Transfervinduet i Superligaen er lukket, og i en voldsomt interessant sommer på det danske transfermarked var FCK den klub, hvor der skete allermest med både spillermaterialet og størrelsen på handlerne.
Og som om det ikke var nok, har FC Københavns beslutninger også været under lup efter skiftet af sportsdirektør og det missede mesterskab.
For er det godt nok, det der foregår i klubben og på transfermarkedet, kan man rive DM-tronen væk under FC Midtjylland og holde Brøndby IF og AGF for døren, og er ejerne nok involveret og engageret i, at Skandinaviens stærkeste og største fodboldklub holder sig på toppen?
FC København
Anslået spillerbudget i 2024/25: 250
Transfervinduet sommeren 2024
Køb: 117
Salg: 387
Dyreste nye spiller: Gabriel Pereira, købt i Gil Vicente
Alle tal er angivet i millioner kroner.
Handlerne
Det er interessant at se, at FC København handler særdeles internationalt ind og skruer et forsvar sammen med en lang række forskellige nationaliteter og indtil flere sydamerikanere, hvor man har betalt stort for brasilianske Gabriel Pereira, der kommer fra den portugisiske liga.
Thomas Delaney er vendt retur med sin store erfaring og skal sammen med de tilbageværende startere fra sidste år hjælpe det nye kuld med at finde sig til rette og hurtigt skabe resultater.
I offensiven er det helt store debatemne naturligvis salget af Orri Oskarsson, der skete meget sent i transfervinduet, og hvor man 'kun' fik German Onugkha fra Vejle ind på en toårig kontrakt.
FC København solgte voldsomt ud og sætter, alt efter hvordan vi udregner FC Nordsjællands transfers, faktisk salgsrekord i Superligaen for et enkelt transfervindue.
Det kan hænge sammen med, at man havde budgetteret med Europa League og ikke Conference League, ligesom det også er naturligt med store udskiftninger i truppen efter to år i Champions Leagues gruppespil.
Der venter et intenst efterår med 10 kampe i Superligaen, seks i Europa og pokalfodbold, hvorefter vi ikke skal blive overraskede over at se flere justeringer i truppen til januar.
Tipsbladets bud: Her er de om et år
FC Københavns beslutninger og udvikling på transfermarkedet er vildt interessant at følge, fordi det både har afgørende indflydelse på skæbnen i Superligaen og Europa, og siger meget om klubbens kurs efter Peter Christiansen og under et ejerskab, der ikke er lige så aggressivt som dem i FC Midtjylland og FC Nordsjælland.
Det bedste bud er, at der er nogenlunde status quo om et år med FCK et stykke foran de andre Superliga-topklubber i spillerbudget og med fokus på at have yngre, salgbare spillere på førsteholdet.
Det eneste, der for alvor kan ændre på det, er en større sportslig nedtur i denne sæson eller nye ejere.
Spillerbudgettet: 250 millioner kroner
FC Københavns transfers har i den grad været under lup denne sommer, hvor Sune Smith-Nielsen har erstattet Peter 'PC' Christiansen som sportsdirektør, netop som FCK skulle skifte voldsomt ud i truppen.
Er FC København sluppet godt fra det? Det vil tiden vise, og analyserne varierer mellem forsigtig optimisme og dommedags-stemning.
Men billig er FC Københavns trup ikke.
Man har ikke de enorme Champions League-bonusser i dette års budget, som vi rensede ud af sidste års tal.
Men københavnerne har altså ikke hentet datovarer i det lokale discountsupermarked, ligesom det ikke er billigt at skifte ud i en trup med nedskrivninger, signon-fees og nye million-transfers for over 100 millioner kroner, der skal afskrives de kommende år.
Sidste års udgifter var højere på grund af bonusser for de gode resultater i Champions League, men på sin vis er det her det dyreste fodboldhold, der nogensinde har spillet i Superligaen.
Læs også, hvordan et spillerbudget fungerer
Analyse
Sikke en sommer i FC København.
Vi tæller 18 spillere (nogle af dem folk, der var udlejet i sidste sæson), der er stoppet i FCK, 12 nye folk og så sidder mange med en fornemmelse af, at FCK ikke gjorde nok for at hente nye spillere til.
Analysen kan vende to veje.
Den hårde version er, at FC København kun har hentet en enkelt dansker, Thomas Delaney, der kender kravene i FCK, og to profiler fra Vejles overleverhold i sidste sæson.
Resten er yngre udlændinge, der aldrig har spillet under det forventningspres, der ligger i FC København, som skal lære hinanden og spillestilen at kende, og som selv med gode vilje ikke ligefrem skriger, at de udgør et kommende mesterhold og en deltager i Champions Leagues ligaspil i 2025.
Og at det afspejler, som ved adskillige tidligere lejligheder, at ejerskabet i FC København kun vil bruge de penge, der holder FC København på nogenlunde afstand af FC Midtjylland og Brøndby IF, og reelt risikerer det forspring og den fantastiske rangering i Europa.
Den anden version er, at FC København har rigelig med firepower og gode spillere der allerede, der gjorde det fremragende i Champions League i sidste sæson, ikke skulle overbetale denne sommer bare for at tilfredsstille omverdenen, og er favorit til at vinde DM.
Det er også værd at bide mærke i 14 FCK-point i syv Superliga-kampe, hvilket er hæderligt og giver forhåbninger om, at man er på rette vej og har nok at skyde med til at indfri forventningerne både herhjemme og i Europa.
Svaret på, hvordan vi skal forstå sommerens FCK-transfervindue, falder først og fremmest på banen de kommende ni måneder.
Men sammenlignet med FC Midtjyllands og Brøndbys forbrugsfest på transfers de seneste år og fastholdelse af stjernerne skal FCK i hvert fald ikke beskyldes for at ødsle med de enorme millionbeløb, man har tjent i Champions League og på spillersalg, og de nye folk er fra start under lup og vil blive vejet og målt med de meget kritiske briller på.
Debatten om FCK's transfer-ambitioner og sommer-handler dør stensikkert ikke ud foreløbig, og den eneste måde, FC København kan kvæle den og modbevise den udbredte tvivl, er ved at vinde i både Superligaen og Europa i efteråret og sikre sig DM samt nå videre i Conference Leagues nye ligaspil i overbevisende stil.