Video : Tipsbladet
Champions League

Giv ham kuglen! Sådan kommer FCM i CL

Det er jo i virkeligheden ikke så svært, for spiller FC Midtjylland op til deres bedste, kommer klubben i Champions League.

HERNING (Tipsbladet): 180 minutter plus det løse.

Længere væk er Champions League ikke for FC Midtjylland.

Og hvor man i 2020’s corona-nedlukning skulle slå særdeles stærke Young Boys og Slavia Prag ud, slipper FC Midtjylland denne gang meget billigt til sammenligning med Slovan Bratislava.

Det er ikke en flok slovakiske løbemaskiner, der stiller til kamp i aften i Herning, der er ingen top-individualist på toppen af karrieren som Ferencvaros’ Adama Traoré, og det må og skal FC Midtjylland udnytte.

Tipsbladet har set nærmere på, hvad der kan veksle favoritværdigheden til en tur i Champions League for FC Midtjylland.

If it is broken, fix it
Det her har FCM været god til i 2024, senest i sidste uge i Budapest.

Her lignede FCM nervøse statister, der ikke havde spillet sammen før, indtil dommeren reddede gæsterne med en i øvrigt korrekt drikkepause i aften-heden.

Foto: Alamy

FCM fik justeret og skiftet ud, ikke så anderledes fra første kamp mod ungarerne hjemme, hvor formationen blev mere kompakt i pausen og straks gav overhånden til FCM.

FCM skal jo meget gerne undgå en gentagelse, og her stirrer vi stift på den centrale midtbane, hvor de nye folk stadig er ved at lære de gamle at kende, og omvendt.

Men skulle presset og afleveringerne igen halte, bør ændringerne komme prompte.

Og så savner en forsigtig-Per som jeg stadig, at spillerne efter seks boldtab i streg  to-tre sekunder inde i besiddelsen i stedet puster lidt ud med bolden og tager momentum fra modstanderen i stedet for at klø på med boldtab 7 til 12 nede på egen banehalvdel.

Giv ham bolden 
Men der (modgangen) bør FCM slet ikke komme hen onsdag aften.

Der er alle muligheder for at angribe fra start mod et hold, der nok er længere tilbage på banen end Ferencvaros, og der er især én mand, jeg ville have i tankerne der.

Det er Darío Osorio, jeg gætter på spiller fra start, mens formstærke Aral Simsir begynder på bænken og så kan komme ind senere og nedlægge vakkelvorne forsvarsspillere.

Osorio er lynende hurtig og er blevet dygtig til at bruge det i presspillet til at fange uopmærksomme, som en vis mand udpegede for mig tidligere på sommeren.

Men det er faktisk, når den slovakiske dåse skal åbnes i begyndelsen, jeg tænker på Osorio.

Han får ofte mandat til at glide ind centralt og sætte retning på angrebet, når FCM spiller etableret angrebsspil, og det er han ved at være dygtig til, så han kan sætte chancer op eller selv afslutte.

Det er med god grund, nogle af Europas tunge klubber spørger og af og til byder, og det her kunne lige være kampen for chileneren.

Giv også ham bolden
En anden, der skal sigtes efter nær feltet, er Oliver Sørensen. De løb i feltet og stadigt bedre beslutninger kan blive gift for gæsterne, når kræfterne begynder at slippe op i den sidste tredjedel af kampen.

Foto: Alamy

Run, Oliver, Run!
Og apropos Oliver Sørensen: Som interval-løber Numero Uno i FC Midtjylland og Superligaen skal den selvfølgelig have en på frakken onsdag aften. Weiss, Mak og flere andre Slovan-spillere er tættere på mig i alder end de unge FCM-folk.
Så hvor Slovan vil ned i tempo, skal FCM have løbedueller og jage gæsterne rundt, så man kan sikre en komfortabel sejr til sidst.

Dødboldene skal være bedre
Det er ingen katastrofe, men det er heller ikke fantastisk.

Man fornemmer, at aftaler på dødbolde i begge felter skal helt ind under huden, og har man noget gift i dødbold-playbooken, er en playoffkamp om Champions League et godt tidspunkt at spille et es eller to.

Ro på nerverne
Der er ikke mange fodboldspillere eller trænere, der erkender at have nerver på før en stor kamp, men det sker fra tid til anden og var måske også en del af forklaringen på, at det gik så skidt den første halve time i Budapest.

Det er der naturligvis ingen, der får med vilje, men det er værd for trænerne og staben at holde grundigt øje med før to kampe, hvor FC Midtjylland har favoritværdigheden og skal vise, man kan bære den uden et underdog-mærkat at gribe til.