Video : Tipsbladet
Generelle

Vild krig: Udløser det Haaland-transfer i 2022?

ANALYSE: Erling Haaland har tydeligvis niveauet til at spille for en af verdens fem bedste klubber, men det er måske ikke den eneste grund til, at han og hans lejr har travlt med at få et klubskifte på plads.

Man behøver ikke være Pep Guardiola for at kunne analysere sig frem til, at Erling Haaland er en verdensklasseangriber, der inden for et par år kan være dygtig nok til at vinde Ballon d'Or, hvis ellers Lionel Messi og Cristiano Ronaldo nogensinde slipper deres greb om den kåring.

Haaland har scoret 79 mål i 77 betydende kampe for Borussia Dortmund, herunder 15 gange i 13 europæiske opgør, bare lige for at understrege, at hans statistik ikke er pumpet op i walkover-kampe i DfB-pokalen.

Billedet var identisk for Red Bull Salzburg, hvor han nåede 29 mål i 27 kampe, og selv på Norges ellers noget jævne landshold scorer Haaland i tæt på hver kamp.

Og det er ikke engang så meget disse tal, det handler om, som hvor god Haaland helt åbenlyst er.

Selv de bedste forsvarsspillere i verden skal stå på tæer for at matche den unge nordmand fysisk, han deltager i presspillet og de defensive opgaver, han bliver bedt om, uden at kny, og i det hele taget skal der meget til at få den unge spiller ud af balance.

Personligt havde jeg Erling Haaland som nummer fire i Ballon d'Or-afstemningen for en måneds tid siden, hvor nordmanden endte som nummer 11, og jeg vil blive overrasket, hvis han ikke en dag vinder den kåring.

Til gengæld er Erling Haalands klubkarriere og det kommende valg af superklub, der helt indlysende snart kommer, ikke lige så ukompliceret, som nordmanden er som fodboldspiller.

Sagen er, at det er superagenten Mino Raiola, der repræsenterer Haaland.

Det gjorde Raiola også sammen med Erling Haalands far Alf-Inge, da valget af ny klub omkring nytårsskiftet faldt på Borussia Dortmund frem for den hob af superklubber, der allerede dengang ville gøre ekstremt meget for at hente den unge nordmand.

Vi kender ikke de præcise detaljer i de aftaler, der lå til grund til Dortmund-skiftet og lige nu påvirker Haalands fremtidige klubvalg.

Til gengæld ved vi via det enorme datalæk i Football Leaks, hvordan Raiola tidligere har skruet sine aftaler sammen i forbindelse med Paul Pogbas skifte fra Juventus til Manchester United, og hvordan Raiola tidligere har arbejdet sammen med Borussia Dortmund om Henrykh Mkhitaryan.

Politiken kunne i 2017 vise, hvordan Mino Raiola på det tidspunkt i alt havde tjent 365 millioner kroner på Paul Pogbas klubvalg og transfer fra Juventus til Manchester United, der dengang gjorde Pogba til den dyreste fodboldspiller nogensinde.

Mino Raiola repræsenterede både Paul Pogba som agent og de købende og sælgende klubber Manchester United og Juventus på forskellig vis i tilblivelsen af megahandlen og forberedelserne i månederne og årene op til.

På samme vis havde Raiola enorm indflydelse på Henrykh Mkhitaryans skifte fra Dortmund til Manchester United i 2016, fordi Raiola ifølge Politiken og dokumentationen fra Football Leaks havde konstrueret aftalerne med Dortmund i forbindelse med armenierens oprindelige skifte fra Sjakhtar Donetsk i 2013 sådan, at det ville koste Dortmund kassen at sige nej til et salg.

Og så er vi fremme ved Erling Haaland.

Vi har som sagt ikke kontrakten og andre aftaler omkring nordmanden, men man kan læse sig til, at Erling Haaland tilsyneladende har en frikøbsklausul, der bliver aktiveret til sommer.

Samtidig er Mino Raiola og flere af hans kolleger i verdenseliten som Jorge Mendes og Jonathan Barnett særdeles utilfredse med den kommende transferreform, der ser ud til at blive indført i 2022, måske allerede til sommer.

Forslaget har allerede været til behandling i flere FIFA-udvalg og vendt i FIFA's øverste råd, FIFA Council, og blandt de vigtigste tiltag er en loft på agents honorarer i en transfer på 10 procent af den samlede transfersum, som den sælgende klub må betale en agent, mens agenten også maksimalt må få tre procent af en spillers årsløn i aflønning fra spilleren.

Læs mere i Nick Harris' fremragende artikel fra 11. december 2021:

Som sagt: Jeg aner ikke, hvordan aftalerne i forbindelse med Erling Haalands ophold i Borussia Dortmund er udformet.

Men måske kan man forestille sig, at Mino Raiola har god grund til at få en aftale på plads, før nye, potentielt revolutionerende regler på transfermarkedet og for agenter bliver vedtaget, regler som vil lægge låg på de kommissioner, Raiola altså tidligere har fået ifølge lækkede dokumenter (som Raiola, skal det retfærdigvis skal siges, har sagt ikke er rigtige eller ikke tegner et retvisende billede).

Der er trods alt tale om den måske mest attraktive unge angriber i verden, som angiveligt har en frikøbsklausul på beskedne 75 millioner euro, svarende til omtrent 550 millioner kroner.

Selv på et coronapræget transfermarked er det billigt og kan åbne for, at også agentens kommission, som der siden 2015 ikke har været noget loft på i de internationale regler, kan blive en faktor i Haalands valg af ny klub.

Raiola og andre af verdens største agenter har raslet med sablen og truet med søgsmål for milliarder, hvis lofterne på deres kommission bliver vedtaget af FIFA.

Indtil da har agenterne og deres samarbejdspartnere i blandt andet klubverdenen al mulig grund til at få handler på plads, mens der endnu ikke er vedtaget nye internationale regler, og det er i høj grad værd at have med i overvejelserne, når vi følgerne rygterne og tilbuddene på topspillere som Erling Haaland men også spillere i lagene under i de kommende uger og måneder.