Video : Tipsbladet
Premier League

Rivaler amok over 'ulovlig' transferfidus

ANALYSE: Flere Premier League-klubber er tilsyneladende involveret i en kreativ transferfidus, der får rivalerne op i det røde felt, og som minder meget om en sag, der fik politiet til at efterforske Juventus og FC Barcelona.

Mens EM buldrer derudaf og storklubberne i Europa har et sjældent pusterum med lidt mindre stress og alarm end normalt, har flere markante klubber i Premier League tilsyneladende lavet en finte, det har fået flere rivaler til at rase, og Premier League til at love, man efterprøver alle handler denne sommer.

Det handler om en lille håndfuld handler i sidste weekend, der fik alarmklokkerne til at ringe hos rivaler og inde på Premier Leagues kontorer i London.

Everton og Aston Villa købte Tim Iroegbunam og Lewis Dobbin af hinanden for beløb i omegnen af 80 millioner kroner. Og det er ok, hvis du ikke har hørt om dem, for det har de færreste uden for ungdomsmiljøet i England.

Chelsea er i færd med at købe Omari Kellyman fra Aston Villa for over 150 millioner kroner, mens den Chelsea-ejede back Ian Maatsen, der har spillet på leje i Dortmund, ryger den anden vej.

Newcastle og Everton er tilsyneladende også interesserede i at bytte spillere, hvor den tidligere OB'er Yankuba Minteh nævnes som emne for Everton, mens den tidligere landsholdsaktuelle englænder Dominic Calvert-Lewin rygtes den anden vej.

Sådan fungerer finten
Der er naturligvis intet forbudt i at handle spillere, men flere af disse klubbers rivaler i Premier League raser i kulissen over, at handlerne her før afslutningen på regnskabsåret på søndag handler om at leve op til Premier Leagues licensregler og meget lidt om fodbold eller de unge spillere, der bliver handlet.

Finten er bestemt før set i fodbold, og den er kontroversiel.

Regnskabspraksis i fodbold er, at så snart en spiller bliver solgt, bliver hele beløbet bogført i det pågældende regnskabsår.

Everton har økonomiske problemer, der stikker langt dybere end blot at overholde PSR-reglerne, men derfor forsøger klubben stadig i håbet om at undgå nye pointstraffe i Premier League. Foto: Alamy

Typisk bliver pengene i en transfer betalt i flere rater, så en spiller til 150 millioner kroner måske koster 75 millioner kroner her og nu, og så yderligere 37,5 millioner kroner i to rater i de efterfølgende 12-24 måneder. Men de 150 millioner kroner bogføres med det samme uanset det faktiske cash flow.

Til gengæld er det regnskabsteknisk billigere at købe den samme spiller til 150 millioner kroner.

Der skal transfersummen afskrives linært over kontraktperioden. Så hvis spilleren har fået en femårig kontrakt, koster han 30 millioner kroner per år i de kommende fem års regnskaber, uanset at pengene næsten altid bliver betalt inden for de første 18-24 måneder.

Så hvis vi tager eksemplet med Everton og Aston Villas 'bytte' af unge spillere, kan begge klubber her og nu bogføre indtægter omkring 80 millioner kroner, mens Everton og Villa regnskabsteknisk kun har udgifter for 27 og 20 millioner kroner, da de to spillere har fået kontrakter på tre og fire år.

Fordelen? For begge klubber er der nu bedre chancer for, at man lever op til Premier Leagues såkaldte PSR-regler, i stil med UEFA's Financial Fair Play, hvor for store underskud kan give pointstraffe, som finanskrise-ramte Everton fik i 2023/24-sæsonen.

Ophedet situation
Det har gjort flere konkurrenter i Premier League rasende, fordi det ses som en uærlig måde at omgå reglerne, så Everton, Newcastle og de andre kan bruge flere penge, end man ifølge det fælles aftalte regelsæt må.

Det kommer efter en vild sæson i England, hvor Everton og Nottingham Forest fik pointstraffe for brud på reglerne om netop underskud på deres regnskaber, og hvor bagtæppet er Premier Leagues efterforskning og kommende høring om Manchester Citys 115 påståede brud på finansregler, som i nogle tilfælde strækker sig over 10 år tilbage.

De involverede klubber og deres fans mener, der er tale om rimelige transfers af unge spillere, der allerede i årevis er blevet handlet hamrende dyrt i Premier League, også selv om de nærmest ikke har spillet en ligakamp endnu.

Cole Palmer (i midten) har været en åbenbaring for Chelsea i 2023/24-sæsonen efter et skifte fra Manchester City. Foto: Alamy

Og tre af de 11 spillere, der tirsdag aften spillede 0-0-kampen mod Slovenien færdig for England, røg i nogen grad videre fra deres første seniorklub netop for at leve op til de her finansregler, hvorefter de fik et senior-gennembrud - både Marc Guéhi, Cole Palmer og Anthony Gordon nåede deres nuværende niveau, fordi Chelsea, Manchester City og Everton havde god gavn af at sælge de unge spillere i jagten på balance i PSR-regnskabet.

Aston Villa har også truet med at lægge sag an mod Premier League på grund af reglerne, mens Chelsea har solgt to hoteller for omkring 700 millioner kroner til et andet selskab, klubbens ejere kontrollerer, tilsyneladende også for at leve op til PSR-reglerne.

Men kritikerne ser en form for kreativ bogføring for sig, der i andre lande har ført politisager med sig.

Den mest berømte og nylige var italienske myndigheders tjek af Juventus for oppustede handler med en 'bytter' med FC Barcelona og Juventus af Arthur Melo (til Catalonien) og Miralem Pjanic (til Torino) som det vildeste tilfælde – her talte vi beløb omkring en halv milliard danske kroner.

Ifølge Daily Mail har Premier League nu lovet, at samtlige transfers denne sommer bliver set grundigt efter for at forhindre spekulation, og at der sker handler til urimelige priser.

Det kan blive svært at bevise, for ikke at sige meget svært, men der venter en sommer, hvor alle våger over alle, og da ikke mindst i de kommende dage frem til søndag aften, hvor vi runder 30. juni og 2023/24-regnskaberne i Premier League lukker.