med placeringspengene for slutstillingen i ligaspillet fordeles pengene i 'value pillar' i en lineær fordeling for nummer 1 til 36, alt efter hvordan de scorer på ovennævnte kriterier.
Her er hver placering cirka 675.000 kroner værd.
Hvis vi går ud fra, FC København ligger særdeles højt i koefficient-rangeringerne, og at den danske tv-aftale konservativt estimeret er lidt under midterfeltet, ville FCK med en rangering som omtrent niendebedste klub ud af 36 få omkring 18 millioner kroner.
SLUTFACIT: FCK tvunget til succes
Kvalifikation til ligaspillet og FCKs estimerede indtægter fra koefficent-rangeringen og markedsværdien giver altså i omegnen af 40 millioner kroner, og stigningen i indtægter her fra 2024 og tre år frem går primært til Champions League og Europa League.
Så FC København skal ud og have succes på banen, meget gerne i form af sejre og en tur frem til ottendedels- eller kvartfinalen, før indtægterne for alvor begynder at batte, selv om hjemmekampene (som vi ikke har med i dette regnskab) naturligvis også kaster hæderlige indtægter af sig, uden man overhovedet nærmer sig de to jubelår i Champions League.
Få det store overblik over alle sommerens bekræftede handler i Superligaklubberne lige her.
Skal du have det sidste nye fra transfer-verdenen. Så tjek Tipsbladets store liveblog.