Video : Tipsbladet
Superliga

Gøglerkampen kan dø hvis FCK taber

KOMMENTAR: Mark my words: Playoffkampen som koncept er i lysfare, hvis Randers, som holdet er fuldt berettiget til, slår FC København og tager en Europa-plads, Superligaens nummer tre rettelig skulle have.

- Åh nej, ikke ham igen.

Jeg forstår jer, jeg føler - næsten - med jer.

Nu er I igen indlagt til min semi-satiriske og gennemført mavesure bredside om Superligaens Europa-playoffkamp, jeg for nogle år siden i en utilsigtet og urimelig tilsværtning af gøgler-standen fik navngivet 'gøglerkampen'.

En del af jer kender helt sikkert min kritik af kampen mellem det bedste hold i nedrykningsslutspillet og det hold i toppen, der ender med det yderste Europa-mandat.

Den er sportsligt urimelig, skabt for at skabe spænding i bunden af Superligaen i sæsoner, hvor der er to sikre nedrykkere, og et hold-kæft-bolsje stanget ud af topklubberne for, at de kunne få lov at få et slutspil i toppen og mødes fire gange per sæson som i Skotland for at blive dygtigere og for at tjene kassen.

Så hvorfor tier jeg dog ikke stille, nu jeg har raset over den kamp i hvert fald i et halvt årti, og accepterer tingenes tilstand?

Ligesom jeg er modstander af vold, undertrykkelse, korruption, ananas på pizza og andet uvæsen i verden, kan jeg ikke stiltiende leve med, at man skal belønnes for at havne fire pladser dårligere end en rival i en 12-holdsliga.

Og min vrede mildnes ikke, den er ikke pacificeret i en glad accept af, hvor skøn Superligaen er, som om det er min opgave at juble over en milliardforretning i underholdningsindustrien.

Tiden gør ikke kampen og urimeligheden i at gøre grin med egen turnering mere acceptabel eller til at leve med, selv om den i sig selv er fin underholdning og også vil være det på fredag i Parken.

Rasmus Bertelsen og Randers FC skal forsøge at vinde i Parken fredag og tage den sidste plads i Europa. Foto: Alamy

De to seneste år har nummer syv vundet opgøret, før Viborg over AaB, så sidste år FC Midtjylland og Viborg.

Det skal syveren selvfølgelig gøre alt for, i dette tilfælde Randers på fredag i Parken.

Men det betyder jo ikke, at jeg dermed er forpligtet til høfligt at respektere en urimelig ligastruktur, klubberne selv har vedtaget og kunne lave om på en eftermiddag, hvis de ville.

Ingen har hvisket mig noget i øret, men hvad nu, hvis Danmarks europæiske primus motor FC København rent faktisk taber på fredag?

Jeg gætter - gætter - på, at misfostret af en fodboldkamp endelig kan komme i fare, for hvor er det dog at tage sig selv useriøst for at lave tivoli, hvis vi efter denne sæson tager FCK’s Europa-billet fra en i øvrigt skuffende tredjeplads og giver det til et hold, der ikke kom i slutspillet.

Før I skriger jer hæse i ‘du er bare i lommen på rige FCK’, så læs min bandbule mod sidste års kamp, hvor den stenrige syver FC Midtjylland kunne stjæle (og stjal) den plads, Viborg som firer havde fortjent.

Når man nu vælger at skille liga-præstation og Europa-billet ad i en kunstig kamp, vælger man også at gøre turneringen og landets konkurrence-situation i Europa afhængig af tilfældigheder og opmuntrer til ikke at investere så markant i klub og hold ved at koge en hel Europa-plads ned til 90-120 minutters fodboldkamp og de tilfældigheder, der følger med.

Det er sjovt og hyggeligt og David-mod-Goliat, men man tager ikke sin egen liga og fodbold alvorligt, og der er en grund til, ingen andre ligaer i Europa deler en Conference League-billet ud via en tur på casino.

Kampen hænger tæt sammen med slutspils-strukturen og er et forsøg på et kompromis for den indlysende uretfærdighed og skævvridning, det er allerede at splitte en 12-holdsturnering op efter 22 spillerunder.

Læs min hårde kritik af slutspils-strukturen her

Men jeg kan ikke se, at én uretfærdighed bliver opblødet og kompenseret ved, at man efter sæsonen begår én til - så hellere 33 runder og et 3-runders slutspil mellem Top 4 eller en anden løsning, så vi slipper for det indlysende problematiske i at skære turneringen midtover midt i marts.

Det er useriøst og da slet ikke den her flotte og spændende Superliga-sæson værdigt.

Tag et mine tidligere forslag til et alternativ, spil om en pengepræmie på fem millioner kroner, bare gør et eller andet, hvis I mener, det er for synd for nummer syv og otte i Superligaen, at de ikke kan i Europa i en slutspils-struktur (som jeg stadig er imod trods den fremragende underholdning i dette forår), de selv har været med til at indføre.