Video : Tipsbladet
Generelle

Leder: 500 Superliga-tilskuere dufter af symbolpolitik og truer sæsonen

Jeg får da tanken, at fodboldklubber er et bekvemt mål, når der skal signaleres handlekraft, skriver Tipsbladets chefredaktør, Troels Bager Thøgersen, i fredagens leder i Tipsbladet.

I Frankrig er Paris Saint-Germain kommet helt skævt fra start i Ligue 1-sæsonen. Som om det ikke var nok med den dybt skuffende Champions League-finale har Mbappé, Icardi og flere andre fået en tur i corona-karantæne, og åbningsrunde-nederlagene til Lens og Marseille blev gjort endnu værre af tre røde kort i kampen mod den forhadte rival fra Middelhavsbyen.

I de europæiske turneringer, hvor UEFA's endnu strengere regler gælder, er flere kampe enten blevet udsat eller hold taberdømt, fordi de havde for store problemer med corona-smitte i truppen, og i England blev Phil Foden og Mason Greenwood kylet af landsholdet, fordi de efter kampen mod Island mødtes med et par jævnaldrende islandske kvinder efter aftale via Greenwoods dating-app.

Hvis fodboldverdenen troede, coronavirussen var i bakspejlet, har de seneste uger vist, at den også har tænkt sig at spille alvorligt med i den nye sæson.

Her i Danmark skruede regeringen tirsdag igen ned for det tilladte antal tilskuere til Superliga- og andre fodboldkampe til 500 personer.

Denne gang gælder det kun i Københavns-området, hvor smittetallet i en række kommuner er steget de seneste uger, og tiltaget er del af en større pakke med blandt andet fokus på restauranter og nattelivet, der med et lukke-påbud klokken 22 om ikke andet gør det lettere for de festglade at komme op næste morgen.

Den begrænsning blev mødt med raseri og målløshed i dansk fodbold.

Klubberne har smidt millioner af kroner efter både tests af spillere og efter at tilrettelægge kampene, så man kan have tusindvis af tilskuere under åben himmel og med relativt lav risiko for smittespredning.

Læs også:Ståle Solbakken om Zanka-flirt: Hans løn er i en anden galakse

Ok, billederne fra fanafsnittet i Århus mandag aften så dumme ud, men var det ikke også lige lovlig letkøbt af regeringen og myndighederne at henvise til nogle "billeder" som deres forklaring på, at der skulle strammes gevaldigt op på tilskuertallene i Københavns-området grundet tilskuere, der stod tæt i Århus?

Champions League-kampen mellem Atalanta og Valencia i Milano i februar, hvor få mennesker i verden endnu havde øje for coronavirussens globale konsekvenser, må virkelig stå som et skrækeksempel for eksperter og regeringer over hele verden.

Der var ingen eksempler på, at coronavirussen havde spredt sig til fodboldkampe, da regeringen tirsdag skruede tilskuertallet i København ned til 500 personer, og som lægmand forstår jeg i den grad klubber, fans og organisationers undren over, at lige præcis fodboldkampe under åben himmel bliver ramt, at der ingen forskel bliver gjort i kapaciteten i Parken og en hjemmebane i 2. division, eller at en fodboldkamp skulle være mere udsat end en tur i supermarkedet.

Jeg får da tanken, at fodboldklubber er et bekvemt mål, når der skal signaleres handlekraft.

Kolleger på andre danske medier har jo dokumenteret, at regeringen valgte at lukke skoler og daginstitutioner i op mod halvanden måned i foråret, selvom Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm havde frarådet det med henvisning til manglende effekt.

Har der siddet nogen og sidestillet en Superliga-kamp med omfattende restriktioner og perfekt afvikling i langt de fleste tilfælde med byture og tætpakkede koncerter?

Jeg håber det ikke.

Læs også:DIF-direktør: Idræt kan ikke sammenlignes med fester i nattelivet

Uanset årsagen har regeringens udmelding nu konkrete konsekvenser.

FC København har bedt om at få derbyet mod Brøndby udsat.

Kalenderen er proppet med kampe indtil 20. december og igen fra 3. februar, og med mindre nogen har mod på at prøve lykken med en januarkamp i Danmark, skal der spilles udsatte kampe på europæiske datoer. Dem håber FC København vist er optaget? Og det gælder vist også landskampsugerne?

Så har vi endda ikke talt risikoen for langvarige følger af at blive smittet med virussen, eller scenarier, hvor én eller flere Superliga-klubber mister en række spillere i ugevis på grund af coronavirussen, rykninger af europæiske kampe til neutrale lande, den lavine af økonomiske problemer, der stadig vælter ned på grund af virussen, og jeg ved snart ikke hvad.

Virussen adskiller os fysisk og holder os dermed fast i en vaskeægte møgsituation. Jeg begynder da at tænke mit om, at der om ni måneder skal spilles EM for fyldte arenaer i blandt andet København. Kan der det uden en vaccine eller en anden smart både at begrænse smitte til fodboldkampe? Og hvordan får vi afviklet 2020/21-udgaven af Superligaen på bare nogenlunde sportslig forsvarlig vis?

Der er al mulig grund til at tage coronavirussen dybt alvorligt og få spredningen af den begrænset med alle rimelige metoder og midler. Men at fodboldkampe er det rette sted at sætte ind virker mystisk, når der nu hverken har været påviste sager eller anekdoter om smittespredning til Superliga-kampe.

Læs også:FC København vil have udsat søndagens derby mod Brøndby

Læs også:Optakt: IFK Göteborg - FC København

Læs også:FC København er klar til at forære Bryan Oviedo væk