Video : Tipsbladet
1. division

Endnu en dansk klub på vej på udenlandske hænder?

Endnu en dansk klub kan være på vej på udenlandske hænder. Hobro IK er aktuelt i dialog med to mulige investorer fra udlandet.

I øjeblikket ejer udlændinge ni klubber i Superligaen og 1. division, og det tal kan meget vel blive til ti inden for en overskuelig fremtid. Hobro IK, der rykkede ud af Superligaen i fjor, er i dialog med potentielle investorer.

Bestyrelsesformand Peter Christensen fortalte i sidste uge i Radio 4-programmet

4 på foden

, at klubben drøftede en mulig overtagelse med en udenlandsk investor. Over for tipsbladet.dk fortæller han, at det nu drejer sig om to.

- Lige pt. har vi to dialoger. Jeg kan ikke afsløre noget om, hvad det er. Det er jeg forpligtet til ikke at gøre. Jeg vil ikke risikere, at man kan regne ud, hvem det kunne eller ikke kunne være. Vi er så tidligt i processen, at jeg ikke vil komme mere ind på det, siger han.

Det er ellers ikke, fordi Hobro IK er aktivt opsøgende, men klubben får med jævne mellemrum henvendelser. Peter Christensen, der har været Hobro-formand i et år, siger, at han kender til to tidligere dialoger, som ikke er endt med aftaler.

Allerhelst ville Hobro IK gerne fortsætte med nogle lokale pengefolk ombord, men klubben er nået til den konklusion, at hvis den skal forblive i toppen af dansk fodbold, har den brug for en større økonomi.

- Vi har i princippet ikke nogen store ønsker om at blive overtaget af en investor, men vi kan godt se, at det at klare sig i den øverste del af dansk fodbold kræver flere penge, end man umiddelbart kan skaffe i området, som Hobro ligger i. Derfor er vi nødt til at se på mulighederne, siger Peter Christensen.

- Egentlig ville jeg allerhelst have, at det var en lokal investorgruppe. Det ville være et drømmescenarie, men det er ikke muligt lige nu. Derfor kigger vi på, hvad der ellers er.

Selv om Hobro-ledelsen fører dialog med to potentielle investorer, skal man ikke forvente, at en aftale falder på plads lige med det første. Dels er snakkene endnu i en "meget tidlig fase", dels vil Peter Christensen og co. gerne være grundige i deres forarbejde.

Sporene fra andre danske klubber skræmmer.

- Vi undersøger, om de har en plan, der kan passe til vores klub. Fordi vi har set skræmmeeksempler på, hvad der kan ske, når man ikke får den rigtige investor ind, eksempelvis i Vendsyssel. Vi ville være kede af at komme i sådan en situation, siger han om den nordjyske konkurrent, hvor lønnen til de ansatte nåede at udeblive i nogle hektiske døgn i foråret, inden klubbens tidligere ejere trådte til og købte den tilbage.

- Næstved har vi også brugt som et skrækscenarie. I begge tilfælde har lokale folk har trådt ind og reddet klubberne, men det tør vi ikke binde an på. Det er supergodt for dansk fodbold, at nogle gør det, men det er måske udryk for, at man skal gøre forarbejdet bedre, så man ikke kommer i den situation.

I øjeblikket er Superliga-klubberne FC Midtjylland, FC Nordsjælland, SønderjyskE og Vejle Boldklub på udenlandske hænder. I 1. division gælder det FC Helsingør, Jammerbugt FC, HB Køge, Fremad Amager og Esbjerg fB.

Så sent som torsdag slog Randers FC fast, at klubben fortsat er til salg.