HERNING (Tipsbladet): FC Midtjylland er efter samlede sejre over Santa Coloma og Ferencvaros nu to kampe mod Slovan Bratislava fra at kunne træde ind i den nye Champions League.
FC Midtjylland er samlet favorit til at slå de slovakiske mestre ud af kvalifikationen, og midtjyderne kan komme tæt på drømme-målet med et godt resultat på hjemmebane onsdag aften, hvor gæsterne ikke forventes at udgøre en lige så stor trussel, som Ferencvaros' dygtige pasningsspillere var i Herning for to uger siden.
Læs om det nye Champions League-format med otte runders ligaspil her
Og en god tur i Champions League er ud over den store sportslige udfordring også guld værd for FC Midtjylland på flere parametre.
FCM kommer til at høste vigtige europæiske point til egen UEFA-koefficient, hvor det med de nye liga-turneringer er blevet mere attraktivt at være i Champions League eller Europa League og lidt mindre interessant at være i Conference League, end lillebror-turneringen var fra sin fødsel i 2021 og indtil i år.
Og så er der pengene, som der er rigtig mange af i det nye format, hvor FC Midtjylland i denne sæson vil være garanteret at runde 200 millioner kroner alene i UEFA-præmiepenge, hvis man kommer i det nye ligaspil.
Tipsbladet har vendt den nye Champions League-turnering og præmiepengene i den med kilder, der kender modellerne i detaljer, og kan her præsentere, hvad FC Midtjylland står til at få, hvis man kommer i det nye ligaspil.
Tallene
I runde tal stiger indtægterne i den treårige cyklus fra 2024 til 2027 i de tre Europa-turneringer fra cirka 27 til 33 milliarder kroner per år, en stigning på omkring 22 procent.
Når alt er trukket fra til Europa League, Conference League, administrations-omkostninger og betalinger til dem, der ikke kvalificerer sig, rykker præmiepengene i Champions Leagues hovedturnering fra cirka 15 milliarder kroner om året til 18,5 milliarder kroner per år, hvilket så skal fordeles på 36 klubber i den turnering i stedet for de hidtidige 32.
Og nu skal man holde tungen lige i munden, for de komplekse regnemetoder bag fordelingen af præmiepenge er bestemt ikke blevet lettere, nu hvor Champions League skrotter gruppespillet og går over til otte runders ligaspil i én stor liga med 36 klubber.
START-GEBYR
Man får lige omkring 140 millioner kroner for at kvalificere sig til ligaspillet i Champions League, hvilket er en pæn stigning fra de 117 millioner kroner, start-gebyret var for gruppespillet i perioden 2021 til 2024.
Så slår FC Midtjylland over to kampe Slovan Bratislava ud, ryger der 140 millioner kroner lige ind på kontoen, uanset om man derefter taber samtlige kampe i ligaspillet.
RESULTATER
Sejre og avancement i kvalifikationen giver ikke en krone, hvis man kvalificerer sig til ligaspillet.
Man får 15,5 millioner kroner for en sejr og 5,2 for en uafgjort, hvilket faktisk er lidt mindre end de tre foregående år og afspejler, at der er to kampe ekstra i det nye ligaspil og dermed to ekstra chancer for at hente point.
PLACERING I LIGASPILLET
Her bliver det mere tricky.
I det nye ligaspil spiller hver klub otte kampe mod otte forskellige modstandere, to fra hvert af de fire seedningslag, så det med at møde samme klub ude og hjemme er altså fortid.
Alle 36 klubber dyster altså direkte mod deres 35 rivaler i én stor liga. Nummer 1 til 8 går direkte til ottendedelsfinalerne, mens nummer 9 til 24 spiller 1/16-delsfinaler i februar, mens nummer 25 til 36 er ude.
Når ligaspillet er spillet færdig 29. januar 2025, får bundskraberen på 36. pladsen lige omkring to millioner kroner i placeringspenge.
35. pladsen får fire millioner kroner, nummer 34 får seks millioner kroner, og så videre op på stigen med lige store hop for hver placering, så nummer ét i ligaspillet får lidt under 75 millioner kroner.
Hvis vi nu siger, FC Midtjylland kommer i ligaspillet og lige nøjagtig får bagdelen med sig på en 24. plads og dermed adgang til 1/16-delsfinalerne, vil man få 26-27 millioner kroner på denne post.
Klubberne, der ender som nummer 9 til 16 i ligaspillet, får en yderligere bonus på cirka 7,5 millioner kroner, mens nummer 1 til 8 får en ekstrabonus på cirka 15 millioner kroner.
Dertil kommer, at man får 7,5 millioner kroner for at komme i 1/16-delsfinalerne.
MARKEDSVÆRDI / 'VALUE PILLAR'
Her bliver det virkelig, virkelig avanceret.
Denne blok penge er splittet op i en europæisk og en ikke-europæisk pulje, hvor Europa forventes at fylde cirka 75 procent.
50 procent af den europæiske del afhænger af, hvor stor en medieaftale, UEFA har i den pågældende klubs land for de kommende tre års Champions League. Jo større landets tv-aftale er, jo bedre en rangering får klubben i dette parameter, hvilket er en stor fordel for klubberne i Top 5-ligaerne og en ulempe for danske klubber, da man i modsætning til de seneste mange år ikke længere regner Skandinavien som et stort marked, hvilket eksempelvis FC København tjente vanvittig godt på i sidste sæson.
De sidste 50 procent er en simpel rangering af de 36 deltagende klubber på UEFA's femårige klub-koefficientliste, hvor FC Midtjylland vil ligge et sted mellem nummer 26 og 28 ud af de 36 deltagere.
Det er sandsynligt, at FC Midtjylland havner omkring det leje i den europæiske del af den såkaldte 'value pillar', og det samme gør man for den ikke-europæiske del anslået til cirka 25 procent, som afgøres ud fra UEFA's 10-årige klubkoefficient, en liste der i lidt højere grad end den femårige liste favoriserer de allerstørste klubber i Europa.
Ligesom med placeringspengene for slutstillingen i ligaspillet fordeles pengene i 'value pillar' i en lineær fordeling for nummer 1 til 36, alt efter hvordan de scorer på ovennævnte kriterier.
Her er hver placering cirka 9,5 millioner kroner værd, det vil sige en klub, der bliver nummer sidst i både den europæiske og ikke-europæiske rangering får cirka 9,5 millioner kroner.
Da den danske tv-aftale relativt ikke er ret stor sammenlignet med aftalerne i de lande, de fleste af Champions League-deltagerne i ligaspillet kommer fra, vurderer vi, at FC Midtjylland i denne rangering samlet kan havne som nummer 29.
Det vil give FC Midtjylland omkring 75 millioner kroner fra denne pulje.
SLUTFACIT: Mange millioner
De endelige tal og rangeringer afhænger af, hvad UEFA har lukket de sidste medieaftaler, herunder i Danmark, til i det sene forår og sommeren, og hvilke syv klubber, der i sidste playoffrunde kvalificerer sig til ligaspillet.
Men hvis vi forsætter ovenstående, hvor FC Midtjylland snupper en overraskende 24. plads med to sejre, to uafgjorte og fire nederlag og at man rangerer som nummer 29 ud af 36 klubber i den såkaldte 'value pillar', der afspejler markedsværdi og koefficient, får vi følgende regnestykke, hvor FC Midtjylland får lige omkring 290 millioner kroner.
(Alle beløb i millioner kroner)
Skulle FC Midtjylland ende med at rutsje ud af Champions Leagues nye ligaspil med kun et par point, vil man stadig tjene et godt stykke over 200 millioner kroner i præmiepenge, såfremt den estimerede værdi af Danmarks tv-aftale holder vand.
Ved siden af indtægterne fra at deltage i turneringen vil FC Midtjylland stå til et pænt, tocifret millionbeløb i kampindtægter på hjemmebane og eventuelle ekstra sponsorater og klausuler i eksisterende sponsoraftaler.
For holdene, der når langt i turneringen, er præmiepengene særdeles gode og får et godt nøk i vejret sammenlignet med de forrige år.