FC Roskilde kan, halvt om halvt, ånde lettet op onsdag formiddag. Danmarks Idrætsforbund (DIF) har "efter grundig undersøgelse" valgt ikke at indbringe anklagen om spil på egne kamp for sit matchfixingnævn. Dermed undgår klubben - i første omgang - en sportsretlig sag. Sådan en kan dog vente senere. Mere om det længere nede.
I første omgang kan vi konstatere, at DIF har frikendt FC Roskildes spillere for den del af sagen, der handler om spil på egne kampe, og som DIF kategoriserer som "uetisk adfærd", men altså ikke egentlig matchfixing.
- Vi har ikke fundet nogen beviser for, at der skulle have foregået spil på egne kampe blandt FC Roskildes spillere hverken i forbindelse med kampen mod Lyngby eller andre af holdets kampe i sæsonen. På den baggrund ser vi ikke nogen grund til at gå videre med sagen til matchfixingnævnet, siger Poul Broberg, der er chef for Public Affairs i DIF og for DIF’s Matchfixingsekretariat.
Der er dog et par vigtige men'er: DIF har kun undersøgt den del af sagen, der handler om spil på egne kampe. Politiet efterforsker stadig den del, der handler om matchfixing. Den trækker angiveligt spor til udlandet, som TV2 Sport tidligere har skrevet.
Matchfixing er ulovligt og kan altså føre til straf ifølge straffeloven. Finder politiet det bevist, at nogle i FC Roskilde har medvirket til matchfixing, kan DIF også tage den del af sagen op. Det er derfor, klubben endnu ikke kan sige sig selv fri for straf - hverken i sportslig eller retslig forstand.
Sagen har imidlertid allerede fået vidtgående konsekvenser for Roskilde. Den førte til cheftræner Christian Lønstrups stop i klubben, og siden har han stævnet FC Roskilde for uretmæssig fyring. Klubben fastholder, at han selv stoppede.
Holdet formåede dog at redde livet i 1. division, selv om der venter en regulær hestekur i de kommende måneder, hvor klubben vil gå tilbage til deltidsprofessionalisme og nedbringe de ansattes lønninger markant.
DIF skelner mellem matchfixing og uetisk adfærd således:
Eksempler på matchfixing:
- Forsætlig manipulation af resultatet af en idrætskonkurrence
- Forsætlig underpræstation
- Forsætligt nederlag i en konkurrence
- Bestikkelse af eller trusler mod en anden person for at påvirke en idrætskonkurrence i en bestemt retning
Eksempler på uetisk adfærd:
- Misbrug af intern viden, fx ved at videregive oplysninger, der kan udnyttes i forbindelse med spil (betting)
- Spil på egen konkurrence, også selvom der spilles på sejr
- Modtagelse af gaver, der ikke hænger naturligt sammen med den pågældende idrætskonkurrence