Den 10. december 2008 er en dato, som står klart i mange aalborgenseres erindring. Byens stolthed, AaB, spillede den aften 2-2 med de forsvarende Champions League-vindere fra Manchester United, endda på mægtige Old Trafford. Den danske klub endte på en flot tredjeplads i gruppen, foran den skotske storklub, Celtic, og kvalificerede sig til knockoutkampene i UEFA Cup'en til foråret.
Det er snart ti år siden, og langt størstedelen af AaB-spillerne fra dengang er enten stoppet eller har skiftet klub. 35-årige Kasper Risgård er dog stadig at finde i det nordjyske, hvor midtbanespilleren har tilbragt langt størstedelen af sin karriere.
Risgård, som netop har forlænget sin kontrakt med AaB frem til sommeren 2019, ser tilbage på Champions League-eventyret som en af karrierens helt store højdepunkter.
- Det var uvirkeligt. Og fantastisk. Det var klar et af de største øjeblikke. Jeg kan huske den første kamp på Celtics legendariske stadion, hvor der var en helt vanvittig stemning. Hårene rejste sig, da deres tilhængere sang You'll Never Walk Alone. Det var en vanvitig oplevelse at stå på banen og høre Champions League-hymnen, som man ellers kun hører i tv. At spille sådan en kamp live var helt unikt og en af de fedeste oplevelser, siger AaB-spilleren.
De europæiske konger kom til Aalborg med en superstjerne
Udover Celtic var gruppemodstanderne spanske Villareal og så Manchester United. United, der et halvt år forinden havde slået Chelsea i Champions League-finalen. Det var et engelsk hold, der stadig havde Cristiano Ronaldo, som vandt Ballon d'Or i 2008, i truppen.
- United var en af de største favoritter i turneringen, så det var noget af det allerstørste at spille mod dem. Det var fedt at spille mod Ronaldo, Rooney, Tevez og Giggs. Det var en fed oplevelse at spille mod nogle af verdens bedste spillere på vores eget lille stadion. Det var en stor dag for AaB som klub og for Aalborg som by, fortæller Kasper Risgård.
- Vi var det lille hold mod de mægtige hold fra udlandet. At vi formåede at blive treer i gruppen og få nogle gode resultater indimellem, det var vi stolte af. Vi spillede 0-0 ude mod Celtic, hvor vi fik en mand udvist med ti minutter tilbage. Vi spillede 2-2 hjemme mod Villareal, hvor Anders Due klappede et frispark helt op i trekanten. Og vi vandt hjemme mod Celtic med 2-1, som var med til at sikre, at vi blev treer i gruppen, og røg videre over i UEFA Cup'en, lyder det fra nordjyden.
Mødet med verdensstjernerne på Old Trafford
Den sjette og sidste kamp i gruppespillet stod så på Old Trafford, hvor United stillede op med stjerner som Wayne Rooney, Carlos Tevez, Rio Ferdinand og Ryan Giggs.
- Kampen i Manchester, hvor vi spillede 2-2, det var helt uvirkeligt. Vi mødte et United-hold, der stillede rigtig stærkt op, og vi gik til pause, hvor vi var foran 2-1. Vi havde ikke bolden ret meget, og vi startede forfærdeligt ved at komme bagud efter tre minutter, hvor Tevez scorede, men vi kom tilbage og kom foran lige før pausen. I anden halvleg satte de endnu mere tempo på, så at vi fik 2-2, det er nok et af de største resultater i Champions League for et dansk klubhold, siger Kasper Risgård.
AaB havde spillet sin sidste Superliga-kamp i efterårssæsonen inden United-kampen, så da slutfløjtet lød på Old Trafford, var der juleferie for AaB-spillerne.
- Det var en legendarisk tur for mange AaB-fans. Der var rigtige mange aalborgensere, der tog turen derover. At spille på sådan et legendarisk stadion, at få lov til at opleve det, det var helt vildt. Der var mange af os spillere, der havde familie og venner med. Det var en sindssyg oplevelse, siger Risgård.
Stod og kiggede på hinanden i omklædningsrummet
Især følelsen i omklædningsrummet i pausen, hvor AaB var foran 2-1, var speciel.
- Vi stod og kiggede på hinanden, og man havde det sådan lidt, at 'det her, det kan næsten ikke være rigtigt'. Vi havde ikke haft bolden ret meget, og vi havde nærmest ikke været oppe i den anden ende. Vi havde vel to afslutninger på mål, og det var to rigtig, rigtig flotte mål. Især det Jeppe Curth scorede, hvor han headede i det lange hjørne. Men vi vidste også godt, at vi kun var halvvejs, siger AaB-veteranen.
- Når man møder så store klubber, er det ekstremt vigtigt at stå kompakt som hold og leve på kontraangreb og dødbolde. Begynder man først at spille hovedløst offensivt mod sådan et hold, så vil man blive slået ihjel. Vi fik da også et par øretæver i gruppespillet, husker Kasper Risgård.
Nordjyderne tabte blandt andet 3-6 ude mod Villareal, og 0-3 hjemme imod Manchester United.
- Men vi fik seks point i gruppespillet, hvor vi vandt én og spiller tre gange uafgjort. Og man skal ikke glemme, at Villareal dengang var et vanvittigt stærkt hold, med store spillere som Cazorla, Marcos Senna og Capdevila. De hørte til i toppen af spansk fodbold dengang, fortæller Kasper Risgård.
Sportsdirektør ville flyve nøgen hjem
Den samlede indsats i gruppespillet var således langt over godkendt, og stemningen på vej hjem fra Manchester var selvsagt virkelig god.
- Jeg kan huske, at Lynge (Jakobsen, red.) inden kampen blev spurgt, hvad der skulle ske, hvis vi fik et godt resultat. Han erklærede, at i det tilfælde ville han rejse nøgen hjem i flyet. Vi fik jo et godt resultat derovre, men jeg så aldrig Lynge nøgen på vej hjem i flyet. Ligesom mange af os andre havde han nok ikke troet, at vi kunne levere sådan et resultat, siger Kasper Risgård.
Midtbanespilleren husker, at AaB-spillerne virkelig fik øjnene op for, at det kunne lade sig gøre at kvalificere sig til gruppespillet, da litauiske Kaunas slog den skotske klub Glasgow Rangers ud. Aalborgenserne vandt da også hjemmekampen mod litauerne med 2-0.
- I returkampen i Litauen scorer jeg to mål, og vi kvalificerer os, og det var helt euforisk. Det var en masse penge til klubben, og vi kunne se frem til at møde nogle af de største hold, husker AaB'eren.
Kasper Risgård husker, at AaB-spillerne mødtes på en sportsbar i Aalborg og så lodtrækningen til Champions League-gruppen live. Spillerne havde forskellige ønskemodstandere, og som Real Madrid-fan ville Risgård meget gerne en tur til Santiago Bernabéu. At det i stedet blev Manchester United, kunne han dog ikke være utilfreds med.
- Vi spillede en del europæiske kampe i de år, og det hjalp os en del. Vi fik noget erfaring sæsonen forinden i UEFA Cup'en, hvor vi blandt andet mødte Tottenham på White Hart Lane. Den erfaring var vigtig. Det er på grund af den, at du ser et hold som FCK have så meget succes i Europa. De ved, hvordan den slags kampe skal spilles, siger Kasper Risgård.
Aalborg emmede af fodboldstemning
At blive en del af Champions League-cirkusset var som at træde ind i et andet univers, husker Risgård.
- Hele stemningen og optakten. Der var så meget fokus, bare når vi skulle træne op til kampene. Der var pressemøder før kampene, og hele verdenspressen var til stede. Og så det at spille på de stadions, hvor tempoet bare var et helt andet. Der var man nødt til at tilpasse sig, og det gjorde vi flot, for spiller for spiller var vi ikke bedre end vores modstandere. Men vi vidste, at hvis vi kendte vores muligheder, kunne vi opnå noget stort, siger AaB'eren.
Efter tredjepladsen i Champions League-gruppespillet skulle AaB det efterfølgende forår møde Deportivo de la Coruña i UEFA Cup'en. Igen viste AaB'erne sig overraskende stærke, og spanierne blev slået sikkert ud. I næste ventede der så endnu en tur til Manchester, hvor bysbørnene fra Manchester City denne gang var modstanderen. Her var nordjyderne uheldige med at ryge ud efter straffesparkskonkurrence i Aalborg. I Risgårds øjne var disse store europæiske oplevelser i den grad med til at give AaB-spillerne blod på tanden.
- De oplevelser var med til at udvikle mig som person, og de var store for Aalborg som by. Hele byen summede af fodbold. Tyren i midtbyen var malet rød og hvid, og det hele emmede bare af fodboldstemning. Det var ekstremt fedt, husker Kasper Risgård.