HERNING (Tipsbladet): FC Midtjylland spillede sig onsdag aften videre i Champions League i sikker stil mod et hold fra Andorra, der ville have hænderne fulde med at overleve i den danske 1. Division.
Blæse være med, at det i lange perioder var kedeligt, langsomt og et spillemæssigt niveau, der overhovedet ikke er nok til at sende FC Midtjylland i Champions League - det var en aften, der skulle overstås uden nye skader og med en sejr til Europa-rangeringen, hvilket lykkedes for FC Midtjylland.
Derfor giver det heller ingen mening at vurdere de danske mestres styrker og svagheder forud for to vildt vigtige kampe mod Ferencvaros baseret på de to første uger af sæsonen – vi har (forhåbentlig for FC Midtjylland) ikke set FC Midtjyllands reelle niveau endnu.
Det, vi til gengæld kan konstatere, er, at FC Midtjylland sætter alt ind på at nå Champions League. De satser hele butikken.
Og det ser endda ud til, at de gør det risikofrit. I hvert fald, hvis vi taler økonomi.
For spiller FCM sportsligt fallit i Europa-kvalifikationen i august og ryger ud både mod Ferencvaros og derefter mod endnu et mesterhold i Europa League-kvalifikationen, ender man stadig i Conference Leagues nye ligaspil.
Og alt tyder på, at man med Heartland og Anders Holch Povlsen som ejer kan og vil satse lige så hårdt økonomisk på sportslig succes næste år, også selv om Champions League og Europa League glipper.
Dyre udskiftninger
Anders Holch Povlsen overtog endegyldigt FC Midtjylland i august 2023, og ud over en markant satsning på FC Midtjyllands organisation, fysiske rammer og samarbejdet med søsterklubben Mafra i Portugal, har FC Midtjylland med den ny ejer vist på transfermarkedet, at man mener det med succes og at være fast FCK-udfordrer hver sæson dybt alvorligt.
FC Midtjylland har rundt regnet betalt 250 millioner kroner i transfers for nye spillere, siden den dybt skuffende 2022/23-sæson sluttede.
Her i den nye sæson har FC Midtjylland brugt kassen, i vores beregninger over 80 millioner kroner, alene i transfers for nye spillere, der som bekendt også skal have lønninger og signon-fees.
Og de spillere er kommet til tidligt i transfervinduet, så de er klar til FC Midtjyllands afgørende august måned, også selv om det ofte kan være dyrere at købe kvalitet tidligt i vinduet i stedet for at vente på slagtilbuddene i udlandet i slutningen af august.
Se forskellen på nu og for 12 måneder siden, hvor FC Midtjylland lige nøjagtig kneb sig videre i Conference League-kvalifikationen mod Progrés Niederkorn fra Luxembourg.
3. august 2023
Progrés Niederkorn-FC Midtjylland 2-1
Jonas Lössl (Reserve FCM)
Henrik Dalsgaard (AGF)
Sverrir Ingi Ingason (Panathinaikos)
Stefan Gartenmann (Reserve FCM, kan blive solgt)
Juninho (Rotationsspiller FCM)
Paulinho (Nøglespiller FCM, kan blive solgt, pt skadet)
Kristoffer Olsson (Ude ubestemt tid efter alvorlig sygdom)
Emiliano Martínez (Nøglespiller FCM)
Aral Simsir (Rotationsspiller FCM)
Sory Kaba (Las Palmas)
Cho Gue-sung (Nøglespiller FCM, pt skadet)
(I parentes står spillerens nuværende klub eller status i FC Midtjylland)
Indskiftet
Oliver Sørensen (Nøglespiller FCM)
Armin Gigovic (Holstein Kiel)
Iver Fossum (Kortrijk)
Edward Chilufya (Reserve FCM)
Nicholas Dyhr (Randers FC)
Charles (Corinthians)
Ikke benyttet
Pablo Ortiz (På vej væk igen)
Marrony (På vej tilbage fra langtidsskade)
Franculino (Nøglespiller FCM)
Oscar Hedvall (Viborg FF)
August Priske (skal sandsynligvis udlejes)
Mark Ugboh (Mafra)
FCM's idealopstilling august 2024 (4-4-2)
Elias Rafn Ólafsson (Lössl)
Joel Andersson (Gabriel)
Ousmane Diao (Juninho)
Mads Bech Sørensen (Gartenmann)
Paulinho (Bak)
Oliver Sørensen (Simsir)
Emiliano Martínez (Rømer)
Denil Castillo (Askildsen)
Darío Osorio (Byskov)
Franculino (Brynhildsen)
Adam Buksa (Cho Gue-sung)
(I parentes står alternativet på pladsen, som situationen er per 1. august)
Gustav Isaksen blev solgt til Lazio sidste sommer, da alle kunne se, han levede op til klichéen om at være for god til Superligaen (jeg fastholder, han og Jesper Lindstrøm burde have været med til EM), men FC Midtjylland har ikke solgt spillere, man ikke selv ville af med.
Selvfølgelig skal de bedste stadig sælges, Oliver Sørensen, Aral Simsir, Mads Bech Sørensen, Darío Osorio og Franculino kunne potentielt blive solgt i endnu en hyperaktiv transfer-sommer i 2025, men FCM har reelt råd til at sige nej med dette ejerskab.
Men billedet er helt tydeligt: FC Midtjylland har den økonomiske styrke til at stå på tæer efter Champions League, også når det betyder tidlige spillerkøb, udlæg på 250 millioner kroner i transfers i løbet af 12 måneder, at ignorere store tilbud på profilerne fra store udenlandske ligaer.
Og med mindre jeg har læst situationen helt forkert, er FC Midtjylland og ejeren klar til en satsning med lige så store ambitioner, selv hvis 2024/25 ender i stor skuffelse med tidligt exit i Conference Leagues ligaspil og en lunken tredje- eller fjerdeplads i Superligaen.
Rimelige muligheder for CL
I den kommende måned skal FC Midtjylland med de nye folk i hovedroller overgå den tilsvarende sidste måned i sommeren 2023, hvor man tabte tre Superliga-kampe og røg ud på straffesparkskonkurrence til Legia Warszawa i Conference League.
Idealopstillingen såvel som rotationsspillerne og indskifterne er for mig at se markant stærkere end det hold, FC Midtjylland sendte på banen i en skuffende 1-2-kamp i Luxembourg for et år siden, og det skal de naturligvis også være med det voldsomt opskruede spillerbudget, FCM nu ruller med.
Ferencvaros kom ligesom FC Midtjylland i Champions League i efteråret 2020 via den forkortede kvalifikationsfase, hvorefter man har tabt til Young Boys, FK Qarabag og sidste år til sensationsholdet Klaksvik.
Så nogen skræmmende historik har Ferencvaros ikke, hvilket man har forsøgt at opveje ved at hyre hollandsk-engelske Pascal Jansen, der fik AZ Alkmaar i Conference Leagues semifinaler mod West Ham i maj 2023, før han blev fyret i januar i år.
Internt i FC Midtjylland ses klubbens mulige match-ups, både det med Ferencvaros og de øvrige muligheder, der derefter venter i en sidste, afgørende runde, som omtrent 50-50, måske 40-60 i modstanderens favør i enkelte tilfælde.
Et sådant må Galatasaray som potentiel modstander i sidste runde siges at være, da det tyrkiske mesterhold med Mauro Icardi, dansker-duoen Nelsson-Jelert og en række andre topnavne vil være useedet og dermed kan blive FCM's modstander, da FCM ved at slå Ferencvaros såmænd bliver seedet.
Heller ikke Sparta Prag anført af FCM's tidligere assistenttræner Lars Friis eller Bodø/Glimt vil være ønskelige, hvis de kommer videre til den sidste og afgørende playoffrunde, men ellers er det svært at se hold, der skulle være stærkere end Ferencvaros.
Mulighederne for FC Midtjylland ser fornuftige ud, så på den led har satsningen på tidlige transfers og på at holde på de stærke spillere givet perfekt mening, når nu FCM ser ud til at have råd til at ignorere de markedsmekanismer, der det meste af klubbens 25-årige historie har tvunget den til at sælge de bedste, så snart tilbuddene blev interessante nok.
Og som en vigtig krølle på halen er den kommende måned også en særdeles interessant test af, om samarbejdet med Mafra allerede efter de første par år kan være med til at bære FC Midtjylland på øverste niveau i Europa.
Ousmane Diao og Elias Rafn Ólafsson var profiler i Mafra i sidste sæson, hvor også indskifterne Pedro Bravo, Victor Bak og Valdemar Byskov spillede flittigt, og der bliver augusts kampe i Europa og fire Superliga-kampe mod de forventede bundhold AaB, Vejle, Lyngby og Sønderjyske også en foreløbig eksamen af det storstilede klubsamarbejde, og om spilletid i næstbedste række i Portugal også kan føre til succes i toppen af dansk og europæisk fodbold.