Jacob Neestrup begynder at ligne Ståle Solbakken
Foto: Getty Images
Superliga

Jacob Neestrup begynder at ligne Ståle Solbakken

LEDER: Jacob Neestrup er selvsagt langt fra at matche Ståle Solbakkens otte mesterskaber som FCK-træner, men Neestrup er kommet godt fra land.

DENNE LEDER ER FRA TIPSBLADETS TRYKTE UDGAVE FREDAG 7. APRIL 2023.

Det er forår, der skal sikres overlevelse eller Europa-pladser rundt om i Danmark og Europa, og trænere får derfor stukket fyresedler ud i en lind strøm.

Herhjemme har FC Midtjylland, AaB, Randers FC og Esbjerg af forskellige årsager fået ny boss, siden landsholdene samledes i anden halvdel af marts.

Og ovre i England har Chelseas ejer Todd Boehly med de, måske, bundløse lommer fået nok af overmatchede Graham Potter, ligesom Brendan Rodgers røg i weekenden efter flere andre fyringer i ligaen på det seneste.

Mandag i denne uge røg så et par trænere i La Ligas farezone, og jeg kan sagtens fortsætte rundt i Europa men skal nok spare jer i denne omgang.

Lad os bare nøjes med at konstatere, det er et udsat job at være cheftræner.

Så lad os for en sjælden gangs skyld i disse spalter koncentrere os om et trænerskifte, der går godt: FC Københavns ansættelse af Jacob Neestrup.

Jeg var skeptisk.

Ikke så meget på grund af Neestrup, der havde et fremragende ry fra tiden i Viborg og ungdomsrækkerne, men på grund af FCK’s situation.

Man var kommet i Champions League, ja, man havde vundet mesterskabet, men man tabte igen og igen i Superligaen med et uhyggelig lavt bundniveau med tanke på, at det er FCK.

Kunne Neestrup virkelig fikse det, og så endda uden Zeca, der røg ud kort inde i sæsonen?

Det begyndte med for mange uafgjorte, der pustede til tvivlen om det her FCK-hold, men jeg må bare sige, at den er gjort til skamme.

10 points hul til FC Nordsjælland i vinterpausen er nu to point i forspring, efter man kringlede en svær kamp mod FCN og vendte 0-1 og truende tristhed til en sejr, hvor man igen igen kværnede modstanderen ned.

Der var lagt op til, at FCK skulle vinde i klassisk FCK-stil med ‘Corner’ foran boksen og et hav af indlæg.

Men, bekymrende for Andreas Cornelius, driller skader igen og igen angriberen, der har spillet 428 minutter i Superligaen, 108 i Champions League og kun har scoret i en pokalkamp.

Hvad har Neestrups svar været?

At sætte FC København op uden en reel angriber, så man har scoret 21 mål i syv kampe i foråret og ligner en forstærket udgave af det hold, der med Pep Biel som falsk nier nok var Jess Thorups stærkeste i 2021/22.

Selvfølgelig skal det være sådan. FCK har pengene til at hente Mohamed Daramy hjem for en masse millioner uden reelt at have nogen garanti for, at han er der igen efter sommerferien.

Og man har et arsenal af pågående, unge gennembrudsspillere, der scorer på skift. Og så har man undervurderede Viktor Claesson, en af 2022’s bedste Superliga-tilgange, og råd til bare lige at hente Jordan Larsson og Diogo Gonçalves i januar.

Men at gøre det, når man tager over i september, og endda efter første Champions League-kamp, er altså ikke recepten på succes.

Se Erik Hamrén og Albert Capellas, der tog over i de samme uger som Neestrup og allerede er væk igen.

Som vi beskrev i Tipsbladet for en uge siden, og som vel er alment kendt i dansk fodbold, har Jacob Neestrup en voldsomt stor stjerne i Viborg, og vi talte på redaktionen ved hans retur til FCK om, at det da lignede en kommende cheftræner.

Han har haft forudsætningerne i form af den dyreste trup nogensinde i Superligaen, ja. Men at gribe muligheden, stå for presset, tilpasse strategien undervejs og samtidig udstråle så meget FCK, som Jacob Neestrup gør, er en stor præstation.

Det kunne gå galt på tusind måder, og vel stort set kun lykkes på én.

Den ser Neestrup ud til at ramme i en vital sæson, hvor Danmark er røget ud af Europas Top 15 og dermed kun sender mesterholdet i Champions League, mens de tre andre hold ryger direkte i kvalifikationsfasen til den moderne udgave af Inter Toto-cuppen, Conference League.

Der er langt, meget langt, op til Ståle Solbakkens otte mesterskaber og fire ture i Champions Leagues gruppespil. Men indtil videre holder Neestrup kursen i et trænerjob, der de seneste snart 20 år har været forbavsende svært for alle, der ikke netop hedder Solbakken til efternavn.