Efterårssæsonen er lige straks slut i dansk klubfodbold, og med fire kampe torsdag aften i Europa League og Conference League fik vi spillet gruppespillene færdig.
Fire danske hold i gruppespillene var i udgangspunktet en fin høst, når kun Brøndby og Randers var garanteret at gå videre, da kvalifikationskampene begyndte i sommer, men hvordan er det så gået?
Som en streng rektor i den sorte skole har jeg taget et kig på de danske holds præstationer, sværhedsgraden i deres program, klubbernes egne målsætninger og de forventninger, vi i omverdenen realistisk kunne have, og givet hver af de fem deltagere karakterer for årets præstationer.
AGF
Tabte i Conference League-kvalifikationen mod Larne fra Nordirland
Point til Danmarks koefficient: 0,1
Karakter: 1
Det var en rendyrket katastrofe af AGF.
Man trak et hold, der selv i Nordirland betragtes som en lille opkomling, og som indtil for et par år siden end ikke spillede i bedste række.
De færreste forventede, at AGF skulle slå sig vej til gruppespillet i Conference League som useedet i flere kvalifikationsrunder, men at tabe til Larne over to kampe kan ikke bortforklares, og det var startskuddet til en elendig sæsonstart.
Derfor får AGF bundkarakter – målsætninger og realistiske muligheder er ligegyldige, når man taber til et hold, der lige nu ligger nummer fire halvvejs i den nordirske liga, der er rangeret som nummer 42 ud 55 i Europa.
Brøndby IF
Tabte i Champions League-kvalifikationen til Red Bull Salzburg
Europa League-gruppespil: To point mod Lyon, Sparta Prag og Rangers FC
Foråret: Er ude af Europa
Point til Danmarks koefficient: 0,4
Karakter: 2
Det er helt fair at tabe i kvalifikationen til Red Bull Salzburg, der på alle måder var og er et bedre hold, og som lige er gået videre fra en Champions League-pulje med Sevilla, Wolfsburg og Lille.
Det er også besværligt, når man er useedet, efter forgængerne til den nuværende trup og stab ikke har kvalificeret sig til et gruppespil i 16 år.
Det var på mange måder et klassisk scenarie for danske klubber i Europa. De chancer, man scorer på hjemme i Danmark, er lige 10-20 procent mindre og bliver ikke omsat, og fejl bliver straffet anderledes prompte, end når man spiller mod hold som Vejle og FC Nordsjælland.
Men der var altså ikke megen spræl i at være blandt de tre hold i Europa League, der skabte allermindst, og hvor skudstatistikken i seks gruppespilskampe ender på 33-95.
Mod Lyon, Rangers FC og Sparta Prag var Brøndby IF klar underdog, og fjerdepladsen var såre fortjent for et Brøndby, der ikke har specielt meget Europa-erfaring og ikke har de individualister, FC Midtjylland og FC København har.
Men vi kunne godt forvente, at man ligesom Randers FC havde gjort flere kampe tætte og at man havde spillet mere mod Sparta Prag, der ikke var lige så gode som forventet.
Så det bliver et to-tal på karakterskalaen og en forventning om, at man kan gøre mere væsen af sig selv, næste gang man kommer i et gruppespil.
FC Midtjylland
Slog Celtic og tabte til PSV i Champions League-kvalifikationen
Europa League-gruppespil: Ni point mod Braga, Røde Stjerne og Ludogorets
Foråret: I knockoutrunde i Conference League i februar
Point til Danmarks koefficient: 1,7
Karakter: 2
Fin indledende sejr over et ringe Celtic-mandskab og så en håbløs mission mod PSV med flere folk i corona-karantæne og nyindkøbte Juninho i rigtig karantæne med en dom fra Brasilien, der vist ikke var 100 procent styr på.
Men det puljespil? Det viste for mig at se igen begrænsningen i FC Midtjyllands individuelle tilgang til fodboldspillet.
Det fungerer, når man kan sætte Evander i centrum som en moderne Jakob Poulsen, så han kan afgøre kampene mod Røde Stjerne og Braga.
Men hvad nu hvis FC Midtjylland havde en decideret målscorer og et soleklart koncept for, hvordan man bryder et etableret og dygtigt forsvar ned i lange angreb, som er topfodbolds klart sværeste disciplin?
Man var rigtigt nok uheldig med ikke at vinde mindst én af de to Ludogorets-kampe, men Røde Stjerne og Braga kan også ærgre sig over forløbet i de to FCM-sejre.
FC Midtjylland kan høste yderligere point i den Conference League-knockoutrunde, der spilles i februar.
Men når man selv sætter næsen op efter at gå videre i Europa League og har så gode muligheder for det i en pulje, der ikke var skræmmende stærk, kan det ikke blive andet end et to-tal på karakterskalaen, selvom tre-tallet ikke er langt væk.
Randers FC
Tabte til Galatasaray i Europa League-kvalifikationen
Conference League: Syv point mod AZ Alkmaar, Cluj og Jablonec
Foråret: I knockoutrunde i Conference League i februar
Point til Danmarks koefficient: 1,3
Karakter: 5
En sejr i seks kampe i Conference League lyder ikke så vildt, men når man samtidig spiller fire uafgjorte i gruppespilsdebuten og gør det så godt, som Randers har gjort, er der virkelig tale om en triumf.
Det er lidt paradoksalt, for hjemme i Superligaen er det netop i de store kampe, at Randers ikke helt får omsat fornuftige takter og gode forberedelser til de nødvendige point.
Men i Europa formåede Randers mod to betydeligt mere erfarne hold, Alkmaar og Cluj, at være konkurrencedygtig i første hug, og før sidste spillerundes hjælpende hånd fra Cluj var der intet heldigt eller tilfældigt over tingene.
Randers er en langt mindre klub end de øvrige danske Europa-deltagere, og at man formåede at gå videre fra gruppespillet på en andenplads, samtidig med at man ligger fint i Superligaen og højst sandsynligt spiller medaljeslutspil, kaster en topkarakter af sig. Det er simpelthen fremragende arbejde.
FC København
Spillede sig sikkert gennem tre runder i Conference League-kvalifikationen
Conference League: 15 point mod PAOK, Slovan Bratislava og Lincoln Red Imps
Point til Danmarks koefficient: 3,1
Karakter: 5
10 sejre, 1 uafgjort og 1 nederlag.
Presset på FC København var enormt forud for denne europæiske sæson, og når man nu en gang kun havde mulighed for at komme i Conference League, kunne det ikke være forløbet bedre.
FCK spillede sig sikkert gennem kvalifikationen, og havde det ikke været for Kamil Grabaras tidlige røde kort hjemme mod PAOK, kunne det sagtens være endt med seks sejre i gruppespillet i stedet for fem.
Spillet i Europa har, ligesom i Superligaen, ikke altid været lige ophidsende, og der er tale om et hold, der indfrir egne og vores forventninger i en gruppe, hvor man var klar kæmpefavorit sammen med PAOK.
Det forvaltede FC København flot, og FCK sidder nu over til ottendedelsfinalerne i marts, fordi man sluttede som etter i puljen.
Københavnerne kan igen, som ved adskillige tidligere lejligheder, sige, at det er dem, der trækker det europæiske læs for Superligaen, mens Danmark i forhold til koefficientranglisten havde været bedre tjent med, at AGF og Brøndby ikke havde stillet til start.
Bo Henriksens hustru jubler: Det er totalt genialt
Efter vanvidscomeback: ‘En fed fodboldkamp’
TransferLIVE: FCN forlænger med svensk stortalent
Højbjerg er den bedste til det
Manchester City afværger kæmpe fiasko
Vild med FC Midtjylland-køb: ‘En mester!’
Bekræfter bud fra FC Midtjylland
Himlen falder ned hvis FCK gentager fiaskoen
Afsløring: BIF kan tjene 75 millioner på Bischoff
Ny kontrakt til Nicolaj Thomsen
Thomas Gravesen vil have tronskifte på landsholdet
Dybt frustreret over glippet Superliga-skifte
Budget: Har AGF råd til både transfers og stadion?
Afslører: Flere klubber var ude efter Pione Sisto
Bekræfter han lige interessen fra FCK og Brøndby?
Glad AGF-anfører: Superpositivt transfervindue
Revser dansk forgænger
Superligaens mest ekstreme transfer-satsning
– Lad ham være i fred, og han bliver kun bedre
Overblik: Her er Superligaens vintertransfers 2025
Alle medier taler om det
Klar plan for AGF-stortalenter: Mere voksenfodbold
Superstjerne har besøgt FC København
Brøndby-spiller fortsat på klubjagt
Målmaskiner mødes i Madrid-derby
Sender sjov stikpille til dansk træner
Får ekstra transfer-millioner efter USA-køb
Forlænger Patrick Mortensen i AGF? Her er status
Schmeichels råd til Eriksen: Skift til denne klub!
CV vil ikke sammenligne: AGF er et godt sted
Brøndby-profil havde flere tilbud
Lyndebut! Dorgu starter for United
De er vinterens syv dyreste salg i Superligaen
Sammenligner dansk spids med verdensstjerne
Brøndby sejrer over skandinavisk tophold
Vildt! De kan presse AGF og Brøndby på transfers
Mareridtet fortsætter for dansk landsholdsbobler
Pione Sisto: ‘Forstår godt FCK har kigget på ham’
Dyster melding angående FCK-talent
Rejst hjem fra Brøndbys træningslejr
FCK tilføjer 17-årigt talent til Europa-trup
Surt show: Yussuf Poulsen skadet igen
Afsløring: Bertram Kvist skifter til Esbjerg
Op mod 5.000 til vild testkamp i Aarhus
FCN fortsætter med vanvittige sejre i testkampe
Jagter ny dansk klub efter udlandsophold
FC Midtjylland dropper angriber i Europa
Nu taler Ruben Amorim om Chido Obi
FCK-direktør: ‘Så lagde jeg bare røret på’
Thomas Gravesen frygter for Eriksens karriere
Bodø/Glimt-boss raser mod AaB: Er du dum?
Kan blive verdens bedst betalte landstræner
Vil købe dansk landsholdsspiller – men…
Slagter Tottenham: Jeg har aldrig set lignende!
Brandvarm dansker på måljagt i storkamp i Paris