Video : Tipsbladet
Superliga

Ikke idioter fordi Meister ender i Rennes

At Henrik Meister skifter til Rennes fra Sarpsborg efter at have været på radaren i adskillige Superliga-klubber betyder ikke, at samtlige chefer og scouts sov i timen og begik fejl.

Det er en af de mest afsindige, overraskende historier, der længe er set på transfermarkedet med en dansk spiller involveret.

Den unge angriber Henrik Meister skifter fra Sarpsborg i Norge til franske Rennes for et stort, tocifret millionbeløb i danske kroner, der kan accelerere op omkring 105 millioner kroner, hvis samtlige præstationsklausuler bliver indfriet.

Det er jo en ren drengedrøm, 100 procent Disney-eventyr, bare udfoldet i virkelighedens ofte rå fodboldbranche.

Det er helt bims for en angriber, de færreste fans har hørt om, og som da heller ikke står tindrende klart på Tipsbladets redaktion med en sæsons kampe i Eliteserien for en af rækkens mindre klubber og en fortid i Fremad Amager og FA 2000 i de lavere rækker.

En række Superliga-klubber kender og har fulgt forwarden, der spillede 31 kampe og scorede syv mål i 1. Division for et kaotisk, lukningstruet Fremad Amager, og som selvfølgelig også ringede højt og tydeligt med transferklokken tidligere på sommeren med fire mål mod Rosenborg.

Det er en ret interessant tendens, der her tegner sig.

Foto: Alamy

Mileta Rajovic i Watford, Benficas Casper Tengstedt (lejet til Verona) og Wessam Abou Ali hos Al Ahly, et af Egyptens og Afrikas største klubhold, er sammen med Meister nogle af de spillere, der aldrig fik et gennembrud i Superligaen men måtte forbi mindre klubber, før de bragede igenne,.

Og man kunne jo hurtigt få tanken, at Superliga-klubberne sover i timen, bør tage flere chancer på transfermarkedet og glemmer,

Rajovic, Tengstedt, Meister, Abou Ali og de andre ryger til udlandet uden en stor Superliga-karriere, og vi kan såmænd også føje en spiller som Yousuf Salech til listen, efter han aldrig fik gennembruddet i Brøndby IF efter skiftet fra HIK og udlejninger, hvorefter han nu er ved at ryge videre fra lille IK Sirius i Allsvenskan til den norske topklub Molde.

De spillere i deres form og med deres evner efter tiden i Danmark kunne jo stensikkert have spillet i gode Superliga-klubber og i toppen af rækken, men det er ikke ensbetydende med, at Superliga-direktører og scouts skal fyres hele bundet og erstattes med folk, der henter uprøvede talenter ind fra divisionerne og U/19-holdene.

Lad os tage Henrik Meister.

Som vi har beskrevet de seneste dage, kendte en række Superliga-klubber ham indgående, og der er flere på listen end dem, der er fremme offentligt.

Var det så ikke dumt, de ikke slog til?

En af de mindste Superliga-klubber eller hold i toppen af 1. Division kunne sagtens have købt forwarden med det, vi ved nu, men da der skulle tages beslutninger i 2022 og 2023, var vurderingen mere eller mindre samstemmende, at han ikke ville få den nødvendige spilletid i Superligaen.

Foto: Alamy

Skulle FC København have droppet Orri Óskarsson? Skulle FC Midtjylland have set bort fra egne vurderinger af Cho Gue-sung eller Franculino forud for det, der så viste sig at blive en DM-sæson?

Ud med Anosike Ementa eller Isak Jensen i Viborg FF? På bænken med Ibrahim Osman eller Andreas Schjelderup i FC Nordsjælland for at skabe plads?

Jeg tegner det lidt hårdt op her, men Superliga-pladser, især dem hos de seks-otte største klubber, er ikke noget, man tager en chance med eller bør gøre det.

10-20-30 kampe, hvor man prøver en spiller af, er ikke bare gratis for en Superliga-klub, hverken i toppen eller for den sags skyld i bunden, hvor man konstant slås for overlevelse.

For hver af disse fantastiske historier om det overraskende gennembrud er der 50-100 unge spillere, der også er hamrende talentfulde men ikke slår til.

Foto: Alamy

Klubdirektørerne i Bundesligaen og talentspejderne i Premier League er heller ikke lallende amatører, fordi Yann Aurel Bisseck og Nathan Trott fik flotte og fortjente gennembrud i Superligaen efter hårdt arbejde i AGF og Vejle.

For mig at se er de overraskende, senere gennembrud lige så meget eller mere en historie om, at mange klubber på stadigt højere niveau er klar til at trykke på aftrækkeren, når de ser potentiale og evner.

Et halvt til et helt år i Norge eller Sverige kan være nok til at få en stor transfer til en Top 5-liga, hvor det tidligere var normalt, at man skulle forbi FC København, FC Midtjylland, Malmö FF eller Rosenborg først.

Præcis det samme sker, når Superliga-topklubberne sælger direkte til Bundesligaen, Serie A og Premier League uden mellemstationer i eksempelvis Holland.

Transfermarkedet er i sandhed blevet internationalt og globalt, og det er mest af alt bare skønt og en fuldstændig forrygende historie for en ung fyr som Henrik Meister, der jo aldrig havde troet det her, da han spillede på tredjeholdet i BK 1903 og tilfældigvis blev set af sportschefen i FA 2000, der sandt for dyden heller ikke er nogen fodbold-stormagt.