Video : Tipsbladet
Superliga

Kære fans, spillere og klubber: Det er jo løgn

KOMMENTAR: Alle siger, man vil have dybde og alvor i dækningen af fodbold, men faktum i disse år er, at flest mennesker vil læse om transfers og transferrygter. En guide til de sidste døgn i vinduet.

Når vi rammer januar, flokkes vi danskere om motionscentre og vælter ud på fortove, cykelstier og nogenlunde farbare løberuter.

Løbebånd får tæsk, sportstøjsbutikkerne og de stadig mere dominerende webshops holder sig beskæftiget, og i supermarkederne sikrer vi os grøntsager, fisk og fibre i mængder, der får pulsen ned både hos os, der spiser rovet, og blandt læger og diætister landet over.

Det er godt og fint, og det samme er de gode intentioner om at læse analyser, lange interviews og høre podcasts, der går i dybden med vores samfund, med verden og i vores branches tilfælde med fodbold.

Men faktum de seneste 15 år er også, at der intet, på nær skandaler a la Oscar-gate, Super Leagues sindssyge kollaps i april 2021 og de mest spektakulære trænerskifte i de største klubber i Danmark og verden, der blot snuser til den interesse, der er for transfers og transferrygter.

Når jeg siger snuser, mener jeg det, for intet kommer op på siden af den interesse, I og vi har i klubskifter.

Transfermarkedet har været genstand for utallige videnskabelige studier, en lille del af dem har set på, hvorfor det fylder så ekstremt meget for så mange fans og læsere.

Pixiebogs-versionen er, at man som fan spejler sig i eller græmmes over egen klubs transfers og de drømme, de klubskifter åbner og lukker for, ligesom rivalers transfers tænder og slukker drømme og i det hele taget vækker til tider overraskende store følelser.

Effekten er selvforstærkende og er helt sikkert ikke blevet dæmpet af, at de fleste medier i den vestlige verden nu måler præstationer og kan koble økonomien i driften tæt til, hvor mange, der læser eller ser artikler og videoer, og ikke mindst hvor længe man fastholder jer.

Og det rækker for mig at se også ind i selve fodboldverdenen.

Når en spiller eller træner hævder, han eller hun ikke følger med i nyhedsstrømmen, er det i mange tilfælde direkte løgn – jeg kan love jer for, at fodboldspillere, direktører og trænere følger intenst med og diskuterer mange af rygterne endnu mere, end I som fans eller vi som observatører gør det.

Og det er faktisk ikke så mærkeligt.

For 10-15-20 år siden fyldte transfermarkedet ikke lige så meget, som det gør i dag, heller ikke i klubbernes budgetter.

I dag kan de fleste Superliga-klubber få det, der svarer til et års sponsorindtægter, i kassen ved det helt rigtige salg af en attraktiv, ung spiller til udlandet.

Tænk jer: Alt det arbejde, som i øvrigt bliver gjort godt, for at finde, fastholde og gøre det attraktivt at være sponsor i en fodboldklub, kan man dække ved at sælge en 20-årig til Tyskland.

Det kræver så også måneders benhårdt salgsarbejde fra en dansk klubs side, for det er altså sjældent, man bare kan holde auktion, og så få bud væltende ind fra 5-10 udenlandske klubber.

Det er hårdt arbejde, men også særdeles givtigt.

Så er det ikke så mærkeligt, transfers fylder, vel?

Jeg er 100 procent enig i, at der er meget andet end transfermarkedet, der er vigtigt, og burde fylde mere i vores bevidsthed.

Men det nytter heller ikke at lade som om, solen står op i vest, selv om den kan være lidt svær at få øje på her i vintermørket.

Med transferdeadline forude er fem tommelfinger-regler, der er gode at holde sig til i de sidste døgn.

1: Tjek kilden
Klubber, spillere, trænere og agenter, der hævder, de aldrig taler med medier – ja, helt sikkert.

Men her i de sidste døgn dukker der også alt muligt bras op, der er det rene fantasi, fake-kilder på sociale medier, alt muligt gøgl.

Lad os se, om nogen har fundet på at bruge den snart vidt tilgængelige AI-software til at lave nogle mærkelige interviews eller videoer her i de sidste døgn af januar-transfervinduet.

2: Lejeaftaler bliver virkelig et hit
Det har været et dødt januar-vindue, fordi Premier League har holdt igen (læs mere om det her).

Vi får mange lejeaftaler her i de sidste døgn, når desperate spillere og klubber skal have aftaler i hus efter at have ventet tålmodigt på bedre muligheder, eller at andre handler faldt på plads først.

3: Premier League bliver brugt til at presse priser i vejret og skabe markeder
Det er nærmest penge værd i sig selv at have været koblet til en Premier League-klub.

Det er værd at have i baghovedet, når gud og hvermand kobles til bundklubber i England i de kommende timer og døgn.

4: Klubber afsøger virkelig mange muligheder
Hvis der er noget, jeg har fundet ud af efter at have arbejdet med dette stofområde i 18 år, er det, at klubberne afprøver ekstremt mange muligheder.

99 procent bliver aldrig til noget og kommer aldrig i nærheden af at blive effektueret, men den der sang med, at transfervinduet er lukket, og at man ikke skal noget, passer kun, indtil den rette mulighed opstår.

5: Husk, at adskillige transfervinduer også er åbne efter på torsdag
USA, Brasilien, Norge, Sverige – der er masser af åbne transfervinduer, når det danske og de store europæiske transfermarkeder lukker natten mellem torsdag og fredag.

Det er for eksempel oplagt, at nordiske og sydamerikanske spillere kan komme afsted på den konto fra Superligaen og 1. Division.