Video : Tipsbladet
Superliga

Teenagere smadrer Superligaens transferrekord

FC Nordsjælland giver i 2024/25 endnu flere unge chancen, men FCM, Brøndby og FCK skal ikke vide sig sikre i medaljekampen fra en klub med voldsomme ressourcer i ryggen.

Transfervinduet i Superligaen er lukket, og et af de steder, hvor der virkelig er overskud på finanserne efter sommermarkedet, er i FC Nordsjælland.

Ja faktisk slår FC Nordsjælland ligesom FC København salgsrekorden for et enkelt transfervindue i Superligaens historie med Ibrahim Osman, Conrad Harder og Adamo Nagalos store udlandstransfers, hvilket er en af ligaens større ironier, når nu baglandet og klubben faktisk ikke har brug for de omkring 400 millioner kroner, der kommer i kassen fra spillersalg i sommeren 2024.

Nordsjællænderne og deres bagland vælger i denne sæson at holde lidt igen og give endnu flere talenter chancen med Mark Brink som det eneste større køb.

Men det betyder ikke, FCN slapper af eller på nogen måde melder sig ud af den fremtidige topkamp, som vi ser nærmere på her i vores serie om de 12 Superliga-klubber og deres sommer-transfervinduer.

FC Nordsjælland
Anslået spillerbudget i 2024/25: 70 *
Transfervinduet sommeren 2024
Køb: 11
Salg: 377 / 417* millioner kroner
Dyreste nye spiller: Mark Brink, købt i Silkeborg IF

* Salget af Mohamed Diomande blev først gennemført denne sommer efter forårssæsonens lejeaftale, men Tipsbladet regnede også Diomandes salg med i vinter-regnskabet, da sommerens frikøbsklausul i praksis var garanteret.

Alle tal er angivet i millioner kroner.

Handlerne
Efter to års satsning på at nå toppen og sidste års tur i Europa kom der nogle naturlige, planlagte afgange denne sommer krydret med et uventet kæmpesalg af Conrad Harder.

Så FCN-truppen er nok tyndet en anelse mere ud, end planen var, men med ti kampe tilbage i ligaen i efteråret valgte man at holde igen med indkøb og kan og vil sandsynligvis justere og bringe folk ind til vinter, når Marcus Ingvartsen og Jeppe Tverskov drager til San Diego i det sydlige Californien.

Tipsbladets bud: Her er de om et år
FC Nordsjælland tager et skridt tilbage i forhold til selve forbruget på førsteholdet for at give talentfabrikken chancen. Men man kommer stadig til at stå på tæer efter profiler, og lur os, om ikke FCN til januar ved Marcus Ingvartsen og Jeppe Tverskovs skifte til San Diego eller næste sommer rører på sig i form af et par stærke profiler ved siden af de mange unge.

Spillerbudgettet: 70 millioner kroner *
Når Marcus Ingvartsen og Jeppe Tverskov er ude af FC Nordsjællands budget til vinter, dykker Superliga-budgettet sådan set under dette beløb.

Men det er meget besværligt at gøre FC Nordsjællands budget og Superliga-hold op på denne måde, for akademiarbejdet i Farum er det absolut dyreste i Superligaen sammen med FC Københavns og også foran FC Midtjyllands og Brøndbys, mens det internationale talentprogram i Right To Dream, hvor der nu også snart kommer spillere fra USA og Egypten, også er voldsomt dyrt.

Så man kan sagtens føje mange flere millioner kroner til og placere det tæt på Brøndbys for at få det reelle indtryk af satsningen på fodboldholdet i Farum, der jo helt indlysende har nydt og nyder godt af det væld af unge spillere, man får op i Superligaen, bruger og for nogles vedkommende sælger rekorddyrt til udlandet.

Læs også, hvordan et spillerbudget fungerer

Analyse
FC Nordsjælland er noget nær unik på transfermarkedet, især nationalt men også på mange måder globalt.

Man skruer faktisk ned for forbruget denne sommer og sæson, ikke fordi man skal, men fordi man vægter det højt at give lovende spillere fra årgangene 2006 og 2007 chancen, og på den måde starte en cyklus forfra efter at have satset på topresultater i 2023 og 2024, hvilket gav sølv og en tur i Conference League.

Conrad Harder (i midten) er nu skiftet til Sporting Clube og skal spille Champions League. Foto: Alamy

Men FC Nordsjælland er en notorisk svær størrelse i forhold til budgetter og forbrug, for tager vi ungdomsakademiet i Farum og den internationale akademisatsning med, koster ungdomsarbejdet i hele organisationen mere end Superliga-holdet.

Så når spillere som Andreas Schjelderup, Ernest Nuamah, Ibrahim Osman og nu her folk som Conrad Harder og Sindre Walle Egeli slår igennem, har FC Nordsjælland og Right To Dream reelt investeret et markant millionbeløb for at gøre dem og andre jævnaldrende klar til at blive fodboldstjerner.

Her og nu bygger FC Nordsjælland, med et mål om en solid Top 6-placering og meget gerne Europa, frem mod 2025 og 2026, men viser muligheden sig på transfermarkedet eller i tabellen som efter et flot efterår i 2022, er der ikke langt til, at FCN igen skruer op og rækker ud efter et mesterskab.

Og på sigt er det spillere som Mathias Jensen, Andreas Skov Olsen, Mikkel Damsgaard og Victor Nelsson, FCN drømmer om som de erfarne stjerner, de unge kan læne sig op ad, som Ingvartsen har været det seneste år. Og det mener nordsjællænderne ikke i overført betydning men meget bogstaveligt – det her er et topprojekt i Superligaen, selv om man lige nu holder lidt igen.