Video : Tipsbladet
Europa League

Krig mellem to stenrige nørder der hader hinanden

Opgøret mellem FC Midtjylland og Union Saint-Gilloise er ud over tre vigtige Europa League-point også en drabelig kamp mellem to af verdens største data- og transfer-nørder, der ikke kan fordrage hinanden.

HERNING (Tipsbladet): Union Saint-Gilloise er ikke ligefrem et hold, der får blodet til at pumpe i det midtjyske eller resten af Fodbolddanmark.

Og det er da heller ikke så mærkeligt, når Union SG indtil for nylig spillede i næstbedste række og var mest kendt for at have et drøn-hyggeligt, idyllisk stadion i en stille del af Bruxelles.

Men for fodbold- og transfer-nørder Europa og verden rundt er kampen til gengæld særdeles interessant, og for branchen måske største og mest idoliserede nørder er det en drabelig dyst om, hvem der mest har knækket koden til fodbold.

De to hovedpersoner sidder givetvis hjemme i Storbritannien eller hvor de nu befinder sig med en laptop og sluger kampen og dens data, og det er selvfølgelig Brightons ejer Tony Bloom og Brentfords ejer Matthew Benham, jeg her taler om.

Før du bliver helt skrupforvirret: Tony Bloom ejer også Union SG og har gjort det i en årrække, hvor han har brugt den belgiske klub til at få luft under vingerne på senere Premier League-stjerner som Kaoru Mitoma og Simon Adingra (eks-FCN).

Tony Bloom (til venstre) og Matthew Benham sammen med sin danske cheftræner Thomas Frank. Foto: Alamy

Men først og fremmest har Bloom og hans data- og scouting-eksperter præcis som i Brighton brugt deres viden til at forvandle Union SG til et konkurrencedygtigt hold, der i Belgien er blevet en magtfaktor, der på tre år har solgt spillere for 600 millioner kroner, selv om man er en miniput sammenlignet med Club Brugge, Anderlecht, Genk og de andre storklubber.

På den anden side har vi Matthew Benham, som rigtigt nok solgte sine aktier i FC Midtjylland til Anders Holch Povlsens selskab i august 2023, men som stadig leverer dataene til FC Midtjylland fra Benhams virksomhed Smartodds, præcis som Tony Blooms analyse-firma Starlizard og deres partnere fodrer Brighton og Union SG.

Benham arbejdede for Tony Bloom indtil 2004, hvor Benham gik solo, angiveligt til Blooms store utilfredshed.

Den utilfredshed voksede, da det viste sig, at den fysik-uddannede Benham, der også i sine tidlige år arbejdede i finansindustrien i London, mere eller mindre nøjagtigt gjorde som Blooms Starlizard og udviklede en analyse-forretning i Smartodds, der først blev brugt til at være klogere end bookmakerne og tjene penge på sportsvæddemål, og siden til at drive fodboldklubber.

Medie-sky Benham og den nærmest lige så mediesky Tony Bloom har ikke talt offentligt om rivaliseringen, men i fodboldbranchen hedder det sig, at de aldrig har talt sammen siden bruddet for 20 år siden, hvor Bloom var ved at hive Benham i retten for angiveligt at have været rigeligt inspireret af Blooms algoritmer, en sag der dog blev forliget inden.

Så når FC Midtjylland har lavet analyserne af Union SG, og når man sorterer i transfermålene, man bruger de mange penge i transferbudgettet på, sker det stadig den dag i dag på Benhams data, selv om briten solgte fra for 14 måneder siden (Holch og Benham kan så blive partnere i en ny klub, læs mere om det her).

FC Midtjyllands cheftræner Thomas Thomasberg bemærkede på onsdagens presseseance, at Union SG minder ham meget om hans eget FCM-hold i spillestil og også den måde, spillerne er rekrutteret og købt som typer, og det er jo ikke så mærkeligt med tanke på, hvordan begge klubber er født af samme ideologi og tilgang til at analysere fodbold og fodboldspillere.

FC Midtjylland er svag favorit i aftenens kamp mod belgierne, der har fået en lidt træls start på sæsonen med store problemer med at veksle spilovertaget til scoringer, blandt andet efter salget af den tidligere Brøndby-angriber Gustaf Nilsson til Club Brugge i sommer, mens man sidste år solgte Victor Boniface til den senere tyske mesterklub Bayer Leverkusen.

En anden kending hos Union SG er Mohammed Fuseini, forårets kæmpestore succes i Randers FC, som Union og Blooms folk fik listet ud af kløerne på Søren Pedersen og Co. og købt fri af Sturm Graz.

Sådan er fodboldverdenen nogle gange ikke ret stor, så ud over tre vigtige point sidder der to milliardærer i England, der brændende ønsker sig tre point til deres hold, også selv om det 'kun' er en stedfortræderkrig i aften og ikke deres hjerteklubber Brighton og Brentford i Premier League.