I England har de allerede den såkaldte Fit and proper-test af nye klubejere, og måske kan noget lignende være på vej i Danmark. De danske topklubber, som er samlet i Divisionsforeningen, skal i hvert fald diskutere det, fortæller Divisionsforeningens direktør, Claus Thomsen, i dagens Tipsbladet.
Her vil de blandt andet trække på englændernes erfaringer. Det kommer på baggrund af en årrække, hvor udenlandske investorer har opkøbt danske klubber, og hvor flere nuværende hold i Superligaen har åbnet op for fremmed kapital.
- Det er klart, at diskussionen om klubejerskaber opstår, efter adskillige klubber i 1. division er blevet handlet, og fordi flere Superligaklubber har luftet muligheden for at få nye investorer ind, siger Claus Thomsen til Tipsbladet.
- Meget omkring ejerskaber handler om, hvem ejerne er. Og det ser vi allerede på. Vi kan så overveje, om de tjek af ejerne skal udvides. Kan man gå dybere ned i det? Jeg ved det ikke præcist, men det er det, vi skal kigge på i år.
I Vejle Boldklub har de haft udenlandske ejere i snart fire år. Andrew Zolotko overtog i sommeren 2016 aktiemajoriteten i den gamle storklub, og her nøjedes fodbold-Danmark ikke bare med at løfte øjenbrynene.
- I starten oplevede vi meget mistænksomhed. Der var en grundlæggende skepsis for, hvad det gjrode ved klubben, dens identitet og dens DNA. Det var omgivet af skepsis og mistro, men det, vi har oplevet indefra, er en stigende opbakning i lokalområdet til klubben. Vi oplever også vækst på alle indtægtsområder, vi kan beregne. Så for vores vedkommende har det haft en rigtig fin effekt, siger direktør Henrik Tønder.
Læs også:Stort millionoverskud i Vejle: Nedrykningen var ellers dyr
Han påpeger, at man er nødt til at se på omstændighederne. Vejle var økonomisk nødlidende, havde kun fire spillere på kontrakt fra sommeren 2016, og ledelsen stod med valget mellem at skære voldsomt ned, "lukke klubben i sin daværende form", som Tønder siger, eller finde nye investorer.
Det blev det sidste, og senest har VB præsenteret et stort overskud efter et år med flere markante spillersalg. Klubben tjener også flere penge på sponsorer, og den topper 1. division inden forårspremieren i denne weekend.
De eventuelle regler for klubejere kommer allerede til at være et tema på DBU's repræsentantskabsmøde fredag og lørdag, formentlig sammen med nye relger for lejeaftaler. Står det til Vejle Boldklub, kommer det til at handle mindre om nationalitet og mere om hensigt.
- Man skal kigge på: Hvad er incitamentet for investeringen? Hvor vil man have klubben hen? Har man respekt for historien og DNA'et i klubben? Det er for mig at se helt afgørende, siger Henrik Tønder.
Mens han mener, at VB er et eksempel på en klub, der har haft gavn af udenlandske ejere, erkender han, at der også findes eksempler på det modsatte.
- Det er rigtigt, men hvis vi skal ærlige, er det ikke kun internationale investorer. Det kan også være nationale, siger Vejle-direktøren uden at ville sætte klubnavne på.
Læs også:DBU-boss ser faresignaler i mange udenlandske ejerskaber
- Der skal være en forståelse for, hvilken klub man kommer ind til. En ide med, hvad man gør. Det må være det afgørende, uanset om det er danske eller udenlandske investorer.
Den slags kan dog være svært at fastsætte regler ud fra, medgiver Henrik Tønder. Men han hilser Divisionsforeningens ønske om at diskutere klubejerskaber velkommen.
- Der er givetvis nogle rammer, man kan lægge over det. For mig at se er det fint, at DBU og Divisionsforeningen kommer med input til det. Men ellers er det i høj grad op til den enkelte klub at vurdere, om det er en vej at gå.
Claus Thomsen understreger i Tipsbladet, skal det måske nævnes for en god ordens skyld, at de kommende diskussioner og eventuelt regler ikke er rettet mod udenlandske ejere.
I øjeblikket er FC Midtjylland og FC Nordsjælland fra Superligaen på udenlandske hænder. Det samme er 1. divisionsklubberne Vejle, Fremad Amager, Næstved BK og HB Køge.
Læs også:Økonom om udenlandske penge: Enten siger man ja, ellers sakker man bagud
Læs også:Nye transferregler på vej: FCM-handler bliver fremover forbudt
Læs også:FCM-boss om solgt spiller: Der var interesse fra andre klubber