Video : Tipsbladet
Superliga

Kæmpe krise: Vejle er desperat efter ny ejer

KOMMENTAR: Ivan Prelec havde ikke mere at komme med i Vejle, men det, klubben virkelig har brug for, er en ny ejer.

Ni kampe, ni nederlag og et besøg af FC København i weekenden.

Det var oplagt, at Ivan Prelec i dag ville stoppe som cheftræner i VB.

Men det er helt i toppen af klubben, at der er allermest brug for udskiftning.

Der er kun otte point op og 69 at spille om, så naturligvis er Vejle hverken helt eller halvt døde i Superligaen.

Men der ser meget skidt ud, og det havde rumlet i sidste uge om en Prelec-opsigelse og et trænerskifte i den kommende landsholdspause i oktober.

Det blev så nu, da den vigtige kamp mod Sønderjyske blev tabt på en Marc Dal Hende-scoring inde i 97. minut i kampen, og rumænske Mihai Teja kan kun gøre det bedre i tabellen og med en underskudsramt trup.

Men det her handler ikke ret meget om en træner, der ikke havde flere håndtag at hive i, men meget vel kan få en god karriere herfra.

Ivan Prelec meddelte allerede Vejle Boldklub i begyndelsen af sidste uge, at han gerne ville stoppe. Foto: Alamy

Den tidligere Dinamo Zagreb-assistent kan tage med sig, han fik gjort Nathan Trott og Oliver Provstgaard til Superliga-profiler og German Onugkha til topscorer i rækken, hvilket krævede en overmenneskelig trænerfaglig og pædagogisk indsats af den unge kroat. Det har andre klubber bemærket.

Det handler mere om en sportschef, der fejlede på transfermarkedet i sommer.

Læs historien om, at Vejle Boldklub er til salg

Men altoverskyggende handler det om en ejer, Andrej Zolotko, og hans bagland, der ikke har mere at give Vejle Boldklub og holder klubben tilbage.

Tegnene var der i vinter.

Cagdas Senyürek, manden med det misvisende CV og dårlige ry, nåede jo ikke frem til opløbsstrækningen til et køb af Vejle Boldklub uden, at Andrej Zolotko havde nikket ja til, at han var interesseret i at sælge VB til manden.

Vejle har mistet tre af sidste sæsons største profiler i German Onugkha (på billedet), målmand Nathan Trott og midtstopper og anfører Raúl Albentosa. Foto: Alamy

Og det blev stjerneklart i sommer, hvor Nathan Trott og German Onugkha endte i FC København, og Oliver Provstgaard var røget afsted for et rekordbeløb, hvis ikke Lecce, tilsyneladende, havde trukket sig fra en handel.

Hvor var de stærke, driftssikre erstatninger, man kunne have hentet for en brøkdel af pengene og med visheden om, at Provstgaard selvfølgelig ryger dyrt i 2025 i stedet, krydret med et par lovende navne?

Det kunne Vejle sagtens have haft råd til.

I stedet kom Emmanuel Yeboah fra Brøndby IF uden nævneværdig førsteholdsfodbold i meget lang tid på en lejeaftale og nye, ukendte folk fra Aberdeen, Aserbajdsjan og Almere, der indtil videre ikke har gjort noget indtryk ud over at være i truppen i katastrofestarten.

Det er sløjt af sportschef Marius Nicolae, da især når sommerens afgange var telegraferet mange måneder i forvejen.

Men det starter og stopper ved Andrej Zolotko og hans bagland.

Den ny Vejle-træner Mihai Teja får sin sag for. Foto: Alamy

Man kan undre sig over og gisne om, hvorfor Zolotko dog ikke har gjort mere for at passe på Vejle siden oprykningen eller, mere kynisk, bare forsvare sin investering, hvor der jo er brugt millioner på nyt træningsanlæg for relativt nylig.

Hvorfor dog lade klubben sejle så meget, når konkurrenterne i Superligaen slår klubrekorder for køb og salg af spillere, og også hold nede i 1. Division har store armbevægelser?

Det er uomtvisteligt, at Vejle er til salg, og der har sandsynligvis også været andre interesserede efter fantasten Cagdas Senyürek.

Men nu kan det meget vel være for sent for denne omgang i Superligaen, med mindre den ny cheftræner og truppen og staben kan udøve et endnu større mirakel end for et år siden, hvor man også kom tilbage fra en byge af nederlag i indledningen af sæsonen, men altså havde Nathan Trott, German Onugkha og Raúl Albentosa på lønningslisten.

Vejle har under alle omstændigheder brug for en ny ejer, og mange VB-fans ønsker givetvis en lokal ejerkreds, hvilket der ikke er noget at sige til efter den sportslige nærdødsoplevelse i begyndelsen af året.

Det kan blive en ny gyser, men noget skal der ske, senest på mellemlangt sigt, uanset om den Mihai Teja med blandt andre en ny fysisk træner med en nær fortid i Atlético Madrid udøver nye mirakler i de kommende otte måneder.