Onsdag formiddag kom det frem, at Danmarks Idrætsforbund dropper sagen om potentiel spil på egne kampe i FC Roskilde. Det glæder klubbens spillere, som har haft det hængende over hovedet, og nu afventer de politiets undersøgelse, før der endeligt kan lægges låg på.
- Jeg er glad for, vi nu er kommet så langt. Det har været en svær situation for os spillere at være. Det har været en stor belastning at have hængende over os. Derfor er vi selvfølgelig også glade for, at DIF nu har sat punktum for deres vedkommende med det resultat, som vi alle sammen havde regnet med, siger anfører Mikkel Thygesen til Spillerforeningen.
- Men det bliver rigtig dejligt, når politiet også bliver færdige med deres undersøgelse, så der kan sættes endeligt punktum, og vi alle sammen kan komme videre, fortsætter han.
Der er dog et par vigtige men'er: DIF har kun undersøgt den del af sagen, der handler om spil på egne kampe. Politiet efterforsker stadig den del, der handler om matchfixing. Den trækker angiveligt spor til udlandet, som TV2 Sport tidligere har skrevet.
Matchfixing er ulovligt og kan altså føre til straf ifølge straffeloven. Finder politiet det bevist, at nogle i FC Roskilde har medvirket til matchfixing, kan DIF også tage den del af sagen op. Det er derfor, klubben endnu ikke kan sige sig selv fri for straf - hverken i sportslig eller retslig forstand.
Sagen har imidlertid allerede fået vidtgående konsekvenser for Roskilde. Den førte til cheftræner Christian Lønstrups stop i klubben, og siden har han stævnet FC Roskilde for uretmæssig fyring. Klubben fastholder, at han selv stoppede.
Holdet formåede dog at redde livet i 1. division, selv om der venter en regulær hestekur i de kommende måneder, hvor klubben vil gå tilbage til deltidsprofessionalisme og nedbringe de ansattes lønninger markant.
DIF skelner mellem matchfixing og uetisk adfærd således:
Eksempler på matchfixing:
- Forsætlig manipulation af resultatet af en idrætskonkurrence
- Forsætlig underpræstation
- Forsætligt nederlag i en konkurrence
- Bestikkelse af eller trusler mod en anden person for at påvirke en idrætskonkurrence i en bestemt retning
Eksempler på uetisk adfærd:
- Misbrug af intern viden, fx ved at videregive oplysninger, der kan udnyttes i forbindelse med spil (betting)
- Spil på egen konkurrence, også selvom der spilles på sejr
- Modtagelse af gaver, der ikke hænger naturligt sammen med den pågældende idrætskonkurrence