Video : Tipsbladet
Champions League

Katastrofe! Passivitet vil hjemsøge FCM

FC Mudtjylland er kommet langt på halvandet år, men nedturen mod Slovan Bratislava kommer til at hjemsøge klubben efter de missede muligheder og to kampe, hvor de danske mestre var bedst.

Av for en nedtur.

Fire skud på målrammerne, en modstander nede i sækken i Bratislava, en masse muligheder for at sætte trumf på og vinde kampen endegyldigt.

Indtil ti minutter før tid i Bratislava var FC Midtjylland videre, og det var egentlig ikke meget, et tilsyneladende slidt hjemmehold kom med.

Ved 2-2 havde Darío Osorio en friløber, ved 2-3 ramte chileneren minsandten igen stolpen, som han havde gjort to gange i Herning for en uge siden.

Men det, der lignede Thomas Thomasberg og FC Midtjyllands mesterstykke efter en modig og hamrende ambitiøs satsning på at ryge i toppen af Superligaen og ud i Europa, blev på fire minutter til en fiasko og en tur af de helt store ned i kulkælderen.

FC Midtjylland havde egentlig spillet lange perioder af kampen i fornuftig kontrol, når Slovan ikke fik spillet på siden og i ryggen af den hårdt kæmpende midtstopper Juninho som vikar på venstre back, men da kampen var på højkant, fik hjemmeholdets dygtige teknikere den halve meter, de havde brug for til at score to flotte mål.

FCM var det bedste hold over to kampe, og det er en fiasko, at det glider mellem fingrene på holdet på fire rædsomme minutter i slutfasen, efter man kunne have dræbt kampen, og efter man burde have vundet hjemmekampen i Herning.

Noget af det er naturligt – holdet er ikke 100 procent sammenspillet, og Thomasberg skiftede i dag ikke ud før til allersidst ud over Simsir for skadede Juninho og Brynhildsen for en træt Aral Simsir i 74. minut, hvorefter nordmanden var en af dem, der ikke nåede ind til slovakkerne ved de to scoringer.

De få udskiftninger fortæller mig noget om, der stadig er en del spillere, der er ved at finde benene i klubben, og derfor ikke kom ind for at hjælpe på eksempelvis den centrale midtbane, der blev strukket i minutterne omkring Slovans to scoringer.

Det er jo på den ene side ikke helt godt nok, når man har brændt så mange penge af på et i øvrigt meget spændende hold, hvor de fleste spillere vil være bedre om et-to år, på den anden side også risikoen, når man følger strategien og køber så ungt ind, som man overvejende har gjort.

Før de to kampe efterlyste jeg noget bid i FC Midtjyllands dødbolde i form af mål fra hjørnespark og frisparks-indlæg – dem var Slovan også tættere på i de to kampe.

I Viaplays tv-studie blev der efterfølgende talt om manglende lederskab, lærepenge og erfaring. På sin vis rigtigt, men heller ikke det, FC Midtjylland har skruet holdet sammen efter.

Foto: Alamy

FC Midtjylland havde sat et hold sammen, der spiller for spiller var bedre i individuel kvalitet, især offensivt og fysisk, end Slovans, og det var det, der så nær havde båret FCM igennem, og hvor Slovan over to kampe er decideret heldig med at gå videre, og FCM det modsatte.

Det skulle FCM selvfølgelig ikke have gjort anderledes ved i stedet at gøre som Slovan eller Ferencvaros i runden inden og have hentet en række meget erfarne folk omkring eller over 30 år med en topsæson eller to tilbage i tanken.

Men så skal man også veksle chancerne til scoringer og tage de ekstra løb, når det hele brænder på, og Champions League er ti minutter væk mod et slagent hjemmehold, hvor FC Midtjylland var i fin kontrol.

Den her kommer til at hjemsøge FC Midtjylland længe, og den eneste kur er at vise i Superligaen og Europa League, at vi har ret i, FCM var et bedre hold end Slovan, og at man derfor brager igennem derhjemme og skruer otte gode kampe sammen i en øvrigt hamrende stærk Europa League, der ligesom Champions League indfører ligaspil.

FC Midtjylland har truppen til det, måske især med et par sidste justeringer her i transfervinduet, og selv om det er langt væk efter en gigantisk skuffelse og fiasko, som onsdag aften i Bratislava er, er den midtjyske klub kommet langt på det halvandet år, der er gået siden det missede Top 6-slutspil.