KØBENHAVN, ÅRHUS OG HERNING (TIPSBLADET): Superligaen brager afsted med masser af tilskuere og en jævnbyrdig guldkamp med dyrt indkøbte tophold.
Lige nu er økonomien i dansk fodbold god, og interessen for klubberne er stor.
Faktisk så stor, at vi sagtens kan se flere handler med klubber både i toppen, midten og bunden af rækken i de kommende år, med potentielle investorer fra både Danmark og udlandet.
Det er både i København og resten af landet, klubber vækker interesse, og flere steder er nuværende ejere og bestyrelser også interesseret i nye kræfter.
Vi har set nærmere på situationen i hvert enkelt Superliga-klub og rangeret dem efter, hvem der er mest og mindst på markedet for et ejerskifte.
12: FC Midtjylland
Ejer: Anders Holch Povlsen og en lang række småaktionærer
FC Midtjylland blev købt af Anders Holch Povlsen i sommeren 2023 efter to år, hvor milliardæren havde været mindretalsaktionær.
Intet tyder på, at det er en investering på kort eller mellemlangt sigt, mens man til gengæld godt kan se for sig, at andre store navne får mindre poster i forbindelse med konkrete samarbejder, uden noget er linet op eller på vej.
FCM-direktør Claus Steinlein og kollegerne har udvidet organisationen og styrket truppen, siden Anders Holch Povlsen købte Matthew Benham ud af klubben i august sidste år.
11: FC Nordsjælland
Ejer: Familien Mansour
Selvfølgelig er den emotionelle kobling ikke den samme i London og Kairo, hvor Mansour-familien driver deres globale konglomerat fra.
Men de har det med at holde fast i investeringerne, og FC Nordsjælland er blevet voldsomt interessant på internationalt plan med mange unge spillere og store salg. Skulle der ske noget, ville det enten være på grund af stor interesse, eller at FIFA laver meget skrappe regler mod multiklub-ejerskaber.
10: OB
Ejer: Niels Thorborg
Der har ikke været antydningen af, Niels Thorborg skulle være interesseret i en handel - han er ligaens bedst polstrede ejer efter dem helt i toppen af denne liste.
Bortset fra det er Odense ganske interessant som by, hvis Thorborg en dag får lyst til at sælge.
9: Viborg FF
Ejere: Jesper Søgaard og Christian Kirk Rasmussen er sammen med brødrene Reedtz flertalsaktionærer.
Ejet af de samme folk, der i efteråret købte Tipsbladet, mens Viborgs mindretalsaktionærer Reedtz-brødrene ejer en af verdens ældste klubber, Notts County.
Der er ingen tegn på nye bevægelser i ejerforholdene, og det ville være mærkeligt at stoppe lige foreløbig, når man var så tæt på bronze i maj sidste år.
8: Hvidovre IF
Ejere: En række mindre, lokale aktionærer med 5-15 procent af aktierne, herunder Hvidovre Avis og Jim Stjerne Hansen
Hvem skulle købe Hvidovre?
Det er et meget reelt spørgsmål at stille sig selv, men så mange fuldtidsprofessionelle klubber, der ikke er ‘taget’, er der ikke på Sjælland og i København.
På den konto skal vi ikke afskrive Hvidovre som mulighed, men alle rammer er ellers langt fra, hvad der bydes på alle andre steder i professionel dansk fodbold.
Millionær-fest: Her er Superligaens spillerbudgetter #sldk #transferdk #brøndby #fcklive #sortepenge #ultratwitteragf #superaab #obdk #rødsilke #vejleb #fcndk #lyngbybk https://t.co/QgcLRO63IA
— tipsbladet.dk (@tipsbladet) February 2, 2024
7: AGF
Ejere: En række aktionærer, herunder Hans Vestergaard, Kim Larsen, Jens Ole Suhr og Henning Norup
Det ville være overraskende, hvis der sker noget markant de næste par år.
Men AGF er trods alt værd at holde øje med, nu hvor der kommer en ny hjemmebane inden for nogle år.
Danmarks næststørste by, et nyistandsat træningsanlæg, et ungdomsakademi, der efter planen er færdigbygget til efteråret, og så altså et stadion inden for få år.
Den århusianske klub er meget bevidst om, at man ikke vil gå samme vej som andre danske klubber og få folk ind, der ikke vil byen, og måske heller ikke for alvor forstår fodbold.
Men AGF kan blive så attraktiv, at der kommer tilbud, man må forholde sig til, og århusianerne har ligesom mange andre Superliga-klubber fået flere henvendelser.
6: Silkeborg IF
Ejere: En række aktionærer, herunder Lars Larsen Group og direktør Kent Madsen
SIF flyver i den grad under radaren, når der diskuteres udenlandske ejere, men det vil være forkert at afskrive muligheden, bare fordi førsteholdet og ungdomsafdelingen i den grad er lagt an på egen talentudvikling og at finde andres oversete teknikere.
Husk få år tilbage; der var alvorlige samtaler om at få milliardæren Lars Larsen ind i ejerkredsen, indtil han desværre døde af kræft i en alt for tidlig alder.
Udenlandske investorer har banket på, og ligesom Randers og Lyngby forsøger, vil man i Silkeborg holde ud, indtil de helt rigtige, seriøse købere dukker op. Det er ikke dem, der tror, man vinder Superligaen og kommer i Champions League med ukendte college-spillere fra USA og lykkeriddere fra meget små ligaer.
FCK-mindretalsaktionær Lars Seier Christensen (til venstre) til Formel 1-Grand Prix i Aserbajdsjan.
5: FC København
Ejere: Erik Skjærbæk og Karl Peter Korsgaard Sørensen har sammen kontrol med Parken Sport & Entertainment med Lars Seier Christensen som vigtig mindretalsaktionær.
Det er særdeles spændende, hvad der sker med FC København.
De fleste tegn peger i retning af, at FCK ikke sælges de næste år – ejerne får udbytte, værdien stiger, så længe man ikke glipper Europa, og så må den sportslige afdeling leve med et slidt stadion og et træningsanlæg, der bare ikke er blandt Danmarks allerbedste.
Men hvis nogle stærke, seriøse investorer ville have et hold med solide chancer for en masse Champions League-fodbold og kunne se en løsning for sig med stadion og træningsanlægget, skulle det være mærkeligt, hvis ikke et højt nok bud udløser et 'ja' fra Erik Skjærbæk og Karl Peter Korsgaard Sørensen.
Men kommer den dag? Det virker mindre sandsynligt nu efter to ture i Champions League i streg, og nu hvor corona har lagt sig igen og gør det muligt at tjene penge på Lalandia.
4: Brøndby IF
Ejere: En række overvejende amerikanske forretningsfolk ejer over 50 procent gennem Global Football Holdings. Jan Bech Andersen har en stor del af aktierne med Torben Røsler og en række mindre aktionærer ved siden af.
Et kæmpe underskud til sommer for penge, man lånte af de nye nyere ved deres ankomst i 2022.
En bemærkelsesværdig konstellation med en række amerikanske investorer.
Der kunne sagtens ske noget, om ikke andet for at få flere penge ind, hvis man ikke vinder DM, kommer i Europa-gruppespil eller sælger Mathias Kvistgaarden og Nicolai Vallys for en masse millioner.
Brøndby er en interessant klub, og David Blitzer er ikke den eneste i kredsen omkring GFH og Brøndby IF, der kender mange mennesker, nogle af dem med mange penge.
Brøndby og Global Football Holdings' frontfigur i ejerkredsen David Blitzer (i midten) gik i 2023 ind i NFL-holdet Washington Commanders.
3: Randers FC
Ejere: Svend Lynge Jørgensen, Erik Busk Jensen, Jens Petri og Jens Mortensen er de største aktionærer, mens der også er en række mindre aktionærer i klubben.
De leder efter investorer, ja de har efterhånden gjort det i adskillige år, nærmest siden Right To Dream var snublende tæt på at købe Randers FC i stedet for FC Nordsjælland tilbage i 2015.
En investering har været tæt på flere gange, men man har så meget styr på butikken, at det ikke er alle og enhver, der får lov at byde sig til.
Men det virker stadig oplagt, at der på et tidspunkt kommer nye penge i Randers FC, selv om vi egentlig havde troet, det ville være sket allerede.
2: Lyngby Boldklub
Ejere: Friends of Lyngby
Køberne fra udlandet nærmest sværmer om Lyngby. Officielt er planen, at der først skal fikses stadion, før noget bliver aktuelt, men mon ikke lyngby er klar på den rette partner, når den dukker op - med streg under 'rette', da man ligesom Randers FC er kræsen.
Det kunne være en udenlandsk med mange dygtige unge spillere eller mange penge.
Faciliteter og kortsigtede muligheder kan slet ikke sammenlignes med FCN, FCK og Brøndby, men som den fjerdestørste klub i København er Lyngby attraktiv.
1: Vejle Boldklub
Ejer: Andrej Zolotko (flertal) og Klaus Eskildsen
De var nær blevet solgt i januar, og det er helt åbenlyst, at Andrej Zolotko vil sælge Vejle Boldklub.
Det er stadig en smule dyrt at låne penge, hvilket har dæmpet interessen en smule. Men det havde været flere mulige købere før det vanvittige forløb med Cagdas Senyürek, og det vil være overraskende, hvis ikke der kommer nye forsøg snart på at stable en handel på benene.
En ny udenlandsk ejer eller samarbejdsklub virker som en oplagt mulighed, men vi skal ikke afskrive muligheden for, at Klaus Eskildsen sammen med lokale kræfter gør et nyt forsøg på at drive VB videre under lokal kontrol.