Blog: FC Midtjylland er et strategisk problem for FCK og Solbakken
Foto: Lars Rønbøg/Getty Images
Generelle

Blog: FC Midtjylland er et strategisk problem for FCK og Solbakken

Efter tre mesterskaber på seks sæsoner kan FC København ikke længere ignorere FC Midtjylland.

I FC København er man vant til at vinde mesterskaber.

Eller er man?

Efter FC Midtjyllands 3-1-sejr og guldfest i går aftes har midtjyderne vundet tre af de seneste seks danske mesterskaber, og af de 10 seneste mesterskaber har FC København vundet de fem.

Det er lidt af en skuffelse, når FC København vandt syv ud af 10 mesterskaber fra 2001 til 2010, og vel at mærke klarede det med et budget, der slet ikke var lige så langt foran alle konkurrenternes, som det har været de seneste år.

- Jeg forsøger ikke at tage noget væk fra FC Midtjylland, men de skal altså tage nogle point i Europa, før vi for alvor taler om dem som store. Det siger jeg ikke for at være nedladende, men de skal altså bevise, at de kan konkurrere med os, når vi begge spiller i europæisk gruppespil.

- Den dag de gør det, er de der. Men så længe de kun spiller om søndagen, er de altså stadig en anden klub end os, hvor truppen er købt ind til at spille og præstere i Europa, samtidig med at vi skal vinde mesterskabet, sagde Ståle Solbakken i et interview med Tipsbladet tilbage i april i år.

Det har Solbakken isoleret set ret i, for selvfølgelig er det langt nemmere for FC Midtjylland end for FC København at præstere i Superligaen, når midtjyderne hvert år på nær 2015 brager ud af Europa-kvalifikationen, hvilket midtjyderne faktisk også gjorde af CL-kvalifikationen det år med et meget skuffende nederlag til APOEL, før man havde heldet og dygtigheden med sig i EL-kvalen mod Southampton.

Men det ændrer bare ikke på, at FC Midtjylland i disse år er ved at æde den kage, FC København mener, de egenhændigt har bagt i dansk fodbold, ved at vinde hvert andet mesterskab foran FCK.

Bevares, københavnerne synes helt sikkert, det er fint med tætte kampe mod FCM og Brøndby, men FC Københavns forretningsmodel er ikke baseret på, at man skal have en svær vej i Europa League-gruppespillet og kun hvert andet år kan prøve lykken og drømme om Champions League-gevinsten.

Siden begyndelsen på 2014/15-sæsonen, hvor FC Midtjylland vandt sit første DM, har FC København hentet 423 point mod FC Midtjyllands 418, og det er lidt svært at se, at FC Midtjylland skulle falde i kadence i de kommende sæsoner, og da slet ikke hvis søsterklubben Brentford rykker op i Premier League.

Læs også:Steinlein åbner op om data: Statistisk kan man ikke få så mange point

Nej, det skulle da kun være, hvis FC Midtjylland rent faktisk får held til at indfri den store drøm om at blive et europæisk hold som FC København med ture i Europa-gruppespillene næsten hvert år – så går Solbakkens profeti sandsynligvis i opfyldelse, i hvert fald indtil midtjyderne har øget budgettet yderligere og eksperimenteret sig frem til en måde at holde sig konkurrencedygtige.

Hvad kan FCK stille op?
Men inden det sker, skal FC København selv agere. Status quo i Superligaen er ikke godt nok, uanset omstændigheder og forklaringer.

Det er åbenbart ikke nok at have et 50 procent større budget. Hvad med 100 procent?

Det er modellen mange steder i udlandet, hvor et enkelt hold dominerer ligaen.

Hvis FC København virkelig mener det med Europa, er et markant større budget ikke et utopisk, ”nu-leger-vi-Football-Manager”-scenarie, men den model, mange af FC Københavns rivaler i Østeuropa og Sydeuropa forfølger.

Glem de flyvske forestillinger om, at det kan gøres på lige dele egenudviklede spillere og et økologisk, bæredygtigt syn på livet. Der skal penge til, og tør man næsten nævne, at det var en væsentlig del af de mulige udenlandske investorers plan for FCK, at budgettet skulle op omkring 225 millioner kroner, det dobbelte af FC Midtjyllands?

FCK-manager Ståle Solbakken var inde på nogle af de andre områder, hvor der skal ske forbedringer og ændringer, i interviewet med Tipsbladet tidligere på året, hvor nordmanden efterlyste en ny strategi.

FCK har brug for et bedre træningsanlæg, både til at træne spillerne og lokke dem til klubben. Det dur ikke, at man bliver overskygget af rivalen i vest.

Dernæst skal der i de kommende år bare flere egenudviklede spillere i førsteholdstruppen.

Det er vigtigt at få dygtige spillere som Mohamed Daramy og Jonas Wind på førsteholdet, der skal flere af dem til. Men måske behøver det ikke være alle mand fra nummer 15 til 23 i truppen, der er hentet til udefra – der har konkurrenten FC Midtjylland også en fordel i at have et væld af egne talenter i truppen og udlejet til andre klubber.

Læs også:Priske tror på europæisk succes: Vi har spillerne til det

Men vigtigst er, at der skal der tages flere chancer med yngre, og muligvis også markant dyrere, profiler.

Bedre hitrate
At købe dyrere profiler var også det, FC København gjorde i begyndelsen af sæsonen i det dyreste transfervindue, en dansk klub nogensinde har haft. Næsten 150 millioner kroner betalte FCK i transfers, og selvom man selv fik cirka 225 millioner i kassen takket være Robert Skov og Denis Vavro, var det noget af et udlæg for 61 point i 32 Superliga-runder.

I de kommende uger ser vi i Tipsbladet nærmere på samtlige transfers hos de 10 største klubber i Superligaen siden 2016, og man må bare sige, at københavnerne over tid har haft en lunken hitrate på indkøbene set i forhold til budgettet.

Selvfølgelig har andre ramt betydeligt værre end FC København, og kravene er bare højere, når man spiller europæisk hver sæson med det voldsomme kampprogram, der følger med. Men når man har FC Midtjylland som rival, er der ikke samme plads til udsving som tidligere, så på en eller anden måde må FC København finde en metode til at ramme rigtigt med flere indkøb.

FCM større trussel end tidligere rivaler
FC København har 5. august en returkamp i ottendedelsfinalen i Europa League, og overvinder man 0-1 fra Istanbul i marts, er man kun to sejre fra en Europa League-finale i Köln to uger senere.

Sæsonen kan dårligt nok kaldes en fiasko, og det har jeg da heller ikke tænkt mig at gøre.

Men selvom FC København må føle, en række omstændigheder er imod klubben og med FC Midtjylland, ændrer det jo ikke FCK's grundlæggende problem – at FCM snupper FCK's mesterskaber.

FC Midtjylland gør det ved at hente lige så mange Superliga-point som FC København i stedet for at peake en enkelt sæson og så dykke dybt i tabellen, som AaB og FC Nordsjælland gjorde. FC Midtjylland gør det over tid, og derfor er det her anderledes, også end dengang OB stak snuden frem med et par sølvmedaljer for ti år siden eller Brøndbys sporadiske guldattentater de 15 seneste år.

Det kan være, FC København får en puster i et par år, hvis FC Midtjylland kommer i et gruppespil eller to – det skete efter turen i Europa League i 2015.

Men det vil være vovet at tro, det er nok til at løse det strategiske problem, FC Midtjylland er blevet for FC København. Og vovet at satse på, at en klub, der for et par årtier siden bestod af henholdsvis et rimeligt 1. divisionshold og et ringe 1. divisionshold med et indgroet modvilje og mistro til hinanden, går i stå nu og høfligt overlader det kommende årti til københavnerne.

Læs også:FCM-anfører: Vi har været de mest kyniske

Læs også:Dreyer: Den helt rigtige beslutning at skifte til Midtjylland

Læs også:Målscorer vil blive i FCM: Jeg vil spille Champions League