Video : Tipsbladet
Superliga

Særlig finte kan rykke Superliga-transferdeadline

ANALYSE: Superliga-klubberne har indtil næste mandag til at købe færdigt, men denne sommer kan større udenlandske ligaer reelt tvinge den danske liga til allerede at blive færdig på fredag.

Det står sort på hvidt i FIFA's globale transfer-kalender.

Superligaens transfervindue er åbent indtil midnat mellem 2. og 3. september, Tipsbladets vagtskema er fyldt totalt ud den dag og aften (køkkenet laver burgere og milkshakes), og det skal nok blive en fest som sædvanligt, selvom meget også kommer på plads i den sidste håndfuld dage før deadline – som sædvanlig.

Men måske burde vi også holde særdeles godt øje med, hvad der sker på fredag, 30. august. Ja måske burde vi endda se det som Superligaens første transferdeadline, før der er opsamlings-heat for de sløve i weekenden og på mandag.

Det er fair, hvis du er lidt forvirret nu, for hvorfor skriver jeg nu, at der er to deadlines, når fakta er, at der kun er én for Superligaen?

For at få forklaringen skal vi se nærmere på den internationale transferkalender igen og på, hvor stærk Superligaen er og ikke er i sammenligning med andre ligaer i Europa.

En god kilde fortalte mig for nylig, at de fem store ligaer i England, Italien, Tyskland, Spanien og Frankrig tidligere på året forsøgte at blive enige om en ny transferdeadline, så de alle fem lukkede deres vindue 15. august.

Klubberne i topligaerne har transferdeadline fredag 30. august, og det påvirker også Superligaen, selv om deadline her til lands først er om aftenen 2. september. Foto: Alamy

Den kunne ligaerne ikke blive enige om, fordi Europa-deltagerne ville have indtil efter Europa-lodtrækningerne til at få købt spillere.

Men Premier League, Ligue 1 og La Liga blev enige om at lægge deres transferdeadline fredag 30. august, mens Serie A ifølge FIFA's officielle kalender har et døgn senere, 31. august.

Kun Bundesligaen har valgt en deadline 2. september sammen med Superligaen og Holland, hvorefter andre ligaer som den belgiske, tyrkiske og portugisiske laver opsamlings-heat derfra og indtil midt i september.

Det er de store ligaer, der svinger taktstokken og smider de store millionbeløb for nye spillere, og hvis der skal betales virkelig store beløb i prisklassen på 75 millioner kroner og opefter i Superligaen, skal topligaernes klubber sandsynligvis stå bag buddene.

Der er måske ikke nogen af rækkens største profiler i de største klubber, der pinedød skal afsted nu.

Men omvendt er en række af dem på radaren i udlandet, og skal de skifte klub, skal det altså ske senest fredag aften, eller for italienske klubbers vedkommende lørdag, mens tyskerne med deadline nogle timer før Superligaen alligevel sjældent køber spillere i de sidste timer af et transfervindue.

Det betyder, at den kvikke Superliga-klub altså ikke giver alle medarbejdere fri torsdag og fredag eller planlægger en firmatur i teatret med alle mobiltelefoner slukket.

Det kan komme til at vende to veje, muligvis fra enkeltsag til enkeltsag.

I nogle tilfælde kan det være et pres for Superliga-klubber, der vil hente attraktive spillere i en af de store ligaer med deadline fredag, fordi man skal være klar til at trække i aftrækkeren fredag 30. i stedet for mandag 2., og en sælgende klub skal have en afløser klar først.

Det kan også sætte en sælgende Superliga-klub under pres, hvis man vil line en afløser for en profil på vej til en af topligaerne op, før man tillader denne vitale stjernespiller at tage af sted.

Til gengæld kan de ekstra døgn give Superliga-klubber en ekstra mulighed for at hive gode spillere fra reserveroller i større ligaer ind.

Storklubberne vil lørdag, søndag og mandag have klarhed over deres trupper og kan give løbepas til folk, de gerne vil af med.

Det kan være en fordel for Superligaen, at de spillere ikke længere drømmer om at komme til en anden klub i en af topligaerne, men i stedet må tage til Superligaen, hvis de vil spille fodbold i efteråret. Det er også med det ræsonnement, eksempelvis ligaerne i Belgien og især Portugal og Tyrkiet har givet egne klubber en fordel gennem mange år ved at holde ekstra længe åbent i september.

Men det er værd at være forberedt på sammenlignet med de normale sommer-deadlines, hvor Superligaen plejer at lukke transfervinduet i samme minut som de store i Europa.