Video : Tipsbladet
Superliga

FCMs succes er et mareridt for FCK

KOMMENTAR: Top 3 ligner sig selv i denne sæson med FCK som favorit, men københavnerne har et alvorligt problem, de for deres egen skyld skal have fikset.

Sikke en forskel, et år kan gøre.

FC Midtjylland kom ud af sidste sommer med tre Superliga-nederlag i de første seks runder og et dramatisk exit i Conference League-kvalifikationen til Legia Warszawa.

FC København var på toppen af Superligaen, ja de kvalificerede sig til Champions League.

Og da FCK så gik videre ved at slå Manchester United og Galatasaray ud, var jeg som mange andre sikker på, FCK ville vinde Superligaen i sikker stil.

Det er uforudsigeligt spil, Superligaen er voldsomt tæt i toppen, hvor alle møder alle til sidst.

Men det er for let bare at glemme sidste sæson, FC Midtjyllands evne til at kæmpe sig tilbage og FCK’s mangel på samme, og tro, et FCK i indkøbsmodus under en ny sportsdirektør uden videre vinder DM.

Den svære modgang
Jeg plejer ikke at give det mindste for snak om ledertyper, der i fodbold ofte bliver noget vrøvl og en doven formodning om, at en ældre spiller per automatik er god til at lede de yngre spillere på vej og selv spiller mere stabilt.

Men FC København i sæsonen 2023/24 ligner en af undtagelserne.

Silkeborg IF, Viborg FF og AGF (to gange) samt toprivalerne FC Midtjylland (tre gange), FC Nordsjælland og Brøndby IF slog alle FCK i Superligaen, hele fem gange tabte FC København på eget græs, hvilket er det højeste tal i et kvart århundrede.

Foto: Alamy

Statistikken er misvisende i dette tilfælde, for den siger, FC København skabte flest chancer og dæmmede op for modstanderne – det dækker over, hvordan FC København havde voldsomt svært ved at slå tilbage i de kampe, hvor man kom bagud eller modstanderen pressede FCK hårdt.

Tidligere udgaver af FC København har været kendetegnet af en stærk defensiv struktur og tydelighed omkring, hvem der bestemte.

FC København i 2023/24 var hamrende dygtigt til at spille angrebsspil, både det etablerede og de hurtige omstillinger, og man viste topniveauet i Champions League og i perioder i Superligaen.

Læs om den helt nye turneringsstruktur i Champions League, Europa League og Conference League her

Men defensiven, og tilsyneladende også psyken, var skrøbelig, især i modgang, og de erfarne spillere var pressede og havde nok at gøre med at holde niveauet.

Og jeg køber som regel ikke den med individuelle ledere, men nøj, hvor hang københavnerne ofte med hovedet, når de var bagud, og hvor havde københavnerne ikke rivalen FC Midtjyllands evne til at slå tilbage i Superliga-kampene på alle mulige og umulige måder. Det bemærkede rivalerne, der slog FCK, og det var også påfaldende især da mesterskabet blev tabt i slutspillet.

Det var meningen, FC København skulle blive Superligaens FC Bayern og dominere i mange år fremover (altså minus dette års mesterskab, Leverkusen vandt), men i stedet lignede FC Midtjylland mandskabet med den mangeårige vinderkultur trods store udskiftninger i truppen og udsving efter den dybt skuffende syvendeplads i 2023.

Et seriøst problem for FCK
Mesterskabet er igen i denne sæson FC Københavns at tabe, og jeg tror, de vinder det, selv om det stadig er meget svært at sige skråsikkert med 1½ transfervindue tilbage og billetter til europæiske ligaspil, der ikke er fordelt.

Foto: Alamy

Men det kommer indlysende til at kræve, FC København ikke falder dybt i halve og hele kampe og kommer i nærheden af at tabe i 9 af 32 runder, og det har vi til gode at se med en ny sportsdirektør i Sune Smith-Nielsen til at skrue truppen sammen og mange positioner at besætte efter naturlige afgange, hvilket måske slet ikke er så skidt endda.

Skulle FC Midtjylland komme i Champions League eller Europa League, har jeg svært ved at se dem genvinde DM, for det gør en gigantisk forskel, da især nu hvor man skal spille otte kampe i et nyt ligaspil med to kampe i slut-januar, hvilket er et mindre logistisk og sportsligt mareridt for en Superliga-klub.

FCM jordede Superligaen fra september til november i 2023, og det gentager man ikke i år, hvis man spiller et ekstremt anstrengende ligaspil.

Men i det større billede er FC Midtjylland vildt irriterende for FC København. Et seriøst problem, der udfordrer FCK's plan om at vinde DM stort set hver eneste år.

FCK tabte hjemme til FCM i Parken i maj. Foto: Alamy

FCM har vist sig endnu mere villige til at bruge penge på nye spillere med Anders Holch Povlsen som ejer, de bruger dem også målrettet på faciliteter og nye ansatte og projekter, de lader muligvis være med at sælge de dygtigste unge og vigtigste startere denne sommer, fordi de har råd til bare at sige nej.

Det lugter af en rival, der klør på uden at skele til, om man bliver etter eller firer. Det havde FC Midtjylland gjort på transfermarkedet denne sommer, hvis man var endt som firer, og det er sandsynligvis tilfældet igen næste sommer, uanset hvor man havner i tabellen.

Så selv hvis FC København vinder et sikkert guld, slipper man ikke af med udfordreren i vest, og det presser også FC Københavns ejere og ledelse til at fortsætte investeringerne, uanset om man internt føler, man har gjort og brugt nok.

De næste ugers europæiske resultater og klubbernes transfers giver et mere klart billede af, hvad vi kan forvente, men set fra denne stol er FC Midtjylland i løbet af et år igen blevet et problem, FC København ikke bare kan ignorere.