Video : Tipsbladet
Superliga

Vilde køb forude: De styrer Superligaens deadline

ANALYSE: Top 5-ligaernes transfervinduer er lukket, og det betyder rigtig meget for det, der sker i Superligaen i de kommende døgn frem mod transferdeadline mandag aften.

Det er slut med køb i Premier League, La Liga, Bundesligaen, Ligue 1 og Serie A indtil januar, og der skete jo rigeligt i de store ligaer, blandt andet med Real Sociedads spektakulære køb af Orri Oskarsson.

Og Superligaen er ikke et lukket kredsløb, hvor man selv bestemmer og dikterer det hele.

Jeg har set nærmere på fem faktorer og potentielle handler, vi skal holde øje med i de kommende døgn, og hvor det betyder noget, at klubberne i Top 5-ligaerne nu ikke længere kan købe spillere fra eksempelvis Superligaen.

FCK køber én eller to angribere
Med mindre man bor i en hule på Antarktis uden en af Elon Musks satellitter hængende over hovedet til at levere internet, ved man, at FCK har solgt Orri Oskarsson særdeles dyrt.

Pengene er rare, men forhandlingspositionen kræver is i blodårerne med transferdeadline mandag nat.

FCK har naturligvis set på alternativer, så de kommende timer og 2 1/2 døgn kommer til at flyde med angriber-rygter.

Så hvem vil sælge uden at torpedere egen sæson og til hvilken pris, hvem er til overs, og påvirker de forskellige deadlines i forskellige lande (klubber i Top 5-ligaer kan jo ikke købe en afløser nu og vil nok helst slippe folk, der er til overs) noget?

Foto: Alamy

Det er også en test af nerverne, for går man med kun én ny og bruger så de unge, Claesson, Larsson og de andre forward- og kant-typer til rotation, eller henter FCK to nye angribere ind?

Det eneste sikre her er, der kommer til at ske noget.

Harder-salget er ikke dødt, tværtimod
Hvad sker der for, at der ikke var en afklaring af Harder-salget i aftes - så er den vel død?

Tanken er jo nærliggende, for hvem gider købe en kongedyr angriber, man ikke kan spille med omgående?

Nu er Sporting og Portugals transfervindue åbent lige så længe som Superligaens, men måske er forklaringen en anden.

For FC Nordsjælland og Brighton er jo ikke som de fleste andre.

De to klubber henter systematisk spillere, der ikke bliver kørt til storskrald efter seks uger, hvis de er ikke er blevet Ballon d’Or-kandidater og har væltet Premier League og Superligaen.

Foto: Alamy

Og det samme med salg - hvem siger, spilleren skal iføre sig sin nye trøje i det sekund, man trykker ‘afsend’ på pressemeddelelsen om handlen?

Brighton og FCN gjorde det meget specielle ved Osman-transfer, der blev indgået få dage efter deadline 1. februar og sendte Osman til England 1. juli.

Bemærkede I den her detalje om, at Sporting og FCN i første omgang talte om en transfer i sommeren 2025?

Jeg er ingen Sherlock Holmes, men husk på, hvor ligeglad Brighton er med ‘plejer’, hvilket også forklarer, de og Sporting vil give så meget for en 19-årig med syv ligamål.

Hvis vi forestiller os, Brighton-cheferne ikke har destrueret alle noter og filer på Harder med tårerne piskende ned ad kinderne, fordi de ikke i aftes her og nu fik en angriber, der ikke er plads til truppen, passer det hele sammen.

FCN har Harder til nytår eller næste sommer, så næste mand bliver klar, Brighton eller Sporting får en mere moden angriber, de alligevel ikke for alvor har plads til at give de værdifulde spilleminutter, og så er alle glade, ja selvfølgelig ud over, at klubberne 'snyder' ved ikke at følge de normale spilleregler om kun at tænke på nu'et på transfermarkedet.

Vi kan se interne handler i Superligaen mandag
I Superligaens topklubber er der stadig spillere, der næppe får megen spilletid i efteråret i deres nuværende klub, men som er rigeligt gode til at spille hver weekend i Danmarks bedste række. Tænk Mathias Greves skifte fra Brøndby til Randers og Thomas Jørgensens fra FC København til Viborg FF.

Og der er profil i midten og bunden af rækken, der kunne gøre det godt i en af topklubberne, nu hvor et skifte til en Top 5-liga i første omgang er udsat til januar.

Der er selvfølgelig stadig en række lande, man kan sælge spillere til som Portugal, Belgien, Holland, Tyrkiet, Tjekkiet og Schweiz, men med Top 5-ligaerne afviklet kan det åbne øjnene for de interne handler.

Foto: Alamy


Brøndby ser ud til at holde på profilerne
Det er lidt af en præstation i sig selv, hvis Brøndby IF også kommer gennem de kommende dage uden at sælge Mathias Kvistgaarden, Yuito Suzuki eller Nicolai Vallys.

Med Top 5-ligaernes vinduer lukket er mulighederne for salg stærkt indskrænket, og klarer Brøndby sig også gennem de næste døgn uden at miste profilerne, er det altså en stor sejr sportsligt.

Det er måske ikke så sexet, som nogle gerne vil have, at et transfervindue er med et festfyrværkeri af indkøb, men det kan altså noget at holde på så dygtige folk en halv eller hel sæson til.

Bare spørg hos søndagens modstander og rival FC København, om det med garanti er skæppeskønt med en masse køb og salg inden for få uger.

Bliver de tre, vil det selvfølgelig også lægge en dæmper på, hvad Brøndby selv gør frem mod deadline mandag aften.

Har AGF noget i ærmet?
Der er netop nu Fan Walk i Århus fra Ingerslevs Boulevard og de 20 minutters gåtur til stadion, hvor man tager mod spillerne cirka klokken 14.30.

AGF har en interessant midtbanespiller i Kristian Arnstad på vej, men sker der andet de kommende døgn?

'GF er bevidst om, man har fået en god start i Superligaen, og man gerne vil have alt det momentum, man kan med ind i et 2025 og 2026, hvor man skal spille i lånte lokaler oppe i Vejlby i den nordlige del af byen.

Vi skal i hvert fald nok holde grundigt øje.